4. 10. 2018 00:06 − 2145× − 0

Španělské drama jde do finále

Španělský asfaltový šampionát vstupuje do své závěrečné třetiny a reálné naděje na titul si udržuje celá trojice posádek.

Dvě z nich reprezentují korejskou značku Hyundai, která šampionát vloni ve své premiérové sezóně ovládla. Mistrem se stal Iván Ares a v pozici lídra teď dorazil i na start Rallye Villa de Llanes. Body letos pilot i20 R5 sbírá poctivě, ale vítězství má zatím pouze jediné, z první soutěže sezóny, a navíc bude muset škrtat. Nic takového netrápí dalšího jezdce Hyundaie José Antonia Suáreze, který si své bohaté bodové konto dokázal vytvořit na pouhých čtyřech rally ze sedmi. Na konci roku to ale rozhodně nemusí být pilot Hyundaie, kdo se bude radovat ze zisku titulu. Korejskou nadvládu se totiž snaží vehementně zlomit zástupce Fordu Miguel Fuster. Poslední dvě soutěže sice nedokončil, ale v těch předešlých dvakrát zvítězil a nasbíral dostatek bodů.

Fuster to s titulem rozhodně myslí vážně a své ambice všem ukázal hned na první zkoušce Rallye Villa de Llanes, kterou vyhrál o 5,1 sekundy před Suárezem. Pilot Hyundaie se probudil až ve druhé zkoušce, kterou opanoval stejně jako tu následující. Fuster si však v jediném testu vytvořil dostatečný náskok a nadále zůstával o 1,7 sekundy ve vedení. Suárez se letos může pochlubit snad největší rychlostí z celé elitní trojice, zato spolehlivost trochu pokulhává. A technika jej zradila tentokrát stejně jako na začátku roku při Rallye Sierra Morena. Na vině byl i v tomto případě motor Hyundaie. Roli nejrychlejšího jezdce korejské značky následně musel převzít Ares a vedl si dobře, čtvrtou zkoušku vyhrál a dotáhnul se 7,7 sekundy za Fustera. Pilot Fiesty R5 však kontroval v šestém testu a posunul svůj náskok zpátky přes deset vteřin. Třetí místo odstoupením Suáreze spadlo do klína třetímu pilotovi i20 R5 Surhayen Perníovi. Na boj o vítězství pomýšlet nemohl a nakonec soutěž dokončil s dvouminutovým odstupem za vedoucí dvojicí. Těsně pod pódiem soutěž dokončil nejrychlejší pilot kategorie N5, Joan Vinyes se Suzuki. V boji o vítězství se oba jeho protagonisté dělili o nejrychlejší časy. Do závěrečné zkoušky šel Ares se ztrátou 6,1 vteřiny. Tuto zkoušku pilot Hyundaie sice vyhrál, ale na celkový triumf to beztak bylo málo. Fuster si na tratích v okolí Llanes vyjel třetí letošní vítězství a výrazně tím posílil své šance na zisk titulu. Do konce sezóny ale ještě zbývá odjet tři soutěže a na těch se může stát cokoliv.

Stav šampionátu: 1. Fuster 201, 2. Ares 198, 3. Pernía 151, 4. Suárez 143, 5. Vinyes 121, 6. Pardo 111

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!