8. 4. 2019 09:41 − 3035× − 0

Duel dvou Fordů v Lavanttal Rallye

Rakouský šampionát díky Jänner Rallye startuje hodně časně a teď na začátku dubna už se jel třetí podnik.

V roli lídra mistrovství na jeho start dorazil Julian Wagner. Mladý pilot Škody Fabia R5 vyhrál hned úvodní sněhovou soutěž a o vítězství se srdnatě rval i v následující Rebenland Rallye. Tehdy to sice nevyšlo, ale cenné body za druhé místo mu k udržení vedoucí pozice stačily. Do hry se po nule bodů z Jänneru vítězstvím na druhé rally zapojil jezdec Fordu Fiesta R5 Hermann Neubauer. Ve třetí letošní soutěži si ale nemusel dávat pozor jen na Juliana Wagnera, potrápit oba největší aspiranty na titul přijel jeho současný držitel Niki Mayr-Melnhof, vybavený mistrovskou Fiestou R5. Mezi nejrychlejší jezdce bylo třeba počítat i Simona Wagnera, který Jänner bohužel nedokončil a Rebenland Rallye vynechal. Teď se vrátil za volantem maďarské Škody Fabia R5. Gerhard Aigner tentokrát absentoval a jeho značkoví kolegové s dalšími škodovkami Günther Knobloch a Johannes Keferböck mu v boji o třetí příčku šampionátu mohli trochu poodjet.

Stejně jako v případě předcházející Rebenland Rallye se na startu soutěže rakouského mistrovství objevila hodně početná a zajímavá skupina zahraničních jezdců. Polovinu ze čtrnácti startujících speciálů R5 do Wolfsbergu přivezly zahraniční posádky. Úřadující slovinský mistr Rok Turk patřil mezi nejzajímavější startující, ale špičce rakouského mistrovství nestíhal. Zmoklou první etapu pilot Hyundaie i20 R5 dokončil až na osmém místě. Druhá etapa Slovincovi vyšla už o něco lépe, ale vlastními silami se dokázal posunout pouze o jedno místo, když předstihnul o necelých deset vteřin domácího Keferböcka. Na konečné šesté místo jej vynesla havárie Knoblocha. Pilot škodovky po skvělé třetí příčce z Rebenland Rallye tentokrát držel místo páté. Tato pozice se od něho ostatně dala očekávat, když se do hry zapojili další rychlí jezdci Mayr-Melnhof a Simon Wagner. Ostatní bližší soupeře držel Knobloch za zády, ale pak v sedmém testu havaroval. Útok na průběžnou třetí pozici se mu tedy nepovedl a dál jí drží Keferböck. Pokud ale ve startech na rakouské půdě bude pokračovat Kristóf Klausz, brzy se může právě on vyhoupnout na průběžné pódium. Keferböcka na Lavanttal Rallye pilot Fabie R5 udržel za sebou a do cíle dojel jako pátý.

Úvodní etapa se odehrála za nevlídného počasí a mokrá trať ani trochu nechutnala bratrům Wagnerovým. Starší Simon nechal na čtyřech zkouškách skoro dvě minuty a v sobotu mohl pomýšlet maximálně na pódium. Nakonec se ale ze své čtvrté příčky už výše nevyhoupnul. V druhé etapě si ale počínal výborně a stal se nejrychlejším jezdcem dne. Jeho bratr usilující o domácí titul v pátek ztratil o minutu méně, ale i to jej dost znevýhodňovalo v boji o vítězství. Oba jezdci Fordů si v pátek počínali dobře a divákům předvedli zajímavý souboj o každou vteřinku. Neubauer se stal prvním lídrem rally, ale do servisu po RZ 2 přijel s nejmenším možným náskokem jediné desetiny. V druhé sekci Mayr-Melnhof ztratil trochu více, ale odstup 5,1 sekundy zůstával snadno zdolatelným. V prvních dvou sobotních zkouškách si jezdci Fordů rozdělili nejrychlejší časy a na jejich rozestupu se nic zásadně nezměnilo. V následující sedmé zkoušce ale Mayr-Melnhof doplatil na defekt a minutová ztráta jej srazila na třetí místo. Neubauer přišel o nejbližšího soupeře a s náskokem minuty a čtvrt se už soustředil jen na bezpečné dojetí do cíle. V závěrečně Power Stage ale ještě dokázal přitlačit na pilu a nakonec si tak domů odváží maximum bodů. Druhým triumfem v řadě se tak pilot Fordu znovu dotáhnul blíže za záda vedoucího Juliana Wagnera. Tomu po defektu úřadujícího mistra svitla naděje na druhou příčku a šance se pilot škodovky okamžitě chopil. Pořadí obou jezdců se však zkoušku od zkoušky měnilo a do závěrečné nastupoval Mayr-Melnhof s minimálním náskokem devíti desetin. Julian Wagner však v Power Stage dojel druhý a stejnou příčku nakonec vybojoval i v konečných výsledcích.

Stav šampionátu: 1. J. Wagner 69, 2. Neubauer 55, 3. Keferböck 32

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!