Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
7. 2. 2019 11:45 − 3618× − 0

Finský mistr míří do světa

Eerik Pietarinen má letos v plánu čtyři evropské podniky MS za volantem Fabie R5 a začíná již na Švédské rally.

Pokud se možná před pár lety mohlo zdát, že finská studnice talentů lehce vysychá, tak nyní platí přesný opak a jedna z tradičních bašt rallysportu dnes produkuje mnoho talentovaných jezdců směřujících na mezinárodní úroveň. Jedním z posledních je Eerik Pietarinen, který loni poměrně jasně vládl domácímu šampionátu (4x vyhrál a ani jednou nedojel hůře jak na 3. příčce) a mimo to dokázal vyhrát při debutu v MS klasifikaci WRC2 při Finské rally, byť se sluší dodat, že mu k tomu pomohly problémy továrních škodovek. Pro letošní rok se úřadující finský mistr rozhodl zkusit štěstí na světové scéně a zajistil si program čtyř startů na evropských podnicích MS, kde bude startovat s Fabií R5 finského TGS Worldwide. Aby těch novinek nebylo málo, tak již seznam přihlášených na Švédskou rally prozradil, že na jediné čistě sněhové soutěži roku bude Pietarinen reprezentovat Škodu motorsport v rámci nově vypsané WRC2 Pro.

Kromě severského závodu plánu Eerik Pietarinen Portugalskou rally na přelomu května a června, na začátku srpna nebude chybět jeho domácí Finská rally a sezónu zakončí při Wales rally GB. "Díky podpoře Škody, TGS Worldwide a všech našich obchodních partnerů jde o skvělou příležitost pro mě jako jezdce. Vím, že se toho mám ještě co učit a nejlepší cesta k tomu vede přes účast na mě neznámých soutěžích s rozličným charakterem. Teď mě čeká první start ve Švédsku a ač mám s podobnými podmínkami zkušenosti, nikdy jsem ještě na sněhu neodjel tak dlouhou a náročnou rally. Bude to zbrusu nová výzva a už se nemohu dočkat startu. Doufám, že se mi povede dobře zajet ve WRC2 Pro. Letos do toho dám vše. Získané zkušenosti totiž budou důležité pro mou další kariéru," říká k začátku své sezóny Eerik Pietarinen.

Ohledně očekávání spojených s nadcházející sezónou pak dodává pár slov i spolujezdec Juhana Raitanen, který se vedle Pietarinena posadil na konci roku 2016 a navigoval jej jak k titulu v rámci kategorie SM2 v roce následujícím, tak i tomu loňskému. "Účast na seznamovačkách Rallye Monte Carlo nám dala trochu ochutnat, co nás letos bude čekat, ale musím říct, že se už těším na start Švédské rally. Je fantastické, že absolvujeme takové ikonické zkoušky jako je Vergasen a že se prolétneme na Colinově horizontu. Očekáváme, že konkurence bude tvrdá, což nám dodává další motivaci. Jsme připraveni a nažhaveni na tuto sezónu. Čeká nás hodně učení, ale budeme makat naplno, abychom vybojovali nějaké pěkné výsledky," uzavírá Juhana Raitanen. O tom, jak si posádka Pietarinen – Raitanen povede ve srovnání s konkurencí v MS nám napoví již příští týden, kdy se Švédská rally koná.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!