9. 4. 2019 17:30 − 5033× − 4

Dvojitý útok Toyoty na australský titul

Loňským australským mistrem se stal Eli Evans se Škodou Fabia R5, ale finančně se vyčerpal a letos bude pauzírovat.

Kromě něho nebude v letošní sezóně bohužel k vidění ani Steve Glenney, který se vloni stal nejpříjemnějším zjevením šampionátu. Se starším produkčním Subaru zle zatápěl i posádkám ve vozech R5 a AP4. Závěrečný boj o titul, již za volantem pronajaté Škody Fabia R5, nakonec do úspěšného konce nedotáhnul. Orange Motorsport Engineering se každopádně kvalitami svého vozu dobře zviditelnil a od letoška bude plnit roli přípravce Subaru pro oficiální australskou stáj. Molly Taylor tak dostane ještě minimálně jednu příležitost obhájit svůj titul z roku 2016, byť to na konci minulého roku vypadalo na konec tohoto projektu. Jednoduché to ale zástupkyně ženského pohlaví mít nebude. Harry Bates se už předloni diváckému publiku ukázal za volantem nové Toyoty Yaris AP4. Od té doby ve stáji Harryho otce Neala Batese vyrobili ještě jeden exemplář tohoto speciálu, získali oficiální podporu japonské značky a letos budou plnit roli hlavních favoritů. Za volanty Yarisů se samozřejmě posadí Harry a jeho bratr Lewis.

Na startu úvodní soutěže nechyběl ani jeden speciál Škoda Fabia R5. Za jeho volant usedl John O’Dowd a nejrychlejším posádkám vůbec nestíhal. V první etapě obsadil až šestou příčku a na pódium se nevešel ani druhý den. Na nový speciál si ale postupně zvykal a nedělní zápolení mu vyneslo čtvrtou příčku. Na protipólu k Fabii mezinárodně uznávané kategorie R5 se nacházejí speciály australské třídy G4. Richie Dalton se s Fordem Fiesta G4 dokázal držet v nejrychlejší pětici, ale pak jej z úvodní etapy vyřadila porucha elektroniky. V neděli Dalton ještě více přitlačil na pilu a občas dosáhnul podobných časů jako lídr. Pak ale svou snahu trochu přehnal a kvůli havárii o třetí příčku přišel. JJ Haton s dalším vozem G4, postaveným na karoserii Hyundaie i20 dopadnul ještě hůře. Napřed musel na začátku první etapy v průběhu zkoušky zastavit a se spolujezdcem čistit čelní okno od oleje. Definitivní tečku za jejich vystoupením učinila porucha turba.

O nejnižší pódiový stupínek si to spolu v sobotu rozdala Taylorová s dalším jezdcem Subaru Tomem Wildem. O 5,3 sekundy tento zajímavý duel v první fázi soutěže vyhrál soukromník Wilde. V neděli si pilot Subaru troufnul i na nejrychlejší dvojici Toyot, ale pak hodně ztratil defektem a do cíle nakonec dojel až jako pátý. Taylorová v neděli také se slzou v oku vzpomínala na vcelku vydařenou první etapu. Tu druhou jí totiž výrazným způsobem znesnadnila chyba v elektronice a následné vyřazení jednoho válce. Šestá pozice v cíli zůstala hodně za očekáváním. Nejnižší pódiový stupínek i v neděli ale zbyl na jednoho pilota Subaru, tentokrát se radoval Darren Windus. Lepší vstup do nové sezóny si v rodině Batesových ani nemohli přát. Překvapivě rychleji projel úvodními superspeciálkami mladší z bratrů Lewis zvykající si teprve na novou techniku. V australských lesích už to ale byl Harry, kdo zajížděl nejrychlejší časy. Etapu nakonec dokázal vyhrát s půlminutovým náskokem na svého bratra. Lewis ve večerních superspeciálkách, kterými se rozjela druhá etapa, znovu pořádně tlačil na pilu. Tentokrát to ale skončilo nárazem do balíku slámy a pošramocením levé přední části Yarisu. Tento malý incident nakonec zůstal jediným problémem, s jakým se u Toyoty museli vypořádat. I v druhé etapě vybojovali double a vítězem se znovu stal Harry Bates.

Stav šampionátu: 1. H. Bates 81, 2. L. Bates 68, 3. Windus a Wilde 52, 5. Taylor a O’Dowd 46

Komentářů celkem: 4
9. 4. 2019 20:291
0 0
Evansovci su menovci alebo jedna hodne velka rally rodina?
9. 4. 2019 22:002
0 0
nejvíc ti asi pomůže jeden vcelku známej server https://www.ewrc-results.com smajlík
ale příbuznost mezi Britem a Australanem bych tam hledal asi těžko smajlík
10. 4. 2019 06:553
0 0
Ano, "Evansovci" jsou jedna velká australská rodina. Fotr Harry je na tamní poměry rally legenda. Před časem na to hodil bobek a podporuje synky. S Gwyndafem a Elfynem kdesi z Walesu ale nic společného nemá. Teda kromě shodného příjmení. smajlík
10. 4. 2019 12:244 Upraveno 12:25
0 0
Netusil som, ze EWRC results uz zobrazuje aj pribuzenske vztahy a rodokmen. Pribuznost medzi Britom a Australanom by som vobec nevidel ako nepravdepodobnu. To mozno tak pre obyvatela nasich luhov a hajov. Praprapradeda trestanec vysadeny v Australii, stryko ktory sa rozhodol skusit stastie v inej casti britskeho commonwealthu a podobne smajlík Ale objasnili ste mi to. Diky za odpoved!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!