9. 10. 2018 11:21 − 1550× − 0

V Karpatech finišoval rumunský šampionát

Titul v Rumunsku už s předstihem získal Simone Tempestini a tak si mohl závěrečné dějství nechat ujít a vydat se do Walesu.

Na trati Raliul Sibului, která svého času tvořila součást mezinárodního seriálu IRC, se ale rozhodovalo alespoň o pozici vicemistra. Zálusk si na něj dělal loňský šampión Bogdan Marisca, který při neúčasti staronového mistra Tempestiniho zároveň držel prapor stáje Napoca Rally Academy. Proti jeho Fordu Fiesta R5 se v první řadě postavili dva jezdci škodovek. Dan Girtofan má za sebou úspěšné vystoupení v Srbsku, kde dokázal vyhrát největší tamní soutěž, a to mu minimálně vlilo pořádně bojovnou krev do žil. Souboj o vicemistrovský titul se nesl v rovině souboje někdejší mistrů, tím posledním byl rumunský šampión z roku 2011 Valentin Porcisteanu.

Vedle sedmi speciálů hlavní kategorie R5 velkou pozornost vzbuzovala i nepočetná skupina vozů GT. I když spolu o post nejrychlejšího GT a čtvrté místo absolutně bojovali Alexandru Pitigoi s Porsche 911 GT3 a Florin Tincescu za volantem Abarthu 124 Rally, každý spadal do jiné třídy. Ze souboje vyšel vítězně Pitigoi, ale třídu 4 určenou vozům GT dle mezinárodních regulí letos ovládnul Tincescu. Tři ze čtyř pátečních zkoušek pro sebe rozhodnul Marisca. Ve zbylé zkoušce zaznamenal dílčí vítězství Porcisteanu, kterému v celkové klasifikaci etapy patřila až třetí příčka se skoro půlminutovým odstupem. Organizátoři v Karpatech přichystali neskutečně roztahanou soutěž, která obsahovala pouhých 124 ostrých kilometrů, ale byla rozdělena hned do tří dnů. V tom druhém stejně jako v pátek dominoval Marisca, ale pak schytal penalizaci dvacet vteřin za pozdní příjezd do ČK a jeho náskok se vrátil na úroveň toho z první etapy. Porcisteanu musel tvrdě bojovat s Girtofanem. Nakonec se sice na druhé místo vyhoupnul, ale k dobru měl jen dvě desetiny. V neděli pak Porcisteanu zvítězil ve všech třech zkouškách a ještě zaútočil na vedoucího Mariscu. I díky penalizaci za chybu v retardéru se ale Porcisteanu musel smířit s druhým místem. K tomu, aby se stal vicemistrem, to však stačilo. Marisca si z Raliul Sibului odvezl alespoň pohár pro vítěze.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!