18. 3. 2019 10:45 − 3316× − 2

Zajímavý duel na Rebenland Rallye

Julian Wagner dokázal při svém debutu ve stáji rakouské Škody ovládnout náročnou Jänner Rallye.

Jeho hlavní soupeř v boji o letošní rakouský titul Hermann Neubauer tolik štěstí neměl a sněhovou soutěž ukončil už na přejezdu před druhým testem. Do formy se rakouský mistr z roku 2016 dostal v chorvatském Kumrovci, kde dokázal se svým Fordem Fiesta R5 vyhrát, a do druhé soutěže domácího mistrovství šel s jasným cílem. Druhý muž mistrovství Gerald Rigler se na startu Rebenland Rallye neobjevil a na jeho post si tak dělal zálusk třetí nejrychlejší muž Jänneru Gerhard Aigner, který pilotuje stejně jako Wagner Fabii R5 stáje BRR. Škodovky kategorie R5 jsou ostatně v Rakousku velmi oblíbené. Jednu si pořídil i Günther Knobloch, který dal vale produkčnímu Subaru a s novým vozem se teď v mistrovství objevil poprvé. Zato Johannes Keferböck není za volantem Fabie R5 žádným nováčkem. A to platí i o jednom ze zahraničních hostů rakouské soutěže. Jan Černý se po roce stráveném za volantem Fiesty vrací zpátky do Fabie a v Rakousku chtěl jistě navázat na parádní druhé místo z loňska. Druhé místo českému jezdci připadlo i na první zkoušce letošní Rebenland Rallye, ale už v páté zkoušce musel kvůli poškozené převodovce svou účast přerušit. V sobotu se Černého Fabia R5 do rally vrátila a český pilot s ní zaznamenal páté místo v hodnocení etapy. I přes penalizaci za Rally2 se navíc Černý dokázal dostat do konečné top ten.

Nejlepším ze zahraničních jezdců se následně stal Maďar Kristóf Klausz, který vyměnil vůz R2 za Škodu Fabia R5. Ze začátku rally se musel vypořádat se svým krajanem Gergelym Fogasym za volantem Fiesty R5, ale pak mu ujel a na konci dne už byl pouhých 13,7 sekundy od třetího místa. Nejnižší pódiový stupínek držel od čtvrtého testu Knobloch, kterému nová škodovka přišla hodně k duhu. Klausz v sobotu znovu útočil na rakouského soupeře a býval by se před něho i dostal, kdyby nenachytal desetivteřinovou penalizaci za ulitý start. S ní vstupoval Klausz do závěrečné trojice testů s odstupem 9,8 sekundy na Knoblocha. Rakouský pilot Fabie R5 pro změnu dostal dvacetisekundovou penalizaci za pozdní příjezd do časové kontroly a pořadí si tak se svým maďarským soupeřem prohodil. V závěrečné zkoušce ale Knobloch předvedl parádní výkon, za nejrychlejším časem dokonce zaostal jen o devět desetin a třetí příčku vybojoval zpátky. V elitní desítce se od samého začátku držel i další Maďar Pál Lovász, ale pak se mu jeho Hyundai i20 R5 v jedenácté zkoušce zastavil. Debut v novém Porsche 997 GT3 si odbyl na tratích vedoucích často i vinicemi Kris Rosenberger a skončil sedmý.

Do rally vstoupil nejrychleji lídr mistrovství Wagner. Neubauer následně opanoval výsledky druhé a třetí zkoušky a o jednu desetinu sekundy se dostal do čela. Pilot škodovky pak zažil hodně krušnou a nebezpečnou chvilku na RZ 4, ve které hrál ústřední roli neznámý idiot. Toto individuum choré mysli se rozhodlo přebíhat trať zrovna před příjezdem Wagnerovy škodovky letící tou dobou rychlostí kolem 140 km/h. Mladý pilot naštěstí situaci dokázal bravurním způsobem ustát a i přes obrovskou krizi se vyhnul jak hloupému divákovi, tak skupince fotografů i stromům kolem trati. Fabii však následným nárazem do příkopu poškodil a situaci museli řešit sportovní komisaři. Ti Wagnerovi přidělili náhradní čas a pilot Fabie R5 tak po RZ 4 za vedoucím jezdcem Fordu stále zaostával o minimálních 1,5 sekundy. Neubauer pokračoval v zajíždění nejrychlejších časů a náskok na otřeseného soupeře před koncem etapy zvednul už nad deset vteřin.

Do druhé etapy vstoupil Wagner nejrychlejším časem, ale následně se musel zase sklonit před svým soupeřem. Neubauer udeřil na zkouškách 12 a 13, ve kterých dokázal svůj náskok zvednout už přes dvacet vteřin. Následně ve čtrnáctém a patnáctém testu už nemusel tolik tlačit na pilu a naopak se mohl hlavně soustředit na vyhnutí se všem nástrahám náročné trati. Poslední duel na oba jezdce čekal až v RZ 16, která se jela jako Power Stage. Maximum bonusových bodů dokázal i přes defekt vybojovat Wagner a alespoň trochu tím zmírnil celkovou porážku. Neubauer si tedy z Rebenland Rallye odváží vítězství, zatímco jeho soupeř ve škodovce zůstává lídrem mistrovství.

Stav šampionátu: 1. Wagner 49, 2. Neubauer 27, 3. Keferböck 23

Komentářů celkem: 2
18. 3. 2019 14:01
1 0
Kreten. Takovýhle idioti by tu škodu na autě měli zaplatit. Bohužel to nejde.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!