11. 10. 2018 20:20 − 3082× − 0

Finále ČMPR obstará Rallye Světlá

Čtvrtý závod Českomoravského poháru rallye 2018.

Finále Českomoravského poháru rallye (ČMPR) se odehraje v sobotu 13. října 2018 v rámci Rallye Světlá. Přihlášeno je 60 posádek, které se svými vozy budou v pátek od 13 hodin procházet rukama technického komisaře přímo na náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou, kde se v sobotu od 9 hodin uskuteční slavnostní start závodu. Hlavní servisní zóna je umístěna u skláren (kruhový objezd) rovněž ve Světlé nad Sázavou.

Rallye Světlá bude čtvrtým podnikem ČMPR 2018, a její pořadatelé přiznávají, že připravit ji nebylo vůbec jednoduché. „V letošním roce je skoro celá Vysočina rozkopaná, přesto Správa a údržba silnic neopravuje komunikace, a v místech, kde jsme plánovali rychlostní zkoušky, vedou objízdné trasy,“ popisuje útrapy se stavbou trati Zdeněk Secký, ředitel Rally Světlá. „Díky zástupcům města Světlé nad Sázavou se přesto podařilo najít dvě rychlostní zkoušky, na kterých změří své síly posádky z celé České republiky, Polska a Německa,“ pokračuje dále Secký. „Každou rychlostní vložky absolvují dvakrát, následně bude trať otočena a jezdci ji pojedou také dvakrát v opačném směru.“

Soutěž bude mít čtyři sekce rozdělené do osmi rychlostních zkoušek. V průběhu závodu budou posádky po každé sekci zajíždět ke svým mechanikům, a po uplynutí času pro servis se budou vracet zpět přes rampu na náměstí. „Trať každé rychlostní zkoušky bude vždy po průjezdu celého startovního pole otevřena vozidlem se zelenými prapory, a po přibližně 20 minutách opět uzavřena vozidly se světelnou a zvukovou signalizací,“ přibližuje Secký organizaci během závodu, a jedním dechem dodává: „Za spolupráci při realizaci akce děkuji zástupcům měst a obcí, sponzorům za podporu. Divákům přeji hodnotné sportovní zážitky a soutěžním jezdcům nejlepší umístění.“

Mezi přihlášenými posádkami nechybí Janusz Lelek s Bolkem, kteří s Mitsubishi Lancer Evo IX budou usilovat o obhajobu loňského vítězství. Na start se postaví také Pavel Gajar s Václavem Martínkem a Mitsubishi Lancer páté evoluce. Gajar už dvakrát Světlou vyhrál, loni byl druhý. O pozice na čelních příčkách absolutního pořadí ČMPR budou bojovat průběžné třetí Piotr Grochocki s Maciejem Rajcou (Subaru Impreza STi) se čtvrtými Ondřejem Plechatým s Evou Ryšánkovou (Mazda 323 GT-R). Krásné vozy Ford Escort RS Cosworth po odmlce v akci představí Pavel Omelka s Vojtěchem Valným a Petr Koutný s Oldřichem Jurkou.

O titul nejrychlejšího vozu s jednou poháněnou nápravou svedou napínavý souboj David Kulička s Danem Matějkou (Citroën C2 VTS) a Adam Wolf s Nikolou Hauerovou (Škoda Fabia), mezi kterými je po třech závodech rozdíl pouhých dvou bodů. Zahanbit se jistě nenechají ani průběžně třetí Zdeněk Němec s Michalem Petrželkou, kteří závodí s pozoruhodnou Škodou Fabií Kit car. Podobně zajímavé obsazení nabízí většina z vypsaných tříd včetně historických automobilů.

Vyhlášení vítězů je naplánováno na 20 hodin na náměstí z Trčků z Lípy. Podle počtu účastníků se ale může uskutečnit i o něco dříve. Nejlepší smíšená posádka obdrží pohár města Světlé nad Sázavou. Předávat jej bude zástupce města.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!