Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
7. 10. 2018 20:24 − 7176× − 1

Ogier vítězně ve Walesu a boj o titul se zamotává

Do konce MS zbývají poslední dva podniky, protože Wales Rally GB právě skončil a z prvenství se radovali Ogier s Ingrassiou.

O tomto víkendu se celá karavana mistrovství světa přesunula do Walesu, kde se konal 11. podnik letošního 13 dílného kalendáře a rovnou můžeme předeslat, že souboje ve welškých lesech ještě více zamotaly boj o titul mezi jezdci. Ale všechno popořadě. Na soutěžící bylo ve Walesu připraveno 317 ostrých kilometrů, které organizátoři rozdělili do 3 etap a jak je dnes zvykem, dění se započalo ve čtvrtek večer diváckou superspeciálkou a následující tři dny přinesly největší porce kilometrů. Nejnáročnější byla sobota, která sestávala z devíti vložek, které daly dohromady 150 ostrých kilometrů a aby toho nebylo málo, nebyl mezi nimi zařazen servis. V itineráři nechyběly známé úseky – Sweet Lamb, Clocaenog a další. Nejdelší vložkou pak byl Brenig, jenž se jel dvakrát v pátek a 29 ostrých kilometrů, v průběhu nichž se projíždělo pěknými scenériemi kolem jezera, test dále posádky zavedl na trasu loňského shakedownu a následně na posledních 10 kilometrech na trasu loňské vložky Alwen. Za zmínku stojí jistě nedělní Great Orme, který se jel na asfaltu a končil až v ulicích Llandudno.

Na shakedownu zajel nejlépe Suninen před Latvalou a Evansem s Ogierem, naopak moc se nedařilo Tänakovi, jenž hned v prvním příkopu atakoval příkop. Pak se k několika průjezdům se svým opraveným Yarisem WRC vrátil, ale lépe než 11. čas nezajel. Předkrmem byl čtvrteční divácký test, kde zajel nejlépe Lappi, ale o skutečné formě daly vědět až páteční klasické vložky. Tam Tänak ukázal, že ipomalejší čas z shakedownu byl jen drobnou nepříjemností a rychlost z posledních podniků mu nechybí. Na druhé místo za Estonce šel Ogier a třetí byl Neuville. No a po RZ3 sice Ogier propadl na třetí příčku, v M-Sportu však i tak museli mít radost, protože na druhé místo poskočil loňský vítěz Evans, čtvrtý byl navíc Suninen s další Fiestou WRC. Na RZ4 dělal Ogier hodiny, což jej srazilo na sedmé místo, naopak na čele zůstával nadále Tänak před Evansem a nově Latvaloou, jenž se posunul před Suninena. Postupně přidával na tempu Neuville, jenž se v závěru sekce naháněl se Suninenem o čtvrté místo, avšak v polovině dne byl úspěšnějším finský jezdec.

Obrovská smůla potkala Evanse, jemuž se zastavilo auto na přejezdu mezi servisem a první odpolední zkouškou, na druhé místo se tak posunul Latvala. Velké změny přinesla RZ8, kdy se před Latvalu na stříbrný post dokázal posunout Neuville, propad naopak potkal Suninena, jenž hlásil hodiny, čímž se propadl na sedmé místo. Vzhůru díky tomu šli Lappi, jenž se posunul na čtvrtou a Ogier, jenž se posunul na pátou příčku. Francouz dokázal přeskočit i šestého Breena. Již zmíněnému Suninenovi nebylo souzeno pátek dokončil protože v poslední vložce skončil mimo trať a počechral svou Fiestu a musel skončit. Po první etapě držel s náskokem necelé půlminuty Tänak před Neuvillem, 2 a půl sekundy zaostával třetí Latvala a tempo Toyoty potvrzoval čtvrtou příčkou Lappi. Pátý pak jel Ogier, která na vedoucího jezdce ztrácel 38 sekund.

V sobotu začal nejlépe Ogier, který vyhrál první test dne a posunul se na třetí místo, když přeskočil oba finské Yarisy. Z hlediska možného vývoje šampionátu byla důležitá RZ10, kde Neuville na necelou minutu zaparkoval v příkopu a mohl jen děkovat prozřetelnosti, že svou i20 WRC mimo cestu uložil v místě, kde byl dostatek diváků. Za vedoucího Tänaka se tím pádem posunul Ogier, který však na svého loňského týmového kolegu ztrácel takřka tři čtvrtě minuty. V průběhu soboty se následně příčky mezi jezdci držely poměrně stabilně, pouze Latvala si po RZ13 prohodil místo s Lappim. Další důležitý (možná ještě významnější než Neuvillův příkop) moment pro vývoj letošního MS přinesla RZ16, v níž Tänak po jednom doskoku ztratil šusplech a posléze vypověděl službu chladič jeho vozu. Estonec, který i ve Walesu prokazoval, že druhá polovina sezóna má jasného krále byl nucen odstoupit a tím pádem uvolnit první příčku Ogierovi.

