Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
13. 2. 2019 09:25 − 5316× − 0

Sníh? Led? Bude!

Obleva se nevyhýbá ani severněji položeným lokalitám, jako je třeba ta, kde se o víkendu pojede Švédská rally, ale sníh by měl být.

Není tomu zase tolik let zpět, co byla Švédská rally zasažena rozmary počasí do té míry, že se musela rušit řada vložek a ze soutěže zůstalo víceméně torzo. V roce 2016 bylo totiž těsně před startem zrušeno 8 rychlostních zkoušek, další byla zrušena ještě v průběhu podniku a téměř 80 ostrých kilometrů z itineráře zmizelo. Obavy o stav sněhové pokrývky tedy nejsou ničím novým a ač to ještě před pár dny vypadalo pro letošek velmi optimisticky, obleva se nevyhnula ani Torsy a okolí, avšak jak se nechává pro autosport.com slyšet ředitel Švédské rally Glen Olsson, nic takového letos nehrozí a paradoxně obleva může stavu tratě ještě pomoci.

Více už vysvětluje přímo ředitel rally: "Poslední dny bylo lehce nad nulou a to je dobře. Letos je chladnější zima než obvykle a to nevytváří předpoklad pro perfektní cesty. Protože když nasněží za velkých mrazů, tak se jedná o prašan a ten se odjezdí z povrchu cesty a zbude jen zmrzlá šotolina. Proto potřebujeme trochu teplejšího počasí, aby lehce povolila svrchní vrstva. Pod ní je zem do hloubky jednoho metru promrzlá, takže to, co povolí, potom zase zmrzne a vytvoří pevnější povrch. K tomu ještě trochu deště a bylo by to perfektní. Takže v této chvíli jsou teploty okolo čtyř stupňů nad nulou ideální, protože v noci klesají teploty k mínus deseti a vše tak krásně zase zmrzne," popisuje Glen Olsson

Aby se nespoléhalo jen na počasí, v Karlstadu, kde se koná úvodní divácká superspeciálka, si organizátoři pomáhají i kropením vodou, aby se jim do startu rally povedlo vytvořit na povrchu alespoň 15 centimetrů ledu a zkouška tak byla ryze zimní. Jedním z těch, kdo vyjádřili obavy o stav zkoušek, byl Sébastien Ogier, jenž nedávno s týmem ve Švédsku absolvoval předstartovní test. "Budeme si muset počkat, jak budou zkoušky vypadat v druhých průjezdech, ale obávám se, že se současnou vrstvou ledu na zkouškách se začne velmi rychle vytahovat šotolina. Švédskou rally jsem si vždy užíval, z jízdy se speciálem WRC tu máte příjemný pocit, takže doufám, že nám podmínky nezabrání v tom, abychom jízdou bavili nejen diváky, ale i sami sebe," říká šestinásobný mistr světa pár dní před startem druhého podniku MS 2019.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!