12. 9. 2018 11:19 − 1498× − 0

Švédským mistrem se stal Martin Berglund

O víkendu se odehrál šestý a zároveň poslední podnik letošní sezóny švédského národního šampionátu.

Stala se jím East Sweden Rally, která na startu přivítala i dva zajímavé hosty obvykle se šampionátu neúčastnící. Bohužel Fordu Fiesta R5 Nora Anderse Grondala si diváci vůbec neužili, když nakonec do rally ani neodstartoval. To Pontus Tidemand rally začal, a to očekávaným způsobem. V kratičké úvodní etapě zvítězil ve všech třech zkouškách a vytvořil si náskok 6,9 sekundy na Mattiase Adielssona, který paradoxně pilotoval Škodu Fabia R5 Tidemandovy soukromé stáje. Jezdec Škody Motorsport naopak usednul do vozu týmu rallycrossaře Johana Kristofferssona, ale v sobotu mu ji hned ráno řádně pocuchal. Předčasný konec v soutěži, kde se chtěl rozjet před nadcházející velmi důležitou tureckou rally, si asi Tidemand úplně nepředstavoval.

Zálusk na mistrovský titul si před závěrečným podnikem mohla dělat celá čtveřice jezdců. Fredrik Ahlin ale na start nedorazil a nechal tak vyniknout zbylé jezdce. Nejblíže měl k titulu před startem Martin Berglund, který se svou Škodou Fabia R5 vévodil průběžnému pořadí. Johan Holmberg pilotuje v trochu přehnaně škodováckém poli osamocený Ford Fiesta R5 a vzhledem k čtyřbodovému odstupu rozhodně nebyl bez šancí. Mattias Adielsson za oběma už bodově trochu zaostával a k titulu pro něho vedla cesta jedině přes problémy soupeřů. Kromě toho samozřejmě potřeboval pilot Fabie R5 získat maximum bodů a skutečně už v první etapě jel z celé trojice nejrychleji. Po sobotní havárii vedoucího Tidemanda se vyhoupnul Adielsson na první příčku absolutního pořadí. Moc dlouho se z ní ale neradoval, neboť zahájil drtivý finiš Berglund a vyhrál hned tři zkoušky v řadě. Holmberg snažení obou soupeřů ve škodovkách přihlížel zpovzdálí a do bojů s nimi se vlastně vůbec nezapojil. Za takových podmínek mohl na titul pomýšlet jen stěží. Nakonec mu ale štěstí přálo alespoň v tom, že uhájil pozici vicemistra. Adielsson tím, že vedení v East Sweden Rally nakonec o deset vteřin prohrál, získal málo bodů na posun na druhou příčku. Mistrovský titul si každopádně stylově vítězstvím zajistil Martin Berglund.

Konečný stav šampionátu: 1. Berglund 132,5, 2. Holmberg 116,5, 3. Adielsson 113, 4. Åhlin 83,5, 5. Thunström 62, 6. Eriksson 57

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!