13. 11. 2018 13:42 − 1979× − 0

Čtyři maďarští aspiranti na domácí titul

Nebývá zvykem, že si šance na zisk mistrovského titulu až do úplně závěrečné soutěže udrží hned čtyři posádky.

V Maďarsku ale letos takováto výjimečná situace nastala a diváci se mohli těšit na parádní finále. To se navíc nemohlo odehrát v lepších kulisách než Nyíregyháza Rally, která se i přes své mládí už dostala do evropského šampionátu. Její druhý ročník totiž příští sezónu mistrovství starého kontinentu uzavře. Teď se ale z budoucnosti vraťme zpátky do současnosti a představme si onu nejlepší čtveřici šampionátu. Nejhorší karty měl před finálním klání rozdané vítěz Veszprém Rallye Miklós Kazár, kterému za volantem Škody Fabia R5 nestačilo uspět. Potřeboval ještě pořádnou porci smůly pro své tři soupeře. To druhý pilot škodovky Ferenc Vincze jun. během roku předvedl větší rychlost, vyhrál dvě soutěže a teď před závěrečným dějstvím mu patřila druhá příčka. Až za ním vstupoval do soutěže vítěz úvodních dvou podniků András Hadik. Před měsícem ale pilot Fordu Fiesta R5 ovládnul Mecsek Rally a tím si hodně vylepšil výchozí pozici. Za nejspolehlivějšího sběrače bodů lze letos vyhlásit Frigyese Turána, který se svým Fordem bodoval ve všech odjetých soutěžích a nejhůře skončil šestý v Ózdu. Vítězství ovšem získal jediné, v ISEUM Szombathely Rally za volantem půjčeného Hyundaie i20 R5. Jelikož se finále šampionátu odehrálo na asfaltových úsecích, kde se Turánovi během roku více dařilo s Fiestou, volba padla právě na ni.

Úvod soutěže obstaral v pátek večer divácký úsek přímo v ulicích hostujícího města Nyíregyháza. Ten se vůbec nevydařil Turánovi, který tam zajel až jedenáctý čas a za vítězným Hadikem zaostal o 17,4 sekundy. V sobotu ráno zajel vedoucí muž šampionátu nejrychlejší čas v první a pak ještě závěrečné zkoušce první sekce. Dva dílčí úspěchy jej katapultovaly na druhé místo, jen 7,8 sekundy za Hadika. Oba jezdci ve Fabiích vůbec nestíhali a na konci první etapy lepší z nich, Vincze na třetím místě už zaostával o celé dvě minuty. Kazár byl čtvrtý a ztrácel ještě o čtyřicet vteřin více. V druhé polovině první etapy se rozhodla do bojů o titul říct své slovo příroda, když posádkám vytvořila díky husté mlze neskutečně náročné podmínky. Z bezpečnostních důvodů organizátoři závěrečný test raději zrušili. Jak se zdá, svému spolujezdci nejvíce důvěřuje Hadik. Ten v mlze ani moc nezvolnil a na svého nejbližšího soupeře Turána si vyjel půl minuty.

Vincze v nejdůležitější soutěži sezóny, jejíž význam podtrhoval koeficient bodování 1,5, nedokázal navázat na rychlost z vyhrané Székesfehérvár a Ózd Rally. Celou Nyíregyháza Rally si stěžoval na špatný výběr pneumatik a na mlhu a ani v neděli už třetí příčku neopustil. Ta mu ale k titulu nestačila a vzhledem ke škrtání výsledků měl přitom Vincze před startem nejlepší startovní pozici. Kazár se v neděli dotáhnul 13,4 vteřiny za značkového kolegu a samozřejmě ani on se nemůže na konci roku radovat z postu maďarského šampióna. Poslední soutěž doslova patřila jezdcům Fordu. Turán v neděli zkoušel zvrátit průběh ve svůj prospěch, ráno vyhrál dvě zkoušky, ale jeho úhlavní rival si i nadále udržoval komfortní náskok přes půl minuty. Hadik těžil ze sobotní mlhy, se kterou se tak úspěšně popasoval, a vesele směřoval za ziskem titulu. Turán v druhé etapě jel podobnou rychlostí jako jeho značkový kolega, ale to bylo bohužel málo. Hadik vloni naháněl pozdějšího mistra Norberta Hercziga, ale i přes několik vítězství jej porazit nedokázal. Do letošní sezóny vstoupil dominantně dvěma triumfy, ale nakonec musel o titul pořádně zabojovat. Stěžejní souboj ovšem zvládnul na jedničku a může se začít radovat.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!