Startovka sobotní želechovické besedy s Kopeckým v čele

Rally Klub Paseky, o.s. Vás zve na tuto sobotu do Želechovic nad Dřevnicí na 12. ročník Besedy se závodníky rally.

Startovní listina letos obsahuje jak nejúspěšnější českou posádku posledních let, tak náš současný nejvýraznější rallyový talent.

Pojďme si představit letošní hosty a program tradiční želechovické rally-besedy:

Jan Kopecký: Má cenu ho představovat? Nemá. Tak pro pořádek alespoň trochu (víc) statistiky: Úřadující mistr světa kategorie WRC 2 a zároveň úřadující mistr republiky. Od roku 2009 nepřetržitě stálým jezdcem továrního týmu ŠKODA Motorsport. Mistr Evropy 2013 a mistr Asijsko-pacifického šampionátu 2014. Čtyřnásobný vicemistr Intercontinental Rally Challenge 2009-2012. 6ti násobný mistr České republiky. Jedenáctinásobný držitel ceny Zlatý volant. 8mi násobný vítěz barumky i bohemky a těžko překonatelný rekordman obou soutěží. Ten, kdo píše dějiny českého motorsportu. Bude se ho někdo na něco ptát, nebo už o něm víte všichni všechno? ;-)

Pavel Dresler: Protože s Janem Kopeckým tvoří nerozlučnou dvojici již od závěru roku 2011, platí o něm z převážné části to samé co o Honzovi, kterého svým diktátem dovedl k největším úspěchům. Kromě spolujezdcování je Pavel aktivní též v oblasti školení jezdců v oblasti bezpečnosti a bezpečnostní výbavy a přednáší na Technické univerzitě v Ostravě, kde se kromě věnuje zejména problematice a výzkumu spalovacích motorů. A co je nezajímavější – ještě nikdy ho nikdo neviděl v momentě, ve kterém by se zrovna nesmál od ucha k uchu!

Miroslav Jakeš: Již přes pět let je černým koněm českého mistráku. Loni se stal hrdinou barumky, kdy jen o nicotné tři desetiny sekundy prohrál souboj o bronz s Dani Sordem. Absolutní vicemistr MČR v rally 2014, absolutní vicemistr a zároveň mistr třídy 3 v MČR Sprintrally 2013. Šestý absolutně v MČR 2017 a šestý na barumce 2013. Letos mu bude třicet, to to letí…


Foto: Jiří Hejtmánek

Petr Semerád: Osmnáct let mu bude až letos v květnu. Donedávna ještě „Minisemiš“, který od mala sbíral vavříny na „amatérském“ Mogul Driving Cupu na Autodromu v Sosnové. Nyní je už ale velký kluk, protože při své první kompletní sezoně v rally suverénně zvítězil v absolutním pořadí Rallysprint série 2018, stejně jako ve třídě 6 i v Poháru mládeže! S eR5kou druhý při Setkání mistrů. Je jasné, že nám tu vyrostl někdo, kdo má šanci konečně rozčeřit v posledních deseti letech poměrně stojaté vody českého rallysportu. A zdaleka nejenom toho českého!

Emil Horniaček: Host ze Slovenska, který je ale více než velmi dobře známý i na českých, ale také polských, soutěžích. Mistr Slovenska a velký profesionál, který v minulosti navigoval trojnásobného mistra Polska a vicemistra Evropy Janusze Kuliga, dalšího předního Poláka Michala Solowowa, legendárního Emila Trinera a v neposlední řadě také Tomáše Vojtěcha v jeho, bohužel, poslední sezoně v životě… V posledních letech nejzačastěji usedá vedle Petera Gavláka, ale na loňské barumce jsme jej mohli vidět i vedle Vojty Štajfa, tedy alespoň do první nedělní RZ, než jejich fabia R5 skončila na střeše. Kdo se na něco nezeptá této živoucí paměti středoevropského rallysportu, jako by na besedě snad ani nebyl…!

Jan Jelínek: Zkušený zlínský matador, který na želechovickou besedu zavítá po mnoha letech. Mezitím nezahálel a strávil sezony 2013-2016 v kokpitu Škody Fabia S2000 (5. místo absolutně v MČR 2014 a 6. v roce 2013), aby se v posledních dvou letech zase vrátil za volant Mitsubishi a získal v loňském sezoně titul mistra ČR ve třídě 3 Produkčních vozů. A občas už se mu zase podaří dojet i jeho smolnou barumku, i když né moc často ;-) Ale pozor! Pro sezonu 2019 již ohlásil přestup do Škody Fabia R5 a tedy návrat do nejvyšší ligy!

