24. 10. 2018 17:55 − 3002× − 0

Převaha Hyundaie ve Španělsku pořádně slábne

Korejská značka na španělských asfaltech obhajuje titul a do boje zapojila hned trojici posádek.

Podle aktuálního průběhu sezóny to však vypadá, že jim ani tato početní převaha úspěch nepřinese. Když pomineme Surhayena Perníu, který je rychlostně spíše na úrovni slabších vozů třídy N5, nevypadá to moc dobře ani se zbylými dvěma jezdci. José Antonio Suárez se sice pyšní třemi triumfy, ale po odstoupení v předcházející Rallye Villa de Llanes už navýšil počet nedojetých soutěží na tři. A jelikož se nepostavil na start soutěže v Santanderu, zvednulo se i množství rally, do kterých Suárez neodstartoval. Z devíti odjetých soutěží tak zatím bodoval jen čtyřikrát. To úřadující mistr Iván Ares se třetí i20 R5 boduje pravidelně a úspěšně dokončil všechny letošní soutěže. Na druhou stranu vítězství zatím získal jediné, při úvodní soutěži. To hraje do karet jezdci Fordu Miguelu Fusterovi, který před tímto víkendem vyhrál už tři soutěže. Rychle tím tak umazal bodovou ztrátu zapříčiněnou dvěma odstoupeními.

Španělé jsou proslulí tím, že si z mezinárodních technických regulí nic moc nedělají a rádi se věnují vymýšlení vlastních speciálů. Po letech ve znamení rychlých Porsche a následně hodně upravených produkčních vozů dnes ve Španělsku nejvíce letí vozy třídy N5, tedy jakási obdoba mezinárodní R4. V Santanderu tuto třídu opět opanovali piloti oficiální stáje Suzuki. Joan Vinyes si s Javierem Pardem nedarovali ani metr trati a jejich zajímavý duel vyústil ve vítězství prvního jmenovaného s minimálním náskokem 3,9 sekundy. Poté co odstoupil po první zkoušce s poruchou motoru Peugeotu 308 N5 Efren Llarena, vytvořil se mezi Suzuki a zbytkem světa velký časový rozestup. Třetí Adrian Diaz dovezl Ford Fiesta N5 do cíle s pětiminutovým odstupem. Největší atrakcí této třídy však byl debut speciálu Kia Rio N5, který dovezl úspěšně až do cíle na čtvrtém místě Angel Paniceres.

V soutěži se objevil i zajímavý zahraniční host Bryan Bouffier. Za volantem Fordu Fiesta R5 zajel druhý nejrychlejší čas v úvodní superspeciálce, která se odehrála na okruhu Karting La Roca vlastněného Daním Sordem. V sobotu ráno Francouz doplatil na špatné gumy, v pátém testu se dokonce přetočil a propadnul se na čtvrté místo za Vinyesovo Suzuki. Ares po vítězství v shakedownu i úvodní superspeciálce v sobotu zůstal poprvé poražen. Na mokré trati druhé zkoušky se přetočil a ztratil tím přes deset vteřin. Novým lídrem rally se stal Fuster, který si do servisní přestávky přivezl náskok 9,1 sekundy. Bouffier během celé soutěže nezajel ani jeden nejrychlejší čas, ale nakonec si dokázal poradit s Vinyesem a skončil třetí. Před oba Swifty se na konečné čtvrté místo propracoval Pernía, ale na špičku soutěže jako obvykle nestačil. Ares s Fusterem sváděli zajímavý a velmi vyrovnaný duel, ve kterém je i před dvojicí posledních zkoušek dělilo necelých deset vteřin. V předposlední zkoušce se však Hyundai znovu přetočil a Ares musel na druhé vítězství této sezóny zapomenout. Fuster si čtvrtým triumfem roku zajistil solidní pozici pro závěrečnou dvojici soutěží, byť v průběžném hodnocení stále vede Ares.

Stav šampionátu: 1. Ares 230, 2. Fuster 212, 3. Pernía 179, 4. Vinyes 146, 5. Suárez 143, 6. Pardo 134

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!