Druhé a třetí místo pro tým Toyota Gazoo Racing

Toyota Gazoo Racing WRT si v RAC Rallye dojel pro dvojí pódiové umístění, čímž opět zvýšil svůj náskok v bodování továrních týmů.


Jde o čtvrtý podnik v řadě, kdy vozy Toyota Yaris WRC dojely mezi třemi nejlepšími. Jari-Matti Latvala se v posledním dni zapojil do boje o vítězství v rallye, avšak nakonec skončil na druhém místě. Zatímco Esapekka Lappi dojel celkově jako třetí.



Poslední závodní den zahrnoval pět rychlostních zkoušek: tři v lesích severního Walesu a dva průjezdy čistě asfaltovou rychlostní zkouškou s cílem ve Llandudnu. Latvala startující s odstupem pouhých 4,4 sekundy za vedoucím jezdcem vyrazil ráno výborně, vybojoval si erzetové vítězství v superspeciálce č. 20 a posunul se na první místo. V bojovné náladě pokračoval až do samotného konce, aby nakonec dorazil pouhých 10,6 vteřin za vítězným jezdcem. To současně pro Latvalu znamená třetí pódiové umístění v rámci posledních čtyř podniků. 

Lappi ráno zahájil s náskokem pouhých 1,7 sekundy před čtvrtým v pořadí, avšak vítězstvím v superspeciálce č. 19 si svoji výhodu okamžitě zvýšil. Rallye zakončil s rezervou přes půl minuty, a v průběhu posledních pěti kol mistrovství světa tak již potřetí vystoupil na pódium. Díky výsledkům Latvaly a Lappiho se týmu TOYOTA GAZOO Racing WRT podařilo zvýšit náskok v mistrovství továrních týmů na 20 bodů.



Ott Tänak byl v sobotu odpoledne bohužel nucen odstoupit, avšak v neděli se opět vrhl do boje a získal čtyři body za druhé místo za Latvalou v Power Stage na SS20. To znamená, že dvě kola před koncem sezóny je estonský jezdec 21 bodů za prvním v pořadí v boji o titul mistra světa.

Tommi Mäkinen (šéf týmu) 

„Jari-Matti dnes předvedl nádherný souboj. Zkusil do toho dát vše, ale zdá se, že Ogier byl tentokrát příliš silný. Je skvělé opět vidět dvě z našich posádek na stupních vítězů a tento výsledek zároveň znamená, že to pro nás dobře vypadá i v mistrovství továrních týmů. Samozřejmě nás stále mrzí, co se v neděli stalo Ottovi. Jeho úsilí v mistrovství jezdců se tím zkomplikovalo, ale stále je ve hře spousta bodů a Ott je momentálně jasně nejsilnější jezdec, takže vše by se ještě mohlo v dobré obrátit. Myslím, že až do Austrálie nebude o ničem rozhodnuto.



Jari-Matti Latvala (jezdec, vůz č. 7) 

„Dnes to byla skvělá bitva a souboj jsem si opravdu užil. První dvě erzety mi vyšly skvěle, ale v posledním průjezdu se to zhatilo. Možná za to může volba obutí: jednou jsem použil měkké obutí a na šotolině to nemělo tak dobrý grip. Pro tým je to hodně důležitý výsledek pro zisk mistrovského titulu továrních týmů, ale zároveň i pro mne: vybojovat několik pódiových umístění za sebou je moc pěkné.“ 

Ott Tänak (jezdec, vůz č. 8) 

„Dnes jsme pouze odvedli svoji práci, a to bylo získat nějaké body v Power Stage a poté dojet do cíle. Dnes jsme o moc víc už udělat nemohli. Stále jsme ve hře o mistrovský titul, ale situace se nám tímto zkomplikovala. Nebude to snadné, ale budeme bojovat až do samotného konce.“ 

Esapekka Lappi (jezdec, vůz č. 9) 

„Z tohoto výsledku mám docela radost. Jde o důležité body, zejména pro tým. V ranním průjezdu byl výkon opravdu výborný: Obhájili jsme naše třetí místo a podařilo se nám zajet nejrychlejší čas, což je vždy pěkné. Získali jsme velký náskok a pak už stačilo dopravit vůz bezpečně do cíle, což se podařilo.“



A co bude následovat? 

Katalánská rallye (Španělsko, 25.-28. října) je jediným kolem WRC pořádaným na šotolině a současně na asfaltu. Týmy po jednom dni stráveném na šotolině musejí během servisního intervalu o délce 75 minut přestavět vozy na specifikaci pro asfalt. Následné asfaltové rychlostní zkoušky probíhají na hladkých, rychlých a plynulých cestách, svým charakterem podobných závodním okruhům.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!