4. 10. 2018 18:50 − 2902× − 0

Croatia Rally nahrazena podnikem v Poreči

Závěrečné dějství chorvatského a předposlední slovinského šampionátu se o uplynulém víkendu odehrálo v okolí Poreče.

Původně toto místo v kalendáři patřilo Croatia Rally. Je tomu skoro přesně rok, co se tamní organizátoři vytasili s ambiciózním projektem na posun své soutěže do světového šampionátu. Croatia Rally s centrem v Pule se letos měla odehrát jako kandidátský podnik a ideálně už příští rok tvořit součást světového šampionátu. Promotér však svými plány, jaké země by rád zařadil do MS, jasně naznačil, že pro Chorvatsko nakonec místo nezbude. Chorvati očividně na veškeré snažení rezignovali a soutěž se jako kandidátská neodjela. Neodjela se nakonec vůbec a posádky prahnoucí o mistrovské body se na severu Chorvatska sešli při Rally Poreč.

Nejrychleji do soutěže vstoupil Maďar András Hadik se svým Fordem Fiesta R5, ale už ve druhém testu jej překonal Slovinec Rok Turk za volantem Peugeotu 208 T16 R5. V páteční superspeciálce, která celé dění kratší úvodní etapy uzavřela, kraloval další maďarský jezdec Dávid Botka. V sobotu pilot škodovky už svou pozici neudržel a podlehnul útoku dvou krajanů za volanty Fiest R5 a také Viliama Prodana. Chorvat svou Škodu Fabia R5 dokázal posunout až na bronzovou příčku a jelikož se stal nejrychlejším z domácích jezdců, sebral nejvíce bodů do chorvatského mistrovství. V jeho finálním pořadí obsadil Prodan třetí příčku, zatímco z titulu se již před porečským startem radoval Maďar Krisztián Hideg. Ve Slovinsku naopak vládne domácí pilot Turk, kterému na záda doposud úspěšně dýchal Claudio de Cecco. Italský pilot za volantem Hyundaie i20 R5 ale tentokrát neprožil zrovna nejúspěšnější soutěž, když cíl spatřil až jako osmý. Turk se nakonec radoval z maxima bodů do šampionátu, byť na vítězství nedosáhnul. Hned v sobotu ráno se do čela vyhoupnul Hadik. Maďar za volantem Fordu zůstal poražen v jediném testu a dojel si do cíle pro jasný triumf.

Konečný stav chorvatského šampionátu: 1. Hideg 98, 2. Szilágyi 73,5, 3. V. Prodan 50, 4. Hrvatin 44,5, 5. Šebalj 36,75, 6. Butorac 36,25

Stav slovinského šampionátu: 1. Turk 127, 2. De Cecco 109,5, 3. Novak 69,5, 4. Humar 51, 5. Fakin 43, 6. Mrevlje 43

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!