27. 3. 2019 17:27 − 3751× − 0

RI Okna Racing team vstoupí do sezóny s novým vozem

Představení nového soutěžního nářadí posádky RI Okna Racing teamu v podobě vozu Škoda Fabia R5 proběhlo již koncem ledna.

Bylo to v rámci prezentace hokejové benefice jezdců rally – XI. RI Okna Rally Ice Tour. Teprve týden před startem nové sezóny ale úřadující mistrovská posádka třídy 3 ve složení Jan Jelínek – Petr Ingr mohla vyzkoušet na vlastní kůži, jak chutná jízda v aktuálně nejúspěšnějším voze kategorie R5. Stalo se tak v rámci pondělního testu před úvodním podnikem sezóny. Do Valašské rally odstartuje posádka RI Okna racing teamu již tento pátek z náměstí ve Valašském Meziříčí.

Vzhledem k tomu, že Valašská rally bude pro posádku RI Okna Racing teamu premiérovým startem s novým vozem, bylo třeba se s fabií z dílen luhačovického Kresta Racingu nejdříve důkladně seznámit. „ Je neskutečné, jak auto parádně funguje. Bude si potřeba sice zvyknout na trochu jiný jízdní styl, ale s tímto vozem to opravdu nebude moc těžké,“ byl nadšený hned po první rundě průjezdů testovacím úsekem zlínský pilot Honza Jelínek. A co na první ostré metry v novém speciálu říká spolujezdec Petr Ingr? „Je to oproti micákovi trochu luxusnější svezení. Moc to s vámi ani na rozbitém povrchu nehází a parádně to odjíždí ze zatáček. Zřejmě si na to nebude třeba nějak dlouho zvykat,“ líčil první dojmy se spokojeným úsměvem na tváři „Jelenův“ spolujezdec. Posádku teď aktuálně čekají seznamovací jízdy na trati valašky a poté již ostrá premiéra v samotném závodě.

Pojďme tedy ještě před začátkem nové sezóny posádku RI Okna Racing teamu trochu vyzpovídat.

Honzo, první dojmy ze svezení v novém soutěžním náčiní se dají snadno vyčíst z tvé tváře. Jak tedy přestup z produkčního vozu do kategorie R5 v tuto chvíli vidíš?

Jan Jelínek (J.J.): „Určitě to bude krok správným směrem. Dlouho jsme uvažovali, zda se pustit s mišákem do obhajoby titulu ve třídě, nebo se zkusit posunout kousek dopředu a pořídit některý z vozů kategorie R5. Nakonec vyhrála po společné domluvě s Petrem druhá varianta, za což jsem samozřejmě nesmírně rád. Už první testovací kilometry totiž ukázaly, že fabia dokáže být opravdu velmi rychlá. Pocitově je to samozřejmě s produkčním autem naprosto nesrovnatelná jízda“.

Dnešní test se nesl ve znamení aprílového počasí. Bylo to pro vás, co se týče poznávání auta pozitivní, nebo by jsi ty osobně raději poprvé jezdil pouze na suchém asfaltu?

J.J. : „Vyšlo to naprosto parádně. Během slunečného dopoledne jsme otestovali suchou variantu nastavení a odpoledne se počasí doslova vyřádilo. Z nebes padaly provazy vody smíšené dokonce se sněhem,takže na řadu přišel i mokrý set up, což samozřejmě při poznávání vozu nebylo vůbec na škodu".

Na sedadle spolujezdce vedle tebe při testu seděl krátce i Roman Kresta. Dával ti nějaké užitečné rady, či případně pomáhal s nějakou změnou nastavení? Nebo jen sledoval tvé počínání za volantem nového vozu?

J.J. : „Auto bylo dopředu nastavené a zvolené nastavení mi hned vyhovovalo. Zkoušeli jsme tedy v podstatě jen nějaké drobné změny, které jsem samozřejmě s Romanem konzultoval. Samozřejmě měl i pár připomínek k mému stylu jízdy, které jsem okamžitě vzal na vědomí. Jsem nesmírně rád, že můžeme náš vůz připravovat právě u týmu Romana Kresty, který je opravdový profík s obrovskými zkušenostmi".

A teď jedna otázka pro vás oba. Na valašce se sejde skvělé startovní pole, kde je s vozem kategorie R5 přihlášených celkem šestadvacet posádek. Jak se na takovou konkurenci těšíte ?

J.J. : „Rozhodně si na prvním závodě nebudeme dělat žádné přehnané ambice. Zvláště pak v takové konkurenci. Soustředíme se především na další získávání zkušeností s novým autem a výsledek půjde asi trochu stranou".

