Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
7. 3. 2019 08:09 − 3546× − 2

FIA Kanadě: Připravujte, se

Byť letos Švédům sníh nechyběl, Kanada by se mohla stát řešením, jak pro MS ve střednědobém horizontu zajistit sněhovou soutěž.

Informací o tom, která země, kdy a jak by se měla dostat do světového šampionátu nejsou poslední dobou nijak vzácné. Zatímco letos je nováčkem v kalendáři Chile, kde se pojede v květnu, na dveře klepou další zájemci jako Keňa či Japonsko. No a z dalších možných zemí se ozývá třeba Estonsko, kde se letošní Rally Estonia pojede jako "promotional event" MS, tedy ve volném překladu něco jako "propagační rally". Dalším státem, který je s možnou budoucností ve WRC spojován je i Kanada, kterou šéf pro rally u FIA Yves Matton vidí jako jedno z možných řešení sněhové rally, jelikož ve Švédsku se poslední dobou ne vždy povedlo jet za úplně zimních podmínek.

… pro ilustraci pár záběrů z letošního prvního kola kanadského mistráku Rallye Perce Neige

Pro zemi javorového listu by se jednalo o návrat do šampionátu po dekádách, protože naposledy se o body do MS jelo v roce 1979, kdy Critérium Molson du Québec vyhrál Bjorn Waldegard, avšak tehdy se soutěž jela v červnu, takže nešlo o zimní podnik. Nyní je však zájem o soutěž v únoru, přičemž by se soutěž konala v Ottawě a jak nastiňují organizátoři, plán mají nastaven na pět let s tím, že poprvé by se o body do MS zápolilo v roce 2023. "Loni jsme se při Wales rally potkali s promotérem MS a můžeme říct, že můžeme zvažovat další rozpracování našich plánů. Někdo říká, že s pětiletým plánem může všechno v průběhu usnout, ale my nechceme nic uspěchat. Nyní zajišťujeme financování a to zabere nějaký čas, protože organizovat podnik MS stojí asi 10x víc jak národní rally. A finance jsou pro další vývoj klíčové," říká za kanadskou stranu Keith Morison.

Zástupce organizátorů dále nastínil hrubé obrysy zvažovaného podniku. Jak už padlo, centrum by soutěž měla mít v hlavním městě Kanady Ottawě a závodit by se mělo na zkouškách, které by se po dvě etapy odehrávaly v provincii Quebec a jeden den v Ontariu, kde by byl taktéž umístěn servis. Konkrétní termín by pak byl zvažován od půlky února do časného března. "Máme asi tři týdny, kdy je docela jisté, že sníh bude. Ale pokud byste chtěli, aby vám někdo dal jednoznačnou záruku, tak já to nebudu. V minulosti byly roky, kdy bylo tepleji, ale nyní se dívám z okna a venku je 30 cm sněhu a letos jsme mohli vidět i metr a půl vysoké sněhové bariéry," dodává Keith Morison k otázce sněhu zvažované soutěže.

Komentářů celkem: 2
7. 3. 2019 14:291
0 0
Doufám že nepřijdeme o soutěž ve Švédsku. Dvě sněhové soutěže v mistráku by byly fajn.
7. 3. 2019 21:402
0 0
Myslím, že se před časem psalo, že vizí jsou dvě soutěže na sněhu, tak snad ne...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!