Vlastimil Neumann: Zakladatel závodního týmu KIT Racing, který se v poslední době kromě staveb, servisování a pronájmu závodních vozů pustil zase i do vlastního závodění, a to s ušlechtilým Fordem Escort RS Cosworth. Po zisku 10. místa absolutně na předloňské Mikuláš Rally se loni účastnil kompletního českého historického mistráku a podařilo se mu absolutně zvítězit na 5ti(!) soutěžích, včetně Star Barum Rally Zlín Historic.

Sandra Pokorná: Suverénní vítězka Dámského poháru v rámci MČR v rally 2018. Loni v MČR pátá v hojně obsazované třídě 3. Na české rally scéně se pravidelně pohybuje tři roky, v MČR/RSS dva. Díky kombinaci modro-růžového Subaru a dlouhých blonďatých vlasů je zcela nepřehlédnutelná jak během závodu, tak během seznamovacích jízd :-)


Foto: Jiří Hejtmánek

Martin Kučera: Krotitel BMW 318 E30, převážně v MČR HA, ale zavítal už i do Rakouska. Již několikrát se mu podařilo na soutěžích vyhrát třídu a dostat se na stupně vítězů v rámci absolutního klasifikace MČR-HA, nebo těsně pod ně.

Jaroslav Petrásek: V roce 2014 se svým krásným Porsche 911 S zdárně absolvoval dobrodružný středoamerický závod La Carrera Panamericana. Od té doby 911ku prohání po českých tratích v rámci MČR-HA. Jednou byl i druhý absolutně, ve Vsetíně. Porsche ale často trucuje a odstoupení pro technickou závadu je spíše pravidlem, než výjimkou. Snad i proto dal loni několikrát přednost BMW 318 jako Martin Kučera. Statistku dojetých závodů mu to ale vylepšilo pouze nepatrně – na jeden dojetý závod ze 6 startů v sezoně 2018. Chcete se nějakého jezdce zeptat, kde stále bere vůli stavět se na start závodů, i když se zrovna nedaří? V případě Jaroslava Petráska budete mít na letošní besedě ideální příležitost! ;-)

Program XII. Besedy se závodníky rally v Želechovicích nad Dřevnicí u Zlína:

1) 17:00-17:15: Nástup a představení přítomných rally jezdců a spolujezdců.
2) 17:15-cca 19:45: Hlavní část programu – otázky na jezdce a spolujezdce (+ vložené akce + losování soutěžících na rally-trenažer)
3) 19:45-20:15: Autogramiáda jezdců + výdej bohaté tomboly
4) cca 20:15: Společné fotografování s hosty
5) 20:45-21:30: Soutěžní jízdy na rally-trenažeru: posádky ve složení vylosovaný divák – závodník host + vyhlášení vítězů (soutěž o ceny).
6) 21:30: Volná zábava a posezení, volné jízdy na novém rally-trenažeru.

Dalšími vloženými body programu v průběhu besedy budou křest nedávno vydané nové knihy Petra Poulíka RALLY IS LIFE z prostředí rally závodů a dražba disku závodního vozu, který doveze Karel Kupec. Výtěžek dražby bude pro jeho bratra Radomíra, který je v rekonvalescenci po těžkém zranění, které smolně utrpěl při Rally Vsetín 2017. Po celou dobu besedy bude probíhat také výstava rallyových RC modelů.


Foto: Jiří Hejtmánek

Moderují Aleš Holakovský a Petr Poulík. Vstupné na besedu je jako vždy dobrovolné. U vchodu bude možné zakoupit lístky do tomboly a na soutěž na rally-trenažeru. Parkování možné na hřišti pod sokolovnou, příjezd od hlavní silnice Zlín-Vizovice.

Želechovickou besedu naleznete též na Facebooku: https://www.facebook.com/events/141874110047864/

Místo konání akce: TJ Sokol Želechovice (sokolovna), 4. května 48, Želechovice nad Dřevnicí, GPS: 49°13'1.535"N, 17°44'57.103"E

Komentářů celkem: 2
6. 3. 2019 08:52
0 0
Bude opět někde záznam z celé besedy, jako loni? smajlík Mám to přes celou republiku, jinak bych samozřejmě přijel.
6. 3. 2019 22:14
0 0
Původně napsal Coney
Bude opět někde záznam z celé besedy, jako loni? smajlík Mám to přes celou republiku, jinak bych samozřejmě přijel.
Určitě anosmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!