10. 9. 2018 19:11 − 1562× − 0

Francouze čeká akční podzim

Rallye Mont-Blanc Morzine o víkendu pořádně zamíchala kartami ve francouzském asfaltovém šampionátu.

Sezóna začala pod taktovkou Bryana Bouffiera, který si ze čtyř úvodních soutěží odvezl famózní tři vítězství. Pátý díl mistrovství však musel pilot Hyundaie i20 R5 vynechat kvůli zraněním, jaká si odnesl z belgické Ypres Rally. Jeho největší rival, úřadující šampión Yoann Bonato však nabídnuté příležitosti nevyužil. Podruhé v řadě musel francouzskou rally předčasně vzdát kvůli technickým problémům nového Citroënu C3 R5. To byla voda na mlýn pilota Škody Fabia R5 Quentina Gilberta, který si tak připsal svůj premiérový triumf v šampionátu a společně se značkovým kolegou Pierrem Roché se značně přiblížil lídrům průběžného pořadí. O dalším vývoji mistrovských bojů o druhém zářijovém víkendu rozhodovala soutěž pod Mont Blancem se svými hodně atraktivními horskými úseky. A nutno říct, že svým průběhem situaci značně zdramatizovala.

Proti početné smečce sedmadvaceti speciálů oblíbené kategorie R5 se chtěli prosadit dva jezdci vozů královské kategorie WRC. David Salanon se letos zatím věnoval pouze soutěžím francouzského poháru, přičemž všechny absolvované vyhrál. Teď s Fiestou WRC zavítal i do hlavního šampionátu, ale už po pár kilometrech úvodní vložky musel vzdát pro technickou poruchu. Lionel Baud si na asfalty odskočil pro změnu ze šotolinového mistrovství a od začátku soutěže se držel na druhém místě. První etapu dokončil pilot Citroënu DS3 WRC jako třetí, ale v sobotu hned na první ranní zkoušce havaroval. Od prvních kilometrů se soutěž nesla ve znamení dominance Bonata. Když mu jeho C3 funguje, úřadující šampión je hodně těžko porazitelný. Teď se o to pokoušel a byl nejúspěšnější Gilbert, ovšem dokázal s Bonatem zajet pouze jeden shodný čas. Pilot Citroënu nakonec vyhrál všechny odjeté testy páteční etapy. Ten poslední byl kvůli neposlušným divákům zrušen. Po první zkoušce třetího Gilberta rychle přeskočil zotavený Bouffier, ale tempo lídra rally pro něho bylo nedosažitelné. Večer šel jezdec Hyundaie spát s mankem skoro půl minuty.

V sobotu ráno Bouffier nastolil vyšší tempo, když ze tří zkoušek první sekce dokázal dvě vyhrát. Na jeho odstupu za Bonatem ale ani to nic zásadního nezměnilo. Dost mu to však pomohlo s útočícím Gilbertem, na kterého před poslední trojicí zkoušek držel náskok 5,5 sekundy. V předposledním testu však Bouffierův Hyundai zastavily porouchané transmise. Z pěti startujících i20 R5 nakonec do cíle dorazily jen dva exempláře a ten rychlejší pilotoval až devátý Max Vatanen. Quentin Giordano svůj Hyundai odstavil v sedmé zkoušce s proraženou olejovou vanou a Jordan Berfa hned v sobotu ráno havaroval. Do potíží se během soutěže dostali i nejrychlejší jezdci GT. Patrick Rouillard se svým Porsche ze začátku této kategorii vévodil a celkově byl šestý, nicméně ve čtvrtém testu havaroval. Do čela se vyhoupnul Nicolas Ciamin s Abarthem a v průběžném pořadí se v sobotu vyšplhal až na pěkné páté místo. Pak se ale propadnul až za jedenáctku nejsilnějších jezdců ve vozech R5. Bonato se tentokrát vyhnul veškerým obtížím a konečně spatřil cíl. Na Rallye Mont-Blanc dokázal vyhrát potřetí v řadě a tím se zařadil do elitní skupiny, ve které se nachází i někdejší mistr světa Didier Auriol. Hlavně však získal důležité body, které jej posunuly těsně za lídra mistrovství Bouffiera. Ten musí odstoupení litovat dvojnásob, protože se na něho už dotlačil i druhý nejrychlejší muž šesté letošní rally Gilbert a klidným sběrem bodů zůstává ve hře i Roché. V závěrečné trojici soutěží bude ještě hodně velké horko. O titul si to spolu rozdají hned čtyři piloti najednou a jejich výchozí podmínky se od sebe zrovna příliš neliší.

Stav šampionátu: 1. Bouffier 152, 2. Bonato 150, 3. Roché 137, 4. Gilbert 131, 5. Robert 87, 6. Ancian a Wagner 76

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!