Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
15. 9. 2018 17:18 − 2340× − 1

Odložilík vítězí při znovuobnovených Jeseníkách

Předposlední podnik malého českého šampionátu je za náma v Rally Jeseníky zvítězili Odložilík s Turenčkem.

Poslední dva roky se v podhůří Nízkého Jeseníku ve městě Šternberk konaly pouze závody do vrchu, jelikož konání Rally Jeseníky nebyly okolnosti nakloněny, když jednou organizátorům přípravu soutěže narušily problémy se schvalováním tratě a loni pak ekonomické důvody. Letos se však už vše sešlo jak mělo a nic nebránilo tomu, aby se na třetí pokus zdárně konal jubilejní 10. ročník naší nejmladší soutěže. Letošní ročník si na soutěžící nachystal sedm měřených testů konaných na třech úsecích, které daly dohromady celkem 71 ostrých kilometrů a jak matematika napovídá, jeden úsek se jel třikrát, konkrétně šlo o nejdelší vložku celé soutěže – 12 km dlouhý test s názvem Jívová ‐ Hraničné Petrovice. Na startu se sešlo celkem 73 soutěžních dvojic, což bylo zatím nejméně ze všech sprintů, avšak tento fakt lze přikládat i skutečnosti, že se soutěž vrátila po dvouleté pauze.

V absolutním pořadí do soutěže nejlépe vstoupil Odložilík, kterého po RZ1 následoval Vlček a toto pořadí předznamenalo vývoj celé soutěže. Čtvrtým časem se na tratě po takřka roční pauze (popř. po 2 letech s MINI WRC) vrátil Kurka, jenž zaostal o sedm sekund na třetím Trněným s Fabií WRC. Ve zbytku sekce se o nejrychlejší časy podělil Odložilík s Vlčkem, což znamenalo že vedoucí dvojici dělily dvě sekundy. Zbytek pole se jim v servisní pauze díval na záda již z uctivější vzdálenosti, protože třetí Trněný ztrácel takřka 40 sekund, dalších pět byl zpět Rujbr, který se po RZ3 propracoval o 9 desetin před Kurku.

Ve druhé sekci pokusil o zvrat Vlček, když druhý průjezd Jívová ‐ Hraničné Petrovice vyhrál a o jednu desetinu šel před Odložilíka. Ale trojnásobný jesenický vítěz zbraně nesložil, na RZ5 zvítězil o 4 desetiny a pro změnu šel o tři desetiny do čela on. Kroměřížský jezdec přidal dalších 6 desetin na předposledním testu a když o šest sekund zvítězil i v posledním testu, mohl si do Šternberka přijet pro vavříny pro nejrychlejšího jezdce Rally Jeseníky. Druhý byl Vlček, minutu deset pak na třetím místě ztrácel Trněný, Rujbr odpoledne udržel Kurku za svými zády a dojel si s náskokem necelé půlminuty pro čtvrté místo. Minutu a půl za pátým Kurkou dokončil Pátl, jenž debutouval s Fiestou R5 a když nepočítáme exhibici v Mostě, tak pro jezdce šlo o první start se čtyřkolkou od Kopné 2014, kde tehdy startoval s Mitsubishi. No a právě s vozem se třemi diamanty ve znaku závodí Šimek, jenž byl celkově sedmý a současně vyhrál třídu 3. Osmý dokončil Hanák a zbytek TOP 10 vybojovaly dvoukolky, kterým se budeme věnovat níže v rámci rallysprintsérie.

Poslední dva podniky RSS (Vyškov a Pačejov) vyhrál Semerád nejprve s Peugetem 208 R2 a následně s Adamem R2 a německý vůz pilotoval mladý středočeský jezdec i na severu Moravy. Avšak se stejnou technikou na něj vyrukovali i Nekvapil a Horák, kteří také na RZ1 začali rychleji. Velkou senzaci přinesla RZ2, kdy Uher s dieselovou Fabií potvrdil své kvality, když si vyšlápl na celé pole RSS a v řeči výsledků to znamenalo jediné, brněnský jezdec se posunul na čtvrté místo za "erdvojky". V RZ3 vyhrál Horák před Uherem a do servisu se v rámci RSS přijíždělo v pořadí Horák, Nekvapil, Semerád a Uher, přičemž toto kvarteto dělilo jen 11 sekund (a do toho je třeba započíst 5 sekund Uhrovy penalizace). Příliš daleko nebyl na pátém místě ani účastník Autoklub Rally Talentu Dvořák, jehož jízda z hlediska časů vykazovala znatelné známky zlepšení.

Po servisní pauze začal nejlépe Horák, naopak Nekvapilova ztráta 87 desetin znamenala, že před něj na druhé místo probojoval Semerád. Když v RZ5 zajel středočeský jezdec nejlépe, snížil ztrátu na skoro domácího Horáka na sedm sekund, naopak Nekvapil na třetím místě opět lehce ztratil a Uher se na něj dotáhl na šest sekund. No a když už sledujeme tento souboj, tak po RZ6 šel Uher před Nekvapila o 12 desetin, naopak na samém čele se nic neměnilo, jelikož Horák dokázal zajet nejrychleji. V posledním vložce sice vyhrál Semerád, ale na Horáka stáhl jen 14 desetin, což znamenalo, že olomoucký jezdec vybojoval v Jeseníkách vítězství. Za druhého Semeráda, jenž navýšil svůj náskok v čele klasifikace RSS se na třetí místo nakonec dostal Nekvapil, jenž dokonal pódiový hattrick Adamů R2. Uher totiž v poslední vložce nechal skoro 40 sekund a snové pódium mu uniklo, nakonec se před něj dostal i čtvrtý Svačina a brněnský jezdec v cíli bral páté místo a prvenství v dieselech.

Na šestém místě se ztrátou čtvrt minuty na dieselovou Fabii před ním dojel Dvořák, pro nějž šlo o dosud nejlepší výsledek v kariéře, dvacet sekund nazpět pak následoval Hartmann, jenž po třech letech startoval na mistrovské soutěži (nepočítaje Mikulášské ve Slušovicích). Osmý dokončil Knápek, jenž si zkoušel Adam R2 namísto obvyklého Peugeotu, devátá příčka připadla Lukašíkovi a desítku v RSS uzavřel Lehký s další dieselovou Fabií. V rámci Opel Adam Cupu se zrodila další malá senzace, když zkušeného Vopatřila dokázal při teprve druhém startu v klasické soutěži porazil Stříteský, třetí pak dokončil Baďura.

Komentářů celkem: 1
15. 9. 2018 19:331
1 0
Skvělý sport na všech frontáchsmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!