Peugeot opanoval německé mistrovství

Tři roky se snažila německá stáj Peugeotu prosadit s 208 T16 R5 proti konkurentům ve škodovkách a konečně uspěla.

Marijan Griebel po dvou evropských juniorských titulech spojil své jméno s francouzskou značkou a zavítal na rodnou půdu. Jeho první start s novým vozem ale nedopadnul vůbec dobře, když kvůli technické poruše sárský podnik nedokončil. Následně začal pravidelně sbírat body, ale po první půlce sezóny to moc na boj o titul nevypadalo. Do té druhé však Griebel vstoupil senzačně a třemi vítězstvími v řadě se stal před závěrečným dějstvím šampionátu jeho lídrem. Na titul si dělal zálusk i Griebelův předchůdce v Peugeotu Christian Riedemann a se Škodou Fabia R5 vyhrál ADAC Stemweder Berg. Před závěrečnou trojicí soutěží jej však z boje vyřadil nedostatek financí. Prapor české značky tak ve Straubingu, kam se pro letošek přesunula ADAC 3-Städte-Rallye, držel pouze Dominik Dinkel. Jeho šance na titul sice byly velké, ale na druhou stranu neměl situaci ve svých rukách. Ani porážka Griebela v celé rally i samostatně bodované Power Stage by jezdci Fabie R5 nestačila.

Zajímavou roli v boji o titul mohl sehrát Maximilian Koch, který se svou Fabií R5 zajel v RZ 2 druhý čas a dotáhnul se 1,7 sekundy za Griebela. Za tmy ale jeho síla zeslábla, odstup se zvednul až ke dvaceti vteřinám a na první sobotní zkoušce pak Koch svou škodovku rozbil. Obrovskou havárii prožil v druhém testu Dennis Rostek, který za odměnu usednul do Hyundaie i20 R5 stáje Gassner Motorsport. Po čtvrtém nejrychlejším čase v prvním testu ale tento speciál zcela zdemoloval a skončil i se spolujezdcem v nemocnici. O třetí místo si to tak spolu rozdali Roman Schwedt v Peugeotu 207 Super 2000 a nedávný šampión Ruben Zeltner s Porsche. Zeltner se v závěru hodně snažil, ale osm desetin vteřiny mu ještě k bronzu chybělo. Schwedt tak vystoupal na nejnižší pódiový stupínek potřetí v řadě. Soutěž se stala také závěrečným dějstvím ADAC Opel Rallye Cupu, ze kterého vychází juniorská sestava Opelu pro evropský šampionát. Na evropské podniky se může začít těšit mladý Švéd Elias Lundberg. Hodnocení českého poháru Adamů ovládnul na německé půdě David Štefan.

Teď už se ale podívejme na průběh toho nejzajímavějšího souboje, který soutěž v okolí Straubingu na tratích vybraných za pomoci Waltera Röhrla nabídnula. Griebel vyhrál dvě ze tří zkoušek odjetých za tmy a dotáhnul se 3,5 sekundy za vedoucího Dinkela. V sobotu po odstoupení Kocha ale pilot Peugeotu už nemusel nikam moc pospíchat, když měl na třetího Schwedta náskok celé minuty. Dinkelův náskok tak začal postupně narůstat, ale v cíli se mladý jezdec Škody mohl radovat jen z obhajoby loňského vítězství. Titul si v klidu pohlídal Griebel a francouzské značce jej zajistil teprve počtvrté v historii. Sám pak pokračuje na mistrovské linii, když po dvou juniorských titulech z ME přidal i ten domácí.

Konečný stav šampionátu: 1. Griebel 166, 2. Dinkel 162, 3. Schwedt 110, 4. Riedemann 83, 5. Gassner Jr 51, 6. Keil 48, 7. Tempestini 30, 8. Wiegand 30, 9. Rovanperä 30, 10. Kreuter 21

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!