Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
9. 2. 2019 10:37 − 6617× − 21

Jean Todt: Chtělo by to více společných soutěží

Více soutěží konaných ve více zemích společně by mohlo být cestou, jak dle prezidenta FIA, dostat do MS další státy.

Když si vezmeme zprávy z posledních měsíců, tak zájem o to, dostat svou zemi do kalendáře mistrovství světa v rally deklarovala řada zemí, mnohé k tomu mají podporu vlád či lokálních samospráv, avšak narážíme na problém toho, že sezóna není nafukovací a mnohem více soutěží, než se jezdí dnes do kalendáře implementovat nejde. Tím vzniká riziko pro tradiční evropské podniky, které mohou v brzké době padnout za oběť podnikům v Keni nebo Japonsku, které jsou na dobré cestě zpět do MS. Aby se však do kalendáře dostalo více hostitelských zemí, avšak počet podniků zůstal neměněn, přichází prezident FIA Jean Todt s ideou, aby se více soutěží odjelo ve dvou zemích zároveň, což je případ nadcházející Švédské rally, kde se několik zkoušek koná v Norsku nebo lze zmínit Rallye Monte Carlo, která se de facto jede ve Francii a v samotném Monaku se konají jen ceremoniální části podniku.

"Přál bych si globální šampionát, takže sice chci soutěže v Evropě, kde se začala psát historie rallysportu, ale taktéž bych šampionát chtěl ve všech částech světa – Latinské Americe, Asii. Nemám radost, že nám chybí soutěž v Číně, proběhly nějaké pokusy, ale nepovedlo se, stejně tak by se mohlo jet v Indii, Indonésii či Thajsku. Taktéž bych rád viděl návrat Afriky, na čemž pracujeme, a středního východu. Takový je alespoň náš plán, ale kalendář nemůže mít 20 soutěží, potřebujeme najít nějaké řešení. Líbily by se mi společné soutěže, kdy by se jedna rally jela ve dvou státech. To co chci se ne vždy splní, ale myslím si, že bychom s tímto nápadem měli nějak pracovat, protože by to mohlo řešit otázku soutěží v Evropě," říká Jean Todt.

Jak bylo zmíněno, nejblíže vstupu (či návratu) do MS jsou Keňa a Japonsko, což znamená, že největší otazníky ohledně setrvání v MS jsou ohledně Korsiky, Německa a Sardinie, přičemž dva podniky z této trojice mohou brzy dostat černého Petra. "Šampionát už hostilo 32 zemí. Nemyslím si, že by se měl dělat nějaké rozruch okolo toho, která země MS opustí. Pokaždé to bude špatná zpráva pro hostitelskou zemi, ať už půjde o Korsiku, Itálii či Německo. Ale pokud MS nepůjde za největšími trhy budoucnosti jako jsou Čína či USA, tak šampionát ztrácí svou zajímavost pro sponzory a výrobce. Z dlouhodobého hlediska není ztráta jednoho evropského podniku ohrožením pro MS," říká za promotéra MS Oliver Ciesla a dodává stran Todtova nápadu ohledně společných soutěží, "V zásadě nejsem proti, ale spolupráce dvou zemí by mohla být komplikovaná. Z pohledu politiky je to ideální, protože by šampionát měl zásah na více trhů, ale pravda je taková, že spolupráce dvou organizačních týmů z dvou zemí je velmi komplexní otázkou a mimo jiné znamená spolupráci dvou ASN, policií apod. Jenom málo zemí by mohlo takto těsně spolupracovat," uzavírá zástupce WRC Protorer GmbH.

Komentářů celkem: 21
Fox
11. 2. 2019 09:4421
0 0
SkunnY to vyjádřil naprosto pregnantně. Není co dodat...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!