10. 11. 2018 10:22 − 2507× − 1

Japonci zvládli svůj kandidátský podnik

Francouzská lobby udržela ve světovém kalendáři Korsiku na úkor očekávaného Japonska, ale to se nevzdává.

Ostrovní asijská země už součástí světového šampionátu byla v letech 2004 až 2010. Tehdy se soutěžilo na zajímavých šotolinových tratích nejprve v okolí Obihira a pak poslední dva roky u Sappora. Teď se Japonci o návrat snaží asfaltovým podnikem v prefektuře Aichi nedaleko centrály tamní značky Toyota. Ta má o zařazení soutěže eminentní zájem a ten se značkou sdílí i zástupci promotéra. Ten už měl připravené zařazení soutěže do kalendáře 2019, ale pak si do celé věci řekla své FIA. Není divu, že federace sídlící ve Francii upřednostnila před zařazením nové soutěže udržení Tour de Corse v MS. Francouzi budou mít i nadále v kalendáři dva podniky, zatímco Japonci ani jeden. O uplynulém víkendu se i tak odehrál kandidátský podnik, teď s cílem zařazení asijské země do kolotoče MS v roce 2020. Do centra dění samozřejmě vyrazil hlavní zástupce promotéra Oliver Ciesla i zástupci FIA Michéle Mouton a Timo Rautiainen.

Aby těch celebrit na startu Shinshiro Rally nebylo málo, za volantem tovární Toyoty Yaris WRC předváděl divákům show Juho Hänninen. S další Toyotou, speciálem GT86 se na trať vydal někdejší pilot Formule 1 Heikki Kovalainen. Hned první den ale odstoupil a musel pokračovat v rámci Rally2. Norihiko Katsuta svou domácí soutěž v posledních třech letech pokaždé vyhrál a teď pomýšlel na čtvrtou výhru v řadě. Kvůli zdravotním problémům se však za volant soutěžního Subaru WRX STi vrátil po menší pauze a první den zakončil až jako třetí. Na zmoklou trať sobotní etapy Katsuta nastoupil ve velkém stylu, vyhrál první zkoušku a posunul se na druhé místo. Fumio Nutahara se snažil mu porážku vrátit, vyhrál tři zkoušky, ale nakonec své Mitsubishi Lancer EVO X do cíle dovezl na třetím místě. Japonským šampiónem se předčasně již na předešlé soutěži stal Toshihiro Arai a v Shinshiru začal tempem hodným mistra. Už první den se ujal vedení a nepřišel o něj až do konce rally.

Komentářů celkem: 1
11. 11. 2018 17:23
0 0
Jestli se nepletu tak při posledním MS Japonska ta byla hodně bídná soutěž a tu hrstku místních diváků to zas tak nebavilo !!!!! Jenže dnes je především vše o penězích !!!! A FIA diváky nepotřebuje !!!! A to že se teď pojede 3x MS rally v jižní Americe to mi taky hlava nebere !!!! smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!