Jeden víkend, dvě země, dva tituly

Zajímavý závěr šampionátů měli v Pobaltí v Estonsku a v Lotyšsku, kde dokázal v jednom víkendu vybojovat tituly jeden jezdec.

Někdo na podzim chodí sbírat houby, jiný sbírá trnky do kvasu a takový Valeriy Gorban pro změnu sbírá tituly. Poté, co pro letošek se svým MINI WRC a Eurolamp World Rally Teamem opustil světové tratě, se vydal závodit do Pobaltí a asi sám neplánoval, že by se mu povedl kousek v podobě zisku titulů hned ve dvou zemích v rámci jedné sezóny. Aby toho nebylo málo, tak se mu oba primáty povedlo stvrdit v rozmezí dvou dnů, což už je trošku větší frajeřina. No a situace je ještě zajímavější, protože kromě ukrajinského jezdce měl zálusk na podobný kousek i Ranno Bundsen s Lancerem Evo VIII, ten však o minulém víkendu zvolil poněkud konvenčnější strategii, než Gorban a soustředil se jen na jeden mistrák. Pojďme se tedy pro zajímavost podívat, jak se to pilotu MINI WRC povedlo.


Foro: Eurolamp WRT

Ptáte se, jak vybojovat dva tituly o jednom víkendu? Inu, je to snadné. Abyste získali estonský titul, vydáte se koncem týdne do Kuressaare, kde se jede závěrečný podnik tamního mistráku – Saaremaa Rally 2018. Tam vybojujete čtvrté místo za trojicí domácích, kterým mimochodem vévodil Georg Gross s loňskou Fiestou Madse Ostberga, avšak bramborová medaile vám stačí na zisk celkového zlata pro sezónu 2018. Tou dobou je už sobota večer, protože harmonogram soutěže měl poslední test naplánován na 17:16 hodin a vy víte, že vás nyní čeká přes 500 kilometrů po silnici do Liepaje, kde je tou dobou v plném proudu Rally Liepaja.

Poslední podnik mistrovství Evropy zároveň uzavíral lotyšský šampionát a v rámci domácí klasifikace byly oba dva dny hodnoceny samostatně a k tomu bodově bonifikovány. Již zmíněný Ranno Bundsen se rozhodl vzdát snah o estonský primát a v Lotyšsku startuje i v prvním dnu, bere druhé místo a důležité body. Do druhého dne pak startují oba dva zájemci o titul, když Valeriy Gorban stihne přejet z Estonska a zatímco Bundsen končí mimo trať, Gorban své MINI dováží na druhém místě, což mu zajišťuje dostatek bodů k přeskočení Bunsena v klasifikace a zisku druhého titulu za dva dny. Takže i takhle si lze naplánovat víkend a zvládnout za dva dny dva národní tituly.

Komentářů celkem: 3
16. 10. 2018 22:431
0 0
Nějak mě neštimovalo jak provedli u druhé rally TP a pak vidím, že jel se dvouma autama, ale i tak klobouk dolů.
17. 10. 2018 07:202
0 0
Tak to je borec, klobouk dolů... smajlík
17. 10. 2018 08:163
0 0
Původně napsal ecky
Nějak mě neštimovalo jak provedli u druhé rally TP a pak vidím, že jel se dvouma autama, ale i tak klobouk dolů.
Jo - to jsem si nejdříve taky říkal... A pak tréninky - jak se to vůbec dá stihnout... Ale je vidět, že dá...smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!