5. 12. 2018 09:13 − 1437× − 0

Nové jméno mezi kanadskými mistry

Deset titulů v posledních dvanácti sezónách vybojoval Antoine L’Estage, zbylé dva získal Patrick Richard.

Teď nastal čas na změnu, po dlouhých letech první sezóna, které se ani jeden z nich nezúčastnil. Trůn zůstal volný a zájemců na jeho obsazení se objevilo během sezóny hned několik. Nejsilnější vůz, patřící do královské kategorie WRC představil Joël Levac. S Mini se však představil jen dvakrát a kvůli chybě spolujezdkyně hned první soutěž ztroskotala na obří penalizaci za předčasný vjezd do časové kontroly. Dvojnásobný počet startů si doposud připsal Jean-Sebastien Besner a vítězstvím na Rallye Baie-des-Chaleurs zaznamenal nejlepší výsledek své kariéry. Do boje o titul se se svým Mitsubishi Lancer EVO VIII ale nakonec nezapojil. O minulém víkendu při předposledním podniku se utkal s dalším letos počtvrté startujícím pilotem Mitsubishi, Borisem Djordjevicem. Nebojovali však o titul, nýbrž jen o pozici třetí nejlepší posádky sezóny.

Postupem času vykrystalizovala dvojice, která do závěrečné fáze šampionátu vstoupila v roli hlavních aktérů boje o titul. Karel Carré se Subaru opanoval hned úvodní Rallye Perce Neige, ale druhé soutěže se nezúčastnil. O vedení v šampionátu přišel ve prospěch Simona Vincenta s dalším Subaru, ale o několik generací starším. Oba se pak znovu střetli v dalších dvou soutěžích a tyto interní souboje opanoval Carré, což mu do rukou vrátilo vedení v šampionátu. A když na konci září lídr mistrovství zvítězil v Pacific Forest Rally, vytvořil si na čele náskok devíti bodů. Rally of the Tall Pines coby předposlední podnik tak už s předstihem mohla celou záležitost vyřešit. Všech devatenáct zúčastněných posádek čekal hodně perný den, během kterého museli zdolat přes 170 ostrých kilometrů na zasněžených šotolinových cestách.

Rally of the Tall Pines je považována za soutěž velmi nemilosrdnou k nováčkům. Tato statistika vůbec nehrála do karet vedoucímu Carrému, který zde startoval vůbec poprvé. Jeho úhlavní rival Vincent už zde pár dobrých výsledků zaznamenal a letošní ročník soutěže začal na první příčce. Carré jej však dokázal hned v druhém testu předehnat. Vincent se brzy dokonce propadnul až mimo pódium. V jedenácté zkoušce pak jeho Subaru postihnul dvojnásobný defekt, při kterém došlo k poškození vozu. Posádka musela zastavit a dát se do oprav. V závěrečné fázi soutěže, která se odehrála za mrznoucího deště, se Vincent posunul na konečnou šestou příčku a musel doufat, že jeho soupeř nevyhraje. O skalp Carrého až do pátého testu usiloval Besner, pak ale chyboval a přetočil se. Jeho ztráta se vyšplhala až k celé minutě a jezdci Mitsubishi už nezbylo než si uhlídat druhé místo. Djordjevic už konečně naučil svůj Lancer EVO X spolehlivosti a v Bancroftu s ním neměl žádné závažné potíže. V závěrečné fázi rally sice ztratil dost času kvůli defektům, ale o třetí příčku nepřišel. Carré v Rally of the Tall Pines slavil třetí vítězství sezóny a jako obrovský bonus k tomu mohl o pouhý bod oslavit zisk kanadského titulu.

Stav šampionátu: 1. Carré 100, 2. Vincent 77, 3. Besner 54, 4. Djordjevic 30, 5. Van der Poel a Spencer 28

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!