IX. Rallye Praha Revival 2019 představuje přihlášené

Seznam přihlášených posádek už překročil dvě stovky, kvóta pro naše posádky se naplnila prakticky okamžitě po otevření přihlášek v říjnu.

Tradičně o vánočním čase zveřejňuje promotér automobilových závodů Eda Patera seznam přihlášených na jarní akci, jejíž už devátý ročník proběhne o víkendu 12.-14. dubna. Seznam přihlášených posádek už překročil dvě stovky, kvóta pro naše posádky se naplnila prakticky okamžitě po otevření přihlášek v říjnu. Počet přihlášených ovšem začal dále narůstat díky garanci organizátora umožnit start našim legendám, tj. aktivním účastníkům v motoristickém sportu do r. 1990 a rostoucímu zájmu zahraničních posádek.

Zájem ze zahraničí organizátory velice těší, neboť zvyšuje prestiž akce, těší je o to víc, že i největší hvězdy přijíždějí, protože chtějí, nikoliv proto, že by dostali honorář. Přesto je pro organizátory prioritou účast našich domácích posádek. Revival je poděkováním za zážitky, které fanouškům motosportu, ke kterým se organizátoři hlásí, během svých aktivních kariér revivalisté připravili (a někteří stále připravují, že Marceli Tučku?).

Revival tradičně absolvují Tomáš Pour s Jiřím Poršem na zrestaurované dakarské Liazce, kteří by mohli sice regulérně startovat ve skupině autentických závodních speciálů, ale vzhledem k tomu, že itinerář vede i do úseků, kam kamión nemůže kvůli své výšce, nebo hmotnosti, měří se jim čas jen na zvláštních úsecích.

S číslem 1 odstartuje slovensko-česko-slovenská posádka Jozef Studenič, Milan Zapadlo, Vladimír Lieskovec. Bohatýři pojedou na památeční Škodě 1000 MB, prvním závodním stroji slovenského multišampióna a multiotce Dodo Studeniče. Návrat na tratě revivalu ohlásila další legendární posádka Václav Pech st. – František Šimek. Po loňské úspěšné premiéře se na start opět postaví Milan Dolák samozřejmě s Jaroslavem Palivcem, kteří spolu s promotérem E. Paterou připravují Toyotu Celicu ST165. Premiéru zažije vrchařská a okruhová legenda Jiří Hák (i když Shacki na něj také několik záznamů o startech v rallye má: Jiří Hák), který utvoří posádku s další legendou Zdeňkem Poncem, nenechají zahálet Mercedes 190 2.3 16V, který osiřel po posádce odpíračů GPS krabičky. Nelze v tomto článku vyjmenovat všechny, kteří by si to zasloužili. Revival revivalem dělají nadšenci a blázni, jako třeba Sovovi ze Zdíkova. Hlava rodiny Václav se nechal dlouho přemlouvat, pak se jednou přijel jen podívat do Písku a teď na jaro už přijedou se třemi auty, děda, synové, vnuk a adoptovaný navigátor Standa Máša.

Ze zahraničí poprvé do Prahy přijede velká hvězda, litevský závodník Stasys Brundza, nejen jezdec evropské úrovně, ale i člověk, který ze žigulíka vykouzlil úspěšně fungující homologovaný speciál skupiny B, u nás startoval několikrát na Rallye Tatry a jednou i na Šumavě.

Tradičně silné zastoupení na revivalu budou mít posádky z Polska, už od dob prvního startu Adama Dowgirda revival naše severní sousedy přitahuje. Vedle stálých hvězd Tomasze Cieczerzynskiho, Blažeje Krupy, Marcina Miziaka se nově představí i několikanásobný účastník Dakaru Grzegorz Baran, samozřejmě by všichni rádi uvítali Andrzeje Jarozsewicze, pokud mu to umožní zdravotní stav.

I díky propagaci Johna Hauglanda přijede několik kvalitních skandinávských posádek. Vedle samotného Johna to bude i u nás známý Jan Sellholm, po startech s Toyotami na Barumce závodil i s Favoritem. Vedle ostřílených Svena Lundta s Tore Fredriksenem s Datsunem 240Z se na start nově postaví s raritním VW 1500S Jan Skute – Stein Roed a na Porsche 911 Tom Hotvedt – Leif Arne. Vzhledem k tomu, že promotér vlastní i VW Golf v továrních barvách, zkusil J. Haugland kontaktovat Kenetha Eriksonna, ale ten se stáhl do i na Švédsko odlehlých lesů a s motosportem už se rozloučil. Naopak se můžeme těšit na to, co s Porsche 944 předvede Jani Paasonene navigovaný Markusem Ruuhimakim.

Na startu nebudou chybět ani atraktivní účastníci z Rakouska, např. Josef a Gertrude Pointingerovi, Falco Jansen – Tony Sedlacek, Thomas Hofko – Richard Ponzauer, Martin Ponzauer – Sarah Ponzauer, z Německa Klauspeter Neugebauer – Jakob Schottenheim, Johan Peter Probst – Stefan Schwerdt, z Itálie Beppe Corno – Pietro Moliterni, z Francie se vždy do poslední chvíle čeká zda a s kým a čím přijede Biché, ale určitě by se měli na startu objevit Michel Grimaldier – Philippe Champagne.

Unikátní vůz přivezou z Moskvy Boris Kotello a Taťjána Elisejeva. Budou startovat na otevřeném dvousedadlovém sportovním voze postaveném v pár kusech na základech Pabědy.

Seznam přihlášených na IX. RPR je bohatý, autor článku se omlouvá všem, kteří by si též zmínku zasloužili, ale už se nevešli. Všem přihlášeným přejeme, aby si revival užili, divákům a fandům děkujeme za přízeň, serveru eWRC.c za podporu a v pátek 12. dubna se uvidíme na Václaváku!

Kompletní seznam přihlášených a další informace lze najít na stránkách www.edda.cz/mscrdovrchu v sekci „vše o rallye“

Komentářů celkem: 1
23. 12. 2018 22:47
0 0
Brundza startoval i na Bohemii...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!