Rovanperä před Kopeckým ve vedení kategorie WRC 2

Nově korunovaní mistři světa kategorie WRC 2 Jan Kopecký/Pavel Dresler se posunuli na druhou pozici.

› Osmnáctiletý juniorský jezdec ŠKODA Kalle Rovanperä se spolujezdcem Jonnem Halttunenem vstupuje do poslední etapy předposledního kola mistrovství světa 2018 na prvním místě › Po sobotní jízdě na mokrém asfaltu jsou mistři světa kategorie WRC 2 Jan Kopecký/Pavel Dresler (ŠKODA FABIA R5) ve své kategorii na druhém místě › Šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek: „Kalle a Jan jedou velmi rychle a přitom chytře. Stále je ale před nimi 61,7 kilometru s nevyzpytatelnými povětrnostními podmínkami.“

Salou, 27. října 2018 – Po sobotní etapě juniorská posádka ŠKODA ve složení Kalle Rovanperä a spolujezdec Jonne Halttunen (FIN/FIN) na španělské RallyRACC Catalunya-Rally de España (25. 10.–28. 10. 2018), která je dvanáctým kolem letošní sezóny mistrovství světa, vede v kategorii WRC 2. Nově korunovaní mistři světa kategorie WRC 2 Jan Kopecký/Pavel Dresler se posunuli na druhou pozici, což týmu ŠKODA Motorsport otevřelo cestu ke čtvrtému dvojitému vítězství v kategorii WRC 2 v letošní sezóně (podléhá oficiálnímu potvrzení ze strany FIA). Již od startu Španělské rallye v Katalánsku se odehrává napínavý souboj mezi továrními posádkami Volkswagen a ŠKODA. Po páteční šotolinové etapě vedla v kategorii WRC 2 s vozem Volkswagen Polo R5 posádka Eric Camilli/Benjamin Veillas. Za nimi byla se ztrátou 11,8 sekundy juniorská posádka ŠKODA ve složení Kalle Rovanperä a Jonne Halttunen. Petter Solberg a Veronika Gulbæk-Engan byli s druhým továrním Polem na třetí pozici. S odstupem pouhých 0,7 sekundy se za nimi pohybovala druhá tovární posádka ŠKODA s nově korunovanými mistry světa kategorie WRC 2 za volantem ve složení Jan Kopecký/Pavel Dresler.

Během pátečního večerního servisu ve městě Salou došlo k přenastavení vozů ze šotolinového na asfaltový povrch, který byl připraven pro zbytek rallye. Když v sobotu brzy ráno posádky opouštěly Salou, situované jižně od Barcelony, čekalo na ně sedm rychlostních zkoušek s celkovou délkou více než 121 km. Během noci pršelo, a tak byl asfaltový povrch mokrý, vlhký a kluzký, což jsou podmínky, které nově korunovanému mistru světa kategorie WRC 2 Kopeckému vyhovují. Pro jeho mladého týmového kolegu Kalle Rovanperu ale byly neznámou, protože nikdy dříve vůz ŠKODA FABIA R5 na mokrém asfaltu neřídil. Základem úspěchu v nepředvídatelném počasí byla volba pneumatik. Posádky vybíraly mezi mokrými pneumatikami pro deštivé počasí a měkkými slicky, které fungují lépe na částečně vlhkém povrchu, a především na suchu.

Úvodní rychlostní zkouška třetího dne soutěže, „Savallà“, dlouhá 14,12 km, byla z bezpečnostních důvodů zrušena. Soutěžní vozy v akci chtělo jednoduše vidět více diváků, než bylo možné. Asfaltová etapa proto začala až 21,25 km dlouhým testem „Querol“. Zatímco Jan Kopecký zvolil suché pneumatiky, Kalle Rovanperä, také proto, že má s těmito podmínkami menší zkušenosti, se rozhodl pro konzervativnější „mokrou“ alternativu. Ale s tím, jak začalo více pršet, se Kalleho volba ukázala jako lepší. Zajel druhý nejrychlejší čas, který jej posunul do čela kategorie WRC 2. Jeho týmový kolega Kopecký nebyl se svojí volbou pneumatik spokojený. I tak ale zajel třetí nejrychlejší čas, který znamenal posun na průběžné třetí místo. Na následující rychlostní zkoušce ale slicky fungovaly lépe a Kopecký zajel nejlepší čas, Rovanperä si přitom stále držel vedení ve své kategorii.

Po servisní zastávce v Salou zbývaly před posádkami další čtyři rychlostní zkoušky. Obě posádky ŠKODA zvolily stejné pneumatiky jako dopoledne. Zatímco jezdec Volkswagenu Camilli musel odstoupit, Kopecký zajel o půl sekundy nejrychlejší čas před stále vedoucím Rovanperou. Jezdce ŠKODA v tento okamžik dělily pouhé tři sekundy. Na zbývajících dvou sobotních rychlostních zkouškách si Kalle Rovanperä a Jan Kopecký drželi své pozice. „Kalle a Jan jedou i v těchto náročných podmínkách velmi rychle a přitom chytře. Jsme na dobré cestě k dalšímu vítězství v letošní sezóně. Stále jsou ale před námi čtyři rychlostní zkoušky,“ řekl šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek.

Čtveřice nedělních rychlostních zkoušek měří celkem 61,70 km. Vítěz vystoupí na stupně vítězů v hostitelském městě Salou, ležícím jižně od Barcelony, která je hlavním městem Katalánska, v neděli ve 14:01 místního času.

Průběžné pořadí Španělské rallye po 3. dni (WRC 2)
1. Rovanperä/Halttunen (FIN/FIN), ŠKODA FABIA R5, 2:41.51,1 h
2. Kopecký/Dresler (CZ/CZ), ŠKODA FABIA R5, +22,0 s
3. Solans/Marti (E/E), Ford Fiesta R5, +22,3 s
4. P. Solberg/Engan (N/N), Volkswagen Polo GTI R5, +1.26,6 min
5. Kajetanovicz/Szczepaniak (PL/PL), Ford Fiesta R5, +1.31,5 min

Číslo dne: 4

Sobotní etapu Španělské rallye zakončuje ŠKODA Motorsport dvojitým vítězstvím. Na konci rallye by to znamenalo již čtvrtý výsledek tohoto typu v kategorii WRC 2 v letošní sezóně.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!