Slovenský titul zpátky v domácích rukou

U našich východních sousedů letos probíhal zajímavý duel o mistrovskou korunu mezi dvěma jezdci škodovek.

Grzegorz Grzyb vyhrál úvodní Rallye Prešov, ale v Tatrách podlehnul svému úhlavnímu soupeři Martinu Kočimu a situace se vyrovnala. Z Hustopečí si oba rivalové odvezli shodných 55 bodů a mistrovství bylo zase bez vedoucího jezdce. Následoval Lubeník a tam kraloval Polák, z předposledního Trebišova si pro změnu odvezl více bodů Koči. Šampionát se nachýlil ke svému úplnému konci a z průběžného pořadí stále nešlo vyčíst jméno favorita. Jelikož se závěrečná Rally Košice odehrála jako dvouetapový podnik, ve vzduchu stále visela reálná možnost, že na konci roku budou mít Koči s Grzybem identický počet bodů.

Tomáš Kukučka se po pěti startech za volantem škodováckých vozů WRC, které jej třikrát zradily, vrátil do kokpitu Fordu Fiesta R5. Co do spolehlivosti techniky si však vůbec nepomohl. Fiesta se mu na sedm minut zastavila už v první zkoušce a definitivní stopka přišla hned záhy. Tradičně dobře se prezentoval Jozef Béreš jun., který kraloval produkčním vozům s náskokem minuty a čtvrt po první etapě. V celkových výsledcích se držel pod pódiem, které opanovaly posádky Fabií R5. O druhé místo spolu sváděli parádní souboj Peter Gavlák s Igorem Drotárem a na konci dne vedl s náskokem tří desetin první jmenovaný. Již z toho je patrné, že někdo z aspirantů na titul zažil hodně smolný den. Stal se jím Grzyb, který hned v první zkoušce poškodil kolo a musel své snažení předčasně vzdát.

Koči se samozřejmě už v úvodu dne vyhoupnul na vedoucí příčku a etapovým triumfem definitivně ztvrdil zisk letošního titulu. Před startem očekávaný napínavý duel trochu přišel o své vyvrcholení, když rozhodla hned úvodní zkouška Rally Košice. Po dvou letech v českém držení se koruna slovenského mistra vrací na hlavu domácího jezdce. Ten oslavil zisk titulu nedělním etapovým triumfem a i absolutním vítězstvím v košické soutěži. Jeho polský sok Grzyb se už druhého dne nezúčastnil. O největší nedělní rozruch se vedle Vratka Kubíka, který se svým Peugeotem 208 R2 ošklivě havaroval, postaral mladý Béreš. Dokázal totiž zaútočit na Drotárovu třetí příčku. V cíli mu na zdolání Fabie R5 ale přeci jen 2,5 vteřiny scházelo.

Konečný stav šampionátu: 1. Koči 175, 2. Grzyb 165, 3. Gavlák 130, 4. Béreš jun. 106, 5. Konečný 85, 6. Drotár 82, 7. Smékal 72, 8. Martin Kysucký 70, 9. Kukučka 69, 10. Hanuš 63

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!