15. 4. 2019 19:54 − 2228× − 0

Smůla jednoho jezdce VW štěstím pro druhého

Lídr mistrovství Cédric Cherain se vrátil za volant Volkswagenu Polo GTI R5 a vyrazil do bojů na třetí soutěži belgického mistrovství.

Tu tradičně hostil Tielt a pro šestasedmdesát startujících posádek organizátoři připravili 158 ostrých kilometrů na klasických rovinatých úsecích mezi poli. Vedoucí Cherain měl před sebou nelehký úkol porvat se o vítězství s úřadujícím šampiónem Krisem Princenem v dalším Polu GTI R5. Jejich první letošní duel pro sebe rozhodnul úřadující mistr, ale pak ve Spa odstoupil s uraženým kolem a přenechal vítěznému Cherainovi první příčku v šampionátu. Ukázat, že je Škoda Fabia R5 nadále dostatečně kvalitním náčiním v boji s novými Volkswageny, chtěl Adrian Fernémont. Ve Spa sice duel dvou škodovek prohrál, ale s druhým místem určitě nemusel být zas tak nespokojený. Vincent Verschueren druhou letošní rally vynechal a teď na TAC Rally si chtěl napravit chuť z nepovedené úvodní Rally van Haspengouw. Ani jednomu ze zmíněných jezdců však nepatří pozice oficiálního belgického reprezentanta české značky. Tím je totiž pro letošní sezónu Sébastien Bedoret, který hned úvodní soutěž dokončil na stupních vítězů.

Obě úvodní rally sezóny absolvoval za volantem Citroënu C3 R5 Guillaume de Mevius, ale ani jednou nespatřil cíl. V případě Herock Spa Rally byla na vině havárie už na předstartovním shakedownu. Na startu TAC Rally se neobjevil na rozdíl od bratra Ghislaina. Ten se Škodou Fabia R5 zatím startoval ve všech letošních belgických rally, ale tempo nejrychlejších napodobit nedokázal. Dosavadním jeho maximem byl vyhraný souboj s veteránem Patrickem Snijersem v Polu