Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
17. 10. 2018 11:20 − 9921× − 8

Kris Meeke: Atmosféra u Toyoty nemůže být ani lepší

Kris Meeke, je zpět a v příštím roce bude startovat za Toyota Gazoo Racing.

Kris Meeke byl po velké havárii v Portugalsku postaven týmem Citroen racing na vedlejší kolej a byl mu zatrhnuty další starty. Mnozí v té chvíli rodáku Dungannonu prorokovali konec kariéry či alespoň působení v MS, přičemž dlouho to tak i vypadalo, ale postupně v posledním měsíci začaly na povrch probublávat spekulace o tom, že by se severoirský jezdec mohl vrátit s Toyotou v roce 2019. To se dnes potvrdilo a Kris Meeke nahradil v sestavě finského týmu Esapekku Lappiho, jenž odešel k Citroenu. Jak svůj návrat vidí Kris Meeke, to sdělil v krátkém rozhovoru pro Toyotu na sociálních sítích.

Jaký je to pocit, být zpět v MS?

Je to obrovská pocta a potěšení byt zpět v MS. Tři roky zpět jsme s Tommi Mäkinenem debatovali o tom, že bych šel do Toyoty, ale tehdy to byla pouze vize. Musel bych obětovat jednu sezónu, kdy bych nejezdil žádné závody a tehdy jsem cítil, že potřebuju odjet kompletní sezónu v MS, protože tehdy jsem ji ještě nikdy neabsolvoval. Tommi můj pohled chápal, ale jednoduchost a logičnost jeho vize mi zůstala někde v hlavě uložená a i po té, co jsem se rozhodl pro Citroen, část mého já pořád přemýšlela, jestli jsem nepropásnul velkou příležitost u Tommiho. Takže jsem vděčný a potěšený tím, že se příležitost od Toyoty objevila znovu.

Jaké máš z týmu první dojmy?

Auto svými výkony hovoří samo za sebe a už se nemohu dočkat, až s ním odstartuju do první soutěže. Bez debat je to jeden z nejrychlejších vozů ve startovním poli a stojí za ním silný tým. Ale stejně tak je důležitá i atmosféra v týmu. Projevuje se v něm japonská kultura respektu a cti, což je osvěžující změna. Nedokážu si představit lepší místo, kde bych mohl působit. Vše, co mi Tommi zdůrazňoval, když jsme spolu jednali před třemi roky, se ukázalo být pravdou. Projekt vedl po svém, ale snadno se s tím člověk sžije a jako čtyřnásobný mistr světa vidí Tommi vše i z pohledu jezdce. Abych byl upřímný, ani si nedokážu představit, že by celé prostředí v týmu mohlo být ještě lepší, než je u Toyoty.

Jak se návrat zpět do MS zrealizoval?

Všichni ví, co se letos stalo a po Portugalské rally jsem se rozhodl, nijak o tom nemluvit a vzít si čas sám pro sebe. Někdy je mlčení to nejlepší, co můžete udělat. V průběhu té doby jsem si postupně uvědomil, že posledních 18 měsíců jsem si to moc neužíval. Bylo to neuvěřitelné uvědomění si, ale byl jsem odhodlán, že nenechám, aby mé působení ve sportu, který tak miluju, bylo ukončeno, tak jak bylo. To mi dodalo novou energii a obrovské odhodlání, takže po Finské rally jsem zavolal všem týmovým šéfům a říkal jim, že kdyby se kdykoliv objevila nějaká možnost u nich v týmu, rád bych dostal vědět. Je zřejmé, že jednání s Tommim pokračovala a když se mě ptal, zda bych chtěl jezdit, tak jsem s odpovědí neváhal.

Krátké video od Krise Meeka o návratu do MS (pouze v angličtině)

Jaké si kladeš cíle při prvním roce s Yarisem WRC

Hlavně se chci vrátit zpět, opět ssi to v kokpitu užívat a pomoci Toyotě vyhrát v šampionátu. Takže mé cíle jsou takhle přímé a jednoduché. Jsem ohromně nadšený z toho, co nás teď čeká.

Toyota má v rallysportu velkou historii, jaký to pro tebe mělo význam?

Jednoznačně. Když jsem vyrůstal, tak jsem byl fanouškem rally v době, kdy Toyota byla na vrcholu, kdy za ni jezdily legendy jako Carlos Sainz, Didier Auriol a Juha Kankkunen. Takže pokračovat v tradici, kterou tito jezdci započali je úžasné. A abych na sebe něco prozradil, tak ve skutečnosti první šampionát, kde jsem kdy vyhrál, byl s Toyotou, když mi bylo 16 let a tehdy jsem dělal spolujezdce bratrovi. Tehdy jsme společně vyhráli s Corollou roku výroby 1986. Takže mám mnoho důvodů proto, abych se v týmu cítil dobře.

Komentářů celkem: 8
17. 10. 2018 19:101
0 0
Kris je sympaťák, velký srdcař a také střelec. Snad si tato kombinace Krise s Toyotou sedne a ještě ukáže super výsledky, moc mu to přeju smajlík
17. 10. 2018 20:252
0 0
Kris je veľký strelec a vždy som mu fandil smajlík aj ked ma veľa krat sklamal smajlík Držim mu palce a verím že sa rýchlo dostane S5 na vrchol smajlík
18. 10. 2018 09:333
0 0
Zahodil to na tom testu nebo ne?
18. 10. 2018 09:444
0 0
ne, byly to fake news
18. 10. 2018 12:435
0 0
Vzhledem k tomu, že teorii, že se jednalo o podvrh nikdo zatím nepodložil žádným faktem kromě věty "je to podvrh", je větší sranda věřit tomu, že to fakt na testu zahodil.smajlík Takže kdybyste to někdy někomu tlumočili, můžete říct, že Lipoš říká, že to Meeke zahodil. To už ve světě něco znamená smajlík
18. 10. 2018 13:496
0 0
Zkoušel sem se ho ptát na legendách, potkal jsem ho v té administračce, říkám Chrisi, tak co Toyota. A on, tenhle víkend řídím Ford. Tak říkám, Toyota je lepší než Ford a že mu věřím, usmál se, poděkoval a řekl že věří taky. Nekecal smajlík
18. 10. 2018 14:347
0 0
Neni to podvrh, na fotkach z druheho dne ma vymenene predni sklo a prohnutou strechu.
19. 10. 2018 11:068
0 0
Jeste Loeb do Msportu a nebude to mit chybu smajlík smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!