Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
13. 10. 2018 17:38 − 4544× − 0

Černý poměrně nečekaným lídrem po sobotě

Sezónu českého šampionátu dvoudenních soutěží uzavírá o tomto víkendu se jedoucí tradiční středočeský podnik.

Ani se tomu nechce věřit, že už se zase rok s rokem sešel a že píšeme poslední kapitolu příběhu s názvem MČR v rally 2018. Jako již tradičně se o poslední měření sil stará Rally Příbram, kde se mimo jiné bude rozhodovat o titulu vícemistra pro tento rok. Zatímco Kopecký si titul pojistil již před drahnou dobou a na Barumce jel již jako opět úspěšný obhájce, do středních Čech už cestu nenašel. Proto se, opět, otevřela šance pro ostatní, aby mohli v rukou potěžkat pohár pro vítěze podniku MČR. Mezi velké favority bylo jistě třeba počítat Černého a Pecha, kteří spolu bojují o druhou příčku v MČR, se vzkříšeným Focusem WRC dorazil Dohnal, jehož titulární sponzor je zároveň hlavním partnerem soutěže. Po výkonu z Barumky by jistě šlo mezi favority dále počítat i Jakeše, který s konkurenceschopnou technikou ukazuje, že má na boj o čelní příčky.

V sobotu si organizátoři soutěže připravili osm rychlostních zkoušek, které se odehrály na čtyřech úsecích. Avšak vložka Hvožďany – Leletice se po prvním průjezdu ukázala býti příliš leteckou, když ji nejrychlejší posádka zvládla s průměrem 132 km/h a pro druhý průjezd byla tedy RZ zrušena. Jelikož tento test byl nejdelší – 13 km, soutěž tím přišla o určitou kilometráž a celkem etapa dala dohromady 85 měřených kilometrů. Když se ale přesuneme na první test, kterým byl úsek Řiště – Březí, tak zjistíme, že nejlépe v Příbrami začal Jakeš, jenž na osmi kilometrech dal Pechovi 2 sekundy. Třetí čas zaznamenal domácí Černý a čtvrtý byl Štajf.

Jméno průběžně nejrychlejšího se k Jakešově smutku měnilo hned po RZ2, když mu Pech vrátil úvodní porážku i s úroky a dostal se o 46 desetin před valašského jezdce. O vložku dále šel před Jakeše i Černý a aby toho nebylo málo, po RZ4 se před něj posunul i Dohnal. O tom, že se v první sekci pořadí přelévalo svědčí i to, že vedení neudržel ani Pech, protože se před něj procpal Černý. Ten na plzeňského soka najel 3,8 sekundy, jak již bylo zmíněno, na třetí příčku se dále posunul Dohnal. Za čtvrtým Jakešem byl na pátém místě Štajf, který zaostával o necelých deset sekund.

Po servisní přestávce začal nejlépe Pech, avšak před Černého se dostat nedokázal, naopak Jakeš zopakoval na vložce dobrý výkon z dopoledne a vrátil se před Dohnala na stupně vítězů. Ale pražský jezdec si to nenechal líbit, na RZ7 zatáhl, vyhrál vložku a vrátil se na třetí místo. V souboji o první příčku byl opět Pech rychlejší Černého a odstup obou jezdců se snížil na 13 desetin. Proto se možná dalo čekat, že plzeňská posádka po RZ8 může jít do čela, avšak opak byl pravdou, protože domácí pilot zajel lépe, navýšil svůj náskok a na neděli bude nocovat na prvním místě s náskokem 34 desetin. Poslední vložku dne ale zajel nejlépe Dohnal, který ztrátu na Pecha snížil na pět sekund a naopak na čtvrtého Jakeše navýšil na 10 sekund. Nic se nezměnilo na pátém místě Štajfa, který se pohyboval, fotbalovou hantýrkou řečeno, v klidném středu tabulky, když měl relativně pohodový náskok na jezdce vzadu.

Tím, kdo je po sobotě nejblíže Štajfově zelené Fabii R5 je Vlček, jemuž se po RZ7 podařilo dostat před Trojana. Oba dva jezdce ale dělí jednotky sekund a ve stejném řádu má odstup i osmý Pospíšilík. Litoval čtvrtminutové penalizace může Březík, který stejně jako na Barumce ukazuje, že s Fabii R5 dokáže zajíždět kvalitní časy. Elitní desítku uzavírá Štochl, za nímž je Trněný s Fabií WRC. Ve třídě 3, kde probíhá souboj o titul, vede Jelínek, který je na nejlepší cestě k primátu, protože dosud vedoucí Šikl havaroval. Avšak jak druhý Hrobský, tak třetí Pešl jsou zlínskému pilotovi vzdáleni pouze v sekundách. Mezi dvoukolkami je o titulu mistra ČR rozhodnuto, když se jím po Barumce stal Talaš, který se tak do Příbrami nevydal. Nejlépe jede Cais, kterému patří 17. příčka absolutně a ve dvoukolkách má půlminutu náskoku na druhého Dohnala. Třetí dvoukolkou je pak Octavia Kašpara, jenž za sebou drží Adamy Knápka a Hordossyho.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!