19. 3. 2019 11:44 − 1936× − 0

Náročný víkend ve Spa

Po úvodu na rychlých rovinatých tratích v Haspengouw belgické jezdce čekaly náročné tratě ve Spa.

Jejich spojení se zrádnými povětrnostními podmínkami účastníky soutěže řádně prověřilo, tak jako v minulých letech. Paradoxně právě na této přetěžké soutěži se v uplynulých dvou letech z vítězství radovali jezdci, kteří do té doby žádnou soutěž belgického mistrovství nevyhráli. Před dvěma roky Spa ovládnul Benoit Allart ve Škodě Fabia R5 a vloni Adrian Fernémont se stejným vozem. Do letošní sezóny Fernémont vstoupil dost nešťastně, když musel z Rally van Haspengouw odstoupit už ve čtvrté zkoušce s poruchou transmisí. Nejrychlejší škodovku v úvodní soutěži sezóny pilotoval celkově třetí Sébastien Bedoret, ale jeho Fabia R5, stejně jako ta Vincenta Verschuerena, se na startu Herock Spa Rally neobjevila. Novou sezónu naopak právě až na druhé rally odstartoval Pieter Jan Michiel Cracco i jeho otec Philip, oba s Fordy Fiesta R5. Boj o vedení v šampionátu spolu ve Spa měli sehrát dva nejrychlejší jezdci předešlé rally. Cédrich Cherain tehdy při debutu za volantem VW Polo GTI R5 zajel druhou příčku. Volkswagen tentokrát ve stejném termínu ve Francii řídil Nicolas Ciamin a Cherain tak musel vzít zavděk Škodou Fabia R5. Lídr mistrovství Kris Princen techniku měnit nemusel a podruhé se tak posadil do kokpitu Pola.

Po příliš krátkém vystoupení na Rally van Haspengouw dostal za odměnu bonusový start Guillaume de Mevius. Už v shakedownu ale svůj Citroën C3 R5 rozbil a na start samotné rally nemohl nastoupit. U de Meviuse se od posledních let očividně nic moc nezměnilo a mladík pokračuje v častém bourání. Letos ze tří soutěží odstoupil pro havárii hned dvakrát. Jeho bratr Ghislain do rally vstoupil s chladnější hlavou a přesto od začátku bojoval o pódiové příčky. Na bednu se pilot škodovky dostal v osmém testu, ve kterém odstoupil jeden z hlavních favoritů na vítězství. Čtvrtý Cédric de Cecco v tu dobu představoval pro de Meviuse největší hrozbu, ale hned v následujícím testu jej ze hry vyřadila poloosa. De Mevius tak první etapu zakončil na třetím místě s náskokem skoro třičtvrtě minuty na Patricka Snijerse ve VW Polo GTI R5. Zkušený veterán si na novou techniku zatím zvyká a v Rally van Haspengouw to moc dobře nedopadlo. Tentokrát se Snijers havárii vyvaroval a v neděli dopoledne zkusil útočit na de Meviuse. Snížit svůj odstup k půlminutě ale bylo maximum, které mu mladý pilot Fabie R5 dovolil. Do cíle soutěže už oba dorazili na svých dosavadních pozicích. Pátou hned za nimi po odstoupení Cracca v RZ 17 s poškozeným chladičem své Fiesty R5 obsadil Joachim Wagemans v Peugeotu 208 T16 R5.

Zajímavý duel spolu sehráli o pozici nejrychlejší předokolky dva piloti Opelů Adam R2. Z první etapy odjížděl jako lídr Holanďan Timo van der Marel. Gregoire Munster se však nehodlal spokojit jen s pozicí lídra mezi belgickými juniory a své čtvrtminutové manko chtěl v neděli za každou cenu smazat. Van der Marel ale dokázal Belgičanovu útoku zdatně odolávat a před závěrečnou trojicí zkoušek si udržoval náskok přes deset vteřin. Munster ovšem předvedl parádní finiš a v úplně poslední zkoušce nakonec vybojoval vítězství. V absolutním pořadí soutěž rozjel nejlépe Cherain, který vyhrál první tři zkoušky. Následující dvě se staly kořistí Princena, ale stačily mu jenom k posunu před druhého Fernémonta. V sedmé zkoušce se stalo nečekané, lídr mistrovství poškodil u svého Volkswagenu zavěšení a musel odstoupit. Cherain zůstával ve vedení a na Fernémonta měl před nedělní etapou náskok 19,4 sekundy. Neděle slibovala zajímavou podívanou a ta se také odehrávala. Jezdci Fabií R5 si nedarovali ani metr trati, ale Cherain stále těžil z náskoku, který si v sobotu vytvořil. Nakonec svému soupeři odevzdal jen necelých sedm sekund a vedení si tak dokázal držet po celou dobu rally. Cherain se díky tomuto triumfu, který navíc vybojoval v náhradním voze, stal novým lídrem belgického mistrovství.

Stav šampionátu: 1. Cherain 36, 2. de Mévius a Munster 22, 4. Princen 20, 5. Fernémont 16, 6. Bedoret 12

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!