27. 9. 2018 09:58 − 6499× − 0

Toyota v Austrálii slaví vítězství nad škodovkou

Eli Evans se díky přezbrojení na úspěšnou Fabii R5 dostal do čela šampionátu, ale ani špičková R5 neznamená automaticky úspěch.

Zvlášť, když se šampionátu účastní tým pod vedením zkušeného Neala Batese. Ten je dlouhá léta spojen se značkou Toyota a vloni její model Yaris dokázal přetavit v hodně kvalitní produkt kategorie AP4. Ta se původně jevila jako australská verze mezinárodní kategorie R4, ale dle dosahovaných výsledků se spíše jedná o specifický ekvivalent k vozům R5. Harryho Batese však dost často trápila nespolehlivost a z předcházejícího podniku v Tasmánii si domů moc bodů neodvezl. Aby byla čelní skupina účastníků ještě pestřejší, Evanse ve Fabii R5 a Batese s Yarisem AP4 doplňují dvě produkční Subaru. Steve Glenney ex-mistrovský vůz z roku 2016 dovezl v druhé etapě své domácí rally k triumfu a na start předposledního podniku přijížděl v roli druhého muže pořadí. Molly Taylor s novějším modelem japonské značky nadále plní roli oficiální pilotky Subaru, ale na rozdíl od soukromníka Glenneyho jí patří až čtvrté místo.

Na nových diváckých superspeciálkách válel Bates a v obou průjezdech zaznamenal nejrychlejší čas. Jakmile se vyrazilo do přírody, jeho dominance skončila a začal tuhý boj s Evansem. Pořadí se párkrát přelilo a pilot Fabie R5 duel předčasně rozhodnul svou chybou. Náraz do stromu vyústil v několikaminutovou výměnu tlumiče a posun do spodních pater výsledků. V neděli zajímavý duel Batese s Evansem pokračoval a řečí dílčích vítězství tentokrát pilot Škody vyhrál 5:4. Řečí času se jednalo o etapový triumf se skoro dvacetivteřinovým náskokem. Kolem Evanse je ale stejně jako při předcházející rally v Tasmánii hodně rušno. Tehdy se mu porušení pravidel podařilo při odvolání zvrátit, ale tentokrát to bude mít těžší. Podle sportovních komisařů totiž porušil bezpečnostní pravidla, když posádka nedostatečně varovala přijíždějící před svým odstaveným vozem. Pokud vyloučení zůstane platné, Evans přijde o sobotní body a ještě mu má být odečteno dvacet trestných bodů.

Glenney po pěkném vystoupení na své domácí půdě i tentokrát pokračoval v pořádném tempu. Souboj s Taylor pro sebe v první etapě znovu rozhodnul a stal se sobotním druhým nejrychlejším jezdcem. Bohužel v neděli už to tak slavné nebylo, když Glenney poslal své oranžové Subaru přes střechu. Taylorová znovu dojela třetí a v celkových výsledcích BOTT Adelaide Hills Rally skončila druhá. Triumf si na své konto připsal Harry Bates, posunul se na druhé místo v šampionátu a před finále, které bude hostit australská soutěž MS, si drží naděje na titul.

Stav šampionátu: 1. Evans 310, 2. Bates 281, 3. Glenney 273, 4. Taylor 260

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!