Francouz už si ve zbylých dvou testech dne vedení pohlídal a do závěrečné etapy vyrážel s náskokem 44 desetin na druhého Latvalu. Třetí místo pak držel Lappi s druhým zbývajícím Yarisem, pouhých 17 desetin od pódia byl čtvrtý Breen. Na pátém místě se držel Ostberg s druhou C3 WRC a za ním již následovalo trio i20 WRC v pořadí Mikkelsen, Paddon a Neuville. Vzhledem k vývoji šampionátu se však dalo očekávat, že v neděli se Belčigan určitě dostane minimálně před své týmové kolegy.

Velmi netradičně byla v neděli PowerStage zařazena vprostřed etapy, když se jela jako RZ20 a na rozdíl od ostatních soutěží neměly nyní posádky jistotu, že když dokončí PS, mají celou soutěž úspěšně za sebou. Nejvíce bonusových bodů si připsal Latvala, který se dokázal dostat před Ogiera v průběžném pořadí rally. V rámci PS si 4 body útěchy odvedl Tänak, tři body pak za třetí čas připadly Ogierovi, o bod méně bral Neuville a poslední bod připadl Lappimu. Ač bez bodové bonifikace v PS, k lepší příčce pomohla PowerStage Mikkelsenovi, jenž se o devět desetin dokázal probojovat před Ostberga.

Na asfaltové RZ21 zatáhl Ogier, když Latvalovi dal 3,4 sekundy a odstup od prvního místa snížil na dvě desetiny. Před Paddona na sedmé místo se posunul Neuville, jenž se před Kiwiho dostal o jednu desetinu a dalších 7 sekund před Belgičanem pak čekali Ostberg s Mikkelsenem, kteří v této fázi rally měli naprosto shodný čas. Když Ogier zajel nejlépe i na RZ22, dostal se o tři sekundy před Latvalu na první příčku, další změny pořadí pak absolvoval Neuville, který se posunul už na páté místo, když chybovali oba Norové před ním. Mikkelsen hlásil, že něco trefil a Ostberg dělal hodiny. Na poslední zkoušku celé rally jsme si museli, vzhledem k těžké nehodě při přestávkovém programu před RZ23 počkat nějaké dvě hodiny oproti harmonogramu a zkouška se nakonec odjela v kompromisní variantě. Byla zkrácena a nakonec na ni bylo vpuštěno prvních 15 aut a ostatní dostali přidělen náhradní čas.

Nejrychleji zajel poslední test Ogier a dokázal uhájit vítězství před Latvalou, jenž v RZ zajel až sedmý čas a Francouz tak vybojoval výhru s náskokem 10 sekund. Za bývalou dvojicí Volkswagenu dokončil na třetí příčce Lappi, čtvrté místo dokázal před finišujícím Neuvillem uhájit Breen, Belgičan byl pak pátý. Šestou příčku si z Walesu odváží Mikkelsen, body za sedmé místo připadly Paddonovi, osmý dojel Ostberg. Zbytek TOP 10 obsadily posádky WRC2, když devátý dokončil Rovanperä a desátý byl druhý reprezentant Škody motorsport Tidemand.

A propos WRC2. Generalizujícím pohledem to byla opět záležitost Škody motorsport a možná k překvapení mnohých si se soutěží naprosto suverénně poradil Rovanperä, jenž 1. října oslavil své 18. narozeniny, což znamenalo, že talentovaný Fin získal plnohodnotné řidičské oprávnění a může už startovat všude bez omezení. V průběhu rally vyhrál Fin hned 15 rychlostních zkoušek z 23, které se jely a po celou dobu tak kontroloval vývoj na čele, kde se jej neúspěšně snažil nahánět úřadující mistr světa Tidemand, jenž však v cíli ztrácel minutu a půl a bral druhé místo. To Švédovi poněkud komplikuje šance za obhajobu titulu, protože opět ztratil na Kopeckého a pokud Škoda dodrží svá slova o rovnosti šancí obou jezdců a pokud se Tidemand nevydá ve své vlastní režii do Austrálie, měl by mít titul už jistý Kopecký. Za škodovkama dokončil na třetí příčce Greensmith, čtvrtý byl další oficiální speciál R5 v podobě Huttunenovy i20 a páté místo bral Lefebvre s C3. Teprve šestého Pieniazka lze brát jako prvního ryzího soukromníka, jelikož jeho Fabii R5 připravuje finský Printsport.

Komentářů celkem: 1
7. 10. 2018 22:41
0 0
Nádherná soutěž, M-Sport obhájil a Seb se vrátil - gratulace
Hodiny možná souvisely s defektem převodovky, respektive potom jel Sebastien Ogier bez 1. a 2. převodového stupně, to mi trochu v raportu chybí, jinak díky...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!