Petr Ingr (P.I.) : „Bude to v podstatě taková malá Barumka. Tolik vozů R5 se asi sejde znova právě až ve Zlíně. Bude to pro nás první závod v této kategorii a cílem určitě bude jej hlavně dokončit. Každopádně se na závod oba moc těšíme".

Bylo vám přiděleno startovní číslo 27, takže se dá na trati předpokládat při vašich průjezdech už spousta vytahaného bláta.

J.J. : „Tak tímhle se opravdu nebudeme příliš zaobírat. Víme, že před námi startuje šestadvacet kvalitních a hlavně rychlých pilotů, takže se dá ten bordel na cestě předpokládat ".

P.I.: „Samozřejmě s tím budeme už při tvorbě rozpisu počítat. A to především v místech, kde pořadatelé zatáčky nezpomalí antikatovacími kolíky. Takovým podmínkám se ale musíme samozřejmě přizpůsobit stejně jako ostatní posádky ve startovním poli za námi".

Závodnická zimní přestávka byla poměrně dlouhá. Jak jste se na novou sezónu připravovali po fyzické stránce?

J.J.: „Samozřejmě díky dobrým sněhovým podmínkám na horách jsme se oba hodně věnovali lyžování. Já navíc už nějaký čas hraji amatérskou hokejovou ligu ve Zlíně, takže jsem i hodně času trávil na ledě. Další mou oblíbenou sportovní činností je běhání nebo jízda na kole".

P.I.: „Stejně jako Honza jsem se ve volném čase snažil věnovat hlavně lyžování. Navíc jsem společně se svým trenérem trávil také hodně času v posilovně".

K soutěžním posádkám neodmyslitelně patří také různé fan kluby. O tobě je Honzo známé, že tě po domácích tratích pravidelně doprovází také početná skupinka fanoušků oděných do vašich týmových barev vybavených týmovou vlajkou. Potkáme se s nimi i při téměř domácí valašce?

J.J.: „Předpokládám, že naši "Jelen Fans" si soutěž téměř za humny nenechají ujít. Už se společně s Petrem moc na setkání s nimi i na jejich podporu u tratí těšíme. Je to opravdu velmi věrná partička, která nám dodává vždy spoustu sil v bojích na rychlostních zkouškách. Společně pak vždy prožíváme radosti z úspěchů na cílových rampách i případná zklamání z neúspěchů třeba někde u piva. Jsme prostě jako jedna velká rallyová rodina".

A na kterých soutěžích se tedy s vámi v letošní sezóně mohou nejen "Jelen Fans", ale samozřejmě i ostatní fandové rally potkat?

P.I. : „Letošní sezóna pro nás bude samozřejmě především o učení se s novou technikou. Přesto jsme zvolili variantu startů v domácích dvoudenních závodech. Samozřejmě celý letošní program se bude odvíjet od průběhu každého závodu".

J.J.: „Určitě bychom rádi absolvovali kompletní velký mistrák a případně některý ze sprintových závodů v rámci testu na velké závody. Ale jak již zmínil Petr, záležet bude především na průběhu jednotlivých závodů. Vše je tedy prozatím velmi otevřené.

Co by jste závěrem chtěli vzkázat fandům, kteří se chystají o víkendu do okolí Valašského Meziříčí a Kopřivnice?

J.J. : „Fanouškům přejeme především spoustu skvělých sportovních zážitků ze sledování valašské rally a hodně atraktivních průjezdů soutěžních posádek. Meteorologové předpovídají docela pěkné počasí, takže se dá očekávat snad i solidní divácká kulisa a díky nabité startovce i pěkné souboje na trati.

P.I.: „Samozřejmě bychom všechny rádi pozvali také do našeho servisního zázemí v servisním areálu Kopřivnického zkušebního polygonu, kde na ně budou čekat naše podpisové karty a v servisní pauze s nimi třeba i prohodíme pár slov. Navíc mohou fandové v těsné blízkosti servisu hned třikrát shlédnou průjezdy všech vozů rychlostní zkouškou Tatra.

Pokud jste zvědaví na premiérový start Honzy Jelínka s vozem kategorie R5,tak nezbývá, než se o nadcházejícím víkendu vypravit někam k tratím rychlostních zkoušek v okolí Valašského Meziříčí. Tady bude možné naživo sledovat, jak se posádce RI Okna Racing teamu bude dařit zdolávat nástrahy 38. ročníku Valašské rally. Slavnostní start je na programu v pátek 29.března v 17.hodin na náměstí ve Valašském Meziříčí. První rychlostní zkouška s názvem "městská" pak odstartuje jen pouhý kousek od startovní rampy přesně v 19.30 hodin.

Děkuji posádce za rozhovor a v nadcházející sezóně s novým vozem přeji celému týmu RI Okna Racing hodně úspěchů.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!