Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
17. 9. 2018 21:03 − 4645× − 10

Tänak: Jsme v boji o titul a musíme se na něj soustředit

Argentina, Finsko, Německo, Turecko – to jsou soutěže, kde letos dokázal Tänak vyhrát a díky přídělu bodů se dostal do boje o titul.

Velmi povedenou druhou polovinu šampionátu letos zažívá Ott Tänak, který nejprve vyhrál "grand prix" ve finských lesích, následně si nejrychleji poradil s asfaltovými (a pro hnidopichy i betonovými) cestami Německé rally a o uplynulém víkendu dokázal estonský jezdec nejlépe překonat nástrahy přetěžké Turecké rally. Zejména díky tučnému přídělu bodů z těchto tří startů se Tänak dostal na dostřel první příčky klasifikace jezdců, jelikož po Turecku se posunul na druhé místo průběžné klasifikace, 13 bodů za vedoucího Thierry Neuvilla. Naopak 10 bodů má Estonec náskok na třetího Sébastiena Ogiera a tři soutěže před koncem sezóny jsou v boji o titul tři jezdci, což už v MS dlouho nenastalo, kor když vezmeme v potaz, že každý z jezdců pilotuje vůz jiné značky, takže fanoušky čeká našlapaný závěr sezóny.

Jak už bylo naznačeno, Ott Tänak v Tureckcu vyhrál potřetí v řadě, avšak prvenství se nerodilo snadno a na první příčku se Estonec dostal až v průběhu sobotní etapy, ale pak si vedení pohlídal. "Musím říct, že tahle soutěž byla největší výzvou celé sezóny. Byla to náročná rally, což jsme všichni čekali. Ale že to bude až tak obtížné, to se nám ani nezdálo. Častokrát to byla loterie, zda se podaří projet bez problémů a myslím si, že auta dostala šíleně zabrat. Každé auto, které soutěž projelo mimo rally2 či bez zastavění na trati ukázalo, jak výbornou práci ten který tým odvedl," hodnotil na tiskovce po dojezdu Tureckou rally estonský jezdec a pokračuje, "v pátek to pro nás nevypadalo dobře. Neměl jsem ten správný pocit a nedařilo se nám držet s ostatními tempo. Bylo to trochu stresující, ale už před startem jsme věděli, že tady nebude vítězem ten čistě nejrychlejší. Drželi jsme si své tempo a postupně přidávali, takže nakonec se nám to povedlo."

Vítězstvím z Turecka se Estonec dostal na dostřel titulu mistra světa a jestliže ještě po Německé rally se mezi zájemce o prvenství nepočítal, nyní už musí Ott Tänak přemýšlet jinak. "Jsme v boji o titul a musíme se na něj soustředit. Celý tým musí pracovat s pokorou a soustředit se na nadcházející soutěže. Místy nám chybí rychlost a potřebujeme se dále zlepšovat, abychom nevypadli ze hry. Nadcházející rally budou výzvou. Všichni v týmu mají motivaci, aby odvedli co nejlepší práci. Když jste zvyklí bojovat o špičku a nemáte tempo, tak je to těžké a Turecko pro nás mělo být z tohoto ohledu špatné. Ale odvezli jsme si double a pro tým jde o historický výsledek. Tak to někdy v životě chodí. Teď však potřebujeme pokračovat v podobném duchu. Potkaly nás některé slabší soutěže, třeba Sardinie, ale je dobré vidět, že inženýři pracují na vylepšeních. A tohle byla jednoznačně nejtěžší rally, kterou Yaris absolvoval," uzavírá Ott Tänak.

Komentářů celkem: 10
17. 9. 2018 21:46
0 0
gratulujem celému tímu TGR ako aktuálnemu lídrovi v šampionáte značieksmajlík
17. 9. 2018 22:18
0 0
Gratulace Ottovi.....tohle co předvádí je fakt velký sportovní příběh a výkon.Od vyhozeného z msportu po potenciálního mistra světa... klobouček pane Tanak a velmi vám to přeji.Váš jízdní projev, nasazení a v neposlední řadě i taktika si zaslouží titul mistra světa... smajlík
17. 9. 2018 23:17
0 0
Jedna zajímavost - rozhovor a záběry s Otíkem, když mu bylo 15 letsmajlík https://sport.err.ee/862131/meenuta-ott-tanak-paases-15-aastaselt-esmakordselt-etv-ekraanile
17. 9. 2018 23:59
0 0
Hlavně ať nezapomene poděkovat tomu co mu dal druhou šanci smajlík
18. 9. 2018 07:10
0 0
2 Jan1000: když je člověk snaživý, druhá šance "přijde sama".smajlík A Ottovi tu snahu upřít nikdo nemůže - kor, když se podíváme do výsledkové listiny (a nejen letos).
18. 9. 2018 08:14
0 0
Jan1000, druhou a třetí šanci, ne? smajlík Jako pokud ten titul udělá, což bych mu moc přál, tak půlka poháru by měla být pro Malcolma. Klidně přiznám, že tehdy, jak dostal druhou šanci, jsem Ottovi už moc nevěřil...
haq
18. 9. 2018 11:22
0 0
Skvělé jak se Ott přiblížil Thierrymu, Wales by mu mohl opět sedět, ale každá další chyba může rozhodnout.
18. 9. 2018 12:06
0 0
Většina ve WRC určitě druhou nebo třetí šanci nedostane. smajlík Že na to má talent určitě nikdo nepochybuje smajlík
18. 9. 2018 12:47
0 0
Ten souboj, který bude aktuálně o třech jezdcích, je skvělou zprávou pro všechny. WRC možná po dlouhé době bude mít ne-francouzského mistra (a i kdyby měl, tak zaslouženě), mimo to také nastupuje dle mého nová vlna jezdců, silných, oddaných sportu a hladových po úspěchu. Skvělé, ale v kontrastu proti tomuto stojí samotná budoucnost rally a motorsportu. Co naplat, doba se mění.
Tanakovi pevně věřím, že titul dá. Ta bojující trojice si nic nedaruje, bude to těžké pro jezdce, napínavé pro fanoušky a diváky.
18. 9. 2018 13:42
1 0
Pánové, vzpomeňte si na sezónu 1985. Timo Salonen taky rozhodně nebyl skoro po polovině sezóny žhavý kandidát na titul, ale potom vyhrál 4 soutěže v řadě a ejhle .. , titul byl tam ! Samozřejmě, ještě ho Oťas nevyhrál, ale je na dobré cestě
Určitě to přeju víc Otíkovi, než tomu belgickému děcku. Škoda, že to neobhájí Ogi .. , asi
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!