5. 11. 2018 14:25 − 2186× − 2

Lužický souboj generací

ADMV Lausitz Rallye sice nespadá do německého šampionátu, ale tamní soutěžní scénu si bez ní nelze představit.

Letos se konal její jedenadvacátý ročník a za těch předcházejících dvacet ji hned dva jezdci dokázali čtyřikrát ovládnout. Jedním z nich je Nor Anders Grondal, který do Německa jezdí pravidelně už od roku 2012. Vzhledem k tomu, že z posledních pěti startů vytěžil hned čtyři vítězství, lze jej považovat za nejúspěšnějšího lužického jezdce současnosti. A s tradičním Fordem Fiesta R5 nechyběl Nor ani letos. Znovu se dal očekávat jeho tradiční duel s další ikonou šotolinové rally. Matthias Kahle bere tuto soutěž za svou domácí a její start si nemůže nechat ujít. V cestě za rekordním pátým vítězstvím mu však kromě Grondala stál i jeden domácí soupeř. Jelikož jím byl junior Fabian Kreim za volantem obdobné Škody Fabia R5, schylovalo se k zajímavému souboji generací. O slovo se však chtěli vedle norského hosta přihlásit i další dva zahraniční hosté. Jaroslav Orsák už letos svou rychlost prokázal v sousedním Rakousku, kde s Fiestou R5 vyhrál závěrečnou Niederösterreich Rallye. K inventáři lužického podniku už patří Dán Kristian Poulsen startující se Škodou Fabia R5.

Soutěž odstartovala v pátek odpoledne a až do večera se odjela čtveřice rychlostních zkoušek. Tři z nich absolvoval v nejrychlejším čase Kreim, jenž tím jen potvrzoval roli největšího favorita. V závěrečné zkoušce kraloval Grondal a díky tomu předehnal Kahleho a stal se druhým nejrychlejším mužem první etapy. V sobotu už nemocí stíhaný Nor nedokázal na tempo z předešlého dne navázat a kromě Kahleho se propadnul i za Orsáka. Před závěrečnou zkouškou pak další snažení vzdal. Český pilot Fordu se po druhé sobotní zkoušce přiblížil těsně za Kahleho, ale ten mu následně ujel a Orsák se tentokrát musel smířit s bronzem. Parádní výkon u našich západních sousedů předvedl i další český pilot. Mladík Erik Cais tam sice teprve debutoval na šotolinovém povrchu, ale i tak ovládnul se svým Peugeotem 208 R2 klasifikaci dvoukolek. Kromě jiných dokázal porazit i účastníka letošního JWRC Enrica Oldratiho startujícího s obdobným vozem. Produkčním vozům po sobotních ranních problémech Hermanna Gassnera jun. nakonec kraloval Polák Marcin Slobodzian, který své Subaru Impreza STi N15 do cíle dovezl na celkovém pátém místě. Kreim letos nasbíral v Evropě spoustu zkušeností a na šotolině už není žádným nováčkem. O generaci starší Kahle jej ale po celou druhou etapu dokázal držet řádně pod tlakem a před závěrečnou dvojicí zkoušek zaostával jen o 12,9 sekundy. Mládí se ale nakonec přeci jen ukázalo jako rychlejší a Kreim soutěž o třináct vteřin ovládnul.

Komentářů celkem: 2
5. 11. 2018 15:15
0 0
Ten Erik Cais je vážně zajímavej. On nějak jezdil nějaké automobilové závody, mistrovství v motokárách, nebo tak něco? Neříkejte mi, že z horského kola do rallyové R2ky jde přejít takhle rychle a dobře? smajlík
5. 11. 2018 18:35
1 0
Tak co jezdil nevím, ale otec je určitě dobrým učitelem .........
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!