2. 3. 2019 05:51 − 2858× − 0

Rally pod Tatrami se pojede už začátkem května

Řadu novinek hlásí nejstarší automobilová soutěž na Slovensku Rallye Tatry v letošním roce.

Populární rally pod organizací AOS klub Poprad se uskuteční již na začátku května, 46. ročník s tradičním centrem v Popradě proběhne v termínu 3. – 5. května 2019. Soutěž zařazená do kalendáře Mistrovství Slovenska v rally (MSR) se pojede jako dvouetapová rally, posádky a diváci se mohou těšit v nedělní etapě na nové rychlostní zkoušky, které svou náročností prověří připravenost startovního pole. Tatranská rally je premiérově zařazena pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace FIA do seriálu Central European Zone (FIA CEZ) mistrovství historických automobilů v rally 2019. Přinášíme základní informace o letošním ročníku, který opět přiláká do tatranského regionu tisícovky fanoušků automobilových soutěží a vůně benzinu.

Rallye Tatry se konala v posledních letech koncem května, předtím se jela v závěru července a výjimkou nebyl ani říjnový termín. Tentokrát se uskuteční již nezvykle brzy a to začátkem května. „Tento časný termín byl vybrán ve spolupráci se SAMŠ. Rovněž v sousedních státech se posunuly termíny konání jednotlivých rally o týden, dva dopředu. Podstatnou novinkou je, že pojedeme dvouetapovou rally ve víkendových dnech sobota a neděle. Každá etapa se hodnotí v rámci slovenského šampionátu jako samostatný závod,“ pověděl Ing. Stanislav Hanzeli, šéf organizačního výboru a ředitel Rallye Tatry.

V Popradě budou bojovat o mistrovské body posádky na historických automobilech v rámci FIA Středoevropské zóny. „Usilovně jsme bojovali o přidělení centrální zóny, kde je podmínkou podle evropských pravidel konání dvoudenní rally. Nakonec jsme získali historiky, což nás těší. Chceme se posunout po sportovní stránce a kvality startovní pole opět výše. Předpokládáme účast zhruba dvaceti posádek evreopských historiků,“ uvedl Hanzeli.

Šestačtyřicátý ročník Rallye Tatry 2019 se pojede v novém modelu sobota – neděle. Již v pátek 3. května proběhnou dopoledne administrativní a technické přejímky, odpoledne poté oblíbená autogramiáda předních posádek v OC Forum a poté slavnostní start od 17 hodin na náměstí svatého Egídia v Popradě. Ještě večer absolvují posádky seznamovací jízdy na trati atraktivního městského okruhu v ulicích Popradu.

V sobotu 4. května čeká rally ostrý start ve 13 hodin, pojede se celkem sedm známých rychlostních zkoušek v okolí Popradu a Šuňavy. Na závěr je připraven divácky atraktivní noční městský ohruh, který startuje ve 22 hodin. V neděli 5. května se začíná v 9 hodin a v itineráři najdeme šest rychlostních zkoušek na zcela nových úsecích v nové oblasti. První posádka se objeví na cílové rampě umístěné před OC Forum v 16:30 hodin. Trať měří celkem 521 km a obsahuje 12 rychlostní zkoušek v celkové délce 143 km.

Ředitelství soutěže bude umístěno opět v prostorách Národního tréninkového centra (NTC) Slovenského fotbalového svazu v Popradě, servisní zónu najdeme na tradičním místě v areáli bývalých kasární na ulici 29. srpna na sídliští Západ. „V servisní zóně připravujeme pro fanoušky překvapení. Po oba víkendové dny bude k dispozici rally trenažér. Připravujeme i zajímavý doprovodný program. Ve spolupráci s městem Poprad a jednotlivými školami proběhne již čtvrtý ročník výtvarné soutěže pod názvem Nakresli rally a připravujeme i další akce. Po loňské úspěšné premiéře pokračujeme v organizování 2. ročníku Green Rallye Tatry,“ řekl Stanislav Hanzeli.

Vedle již zmíněných zápočtů je letošní ročník Rallye Tatry součástí těchto seriálů: Slovenský rally pohár (SRP), Mistrovství Slovenska v rally historických automobilů (MSR RHA), Rally legend (RL) a Tatransko-Valašský pohár (TVP). „Těšíme se, že pokračuje opět spolupráce s pořadatelem úvodní soutěže českého šampionátu ve Valašském Meziříčí. Letos je Kowax Valašská rally Valmez premiérově i úvodní soutěží slovenského šampionátu. Výsledkem oboustranné spolupráce pořadatelských štábů je třetí ročník Tatransko-Valašského poháru,“ upřesnil Stanislav Hanzeli, šéf organizačního výboru tatranské rally.

Další zpravodajský servis v rámci 46. Rallye Tatry 2019 přineseme v následujících tiskových zprávách. Uveřejněné budou postupně na oficiální webové stránce www.rallyetatry.sk, která dostane od začátku dubna novou grafickou podobu a na facebookovém profilu tatranské rally.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!