17. 9. 2018 09:23 − 2119× − 0

Kdo v Rusku zastaví Uspenského?

V okolí města Asbest se na konci července sešla špička tamního šampionátu a na šotolinových cestách sehrála další boj o mistrovské body.

Vedení šampionátu převzal po vítězství v předcházejícím podniku Ilya Lotvinov, ale už před startem Rally Ekover bylo zřejmé, že lídrem nezůstane na dlouho. Jeho Mitsubishi se na Uralu neobjevilo a to samozřejmě nejvíce přivítali jeho nejbližší pronásledovatelé. Druhý muž pořadí Denis Rostilov v neděli na Uralu zajel dva nejrychlejší časy, ale to bylo tak to jediné, co si domů odvezl. I jeho tak čekal propad v průběžném pořadí o jednu příčku. O vítězství v pátém podniku kalendáře si to tak spolu rozdala jiná trojice jezdců. Vadim Makarov odstartoval s produkčním Mitsubishi, Sergey Uspenskiy usednul do nově postaveného Subaru a Igor Bulantsev si pořídil modernější speciál Ford Fiesta R5.

Krátká první etapa speciálu moderní koncepce sedla dokonale, Bulantsev s R5 zvítězil v obou průjezdech úsekem Kross a večer šel spát s pěkným náskokem 23,2 sekundy. Na jezdce produkčních aut zbyl boj o druhé místo a o necelé tři vteřiny jej opanoval Uspenskiy. Lídr soutěže se v neděli na čtvrtém testu dostal do potíží, ztratil skoro tři minuty a na pódiu na něho nakonec zbyl jen ten nejnižší stupínek. Po problémech pilota Fordu se překvapivě na první příčku vyšvihnul Makarov a až za ním jel v tu chvíli aspirant na titul Uspenskiy. Lancer vedoucího jezdce však začal na konci soutěže stávkovat a jeho jezdec tím přišel o vítězství. To v předposlední zkoušce doslova spadlo do klína Uspenskému a posunulo jej do čela průběžného pořadí šampionátu.

Teď o měsíc a půl později šampionát pokračoval v Gukovu další porcí šotolinových kilometrů. Vedoucí muž šampionátu začal nejrychleji ze všech, když ve svůj prospěch rozhodnul hned všechny čtyři úvodní zkoušky. Následně ale u svého Subaru poškodil řízení a první etapu nedokončil. V té druhé se Uspenskiy do bojů znovu zapojil a znovu zvítězil ve čtyřech testech. I přes využití Rally2 tak do cíle dorazil na pěkném čtvrtém místě a vedení v šampionátu si udržel. Druhý muž dosavadního pořadí Lotvinov zakončil první den na druhé příčce, ale v neděli bohužel havaroval. Na důležité body za třetí místo si dělal zálusk další z předních jezdců mistrovství Osipov, ale v cíli byl vyloučen a na třetí místo se nakonec posunul Uspenskiy. Druhou příčku se skoro dvouminutovým odstupem získal Vladislav Kazakov v Mitsubishi Lancer EVO IX. Na první pozici se po sobotních potížích lídra mistrovství posunul Rostilov. V neděli odpadnutím Lotvinova přišel o nejbližšího soupeře a v cíli tak mohl slavit celkem hladké první mistrovské vítězství. Získané body jej zároveň posunuly blíže vedoucímu Uspenskému v hodnocení šampionátu. Definitivní tečku za sezónou udělá za měsíc Rally Predgoriya Kavkaza.

Stav šampionátu: 1. Uspenskiy 194, 2. Rostilov 183, 3. Lotvinov 148, 4. Osipov 118, 5. Shcherbakov 114, 6. Voronov 113

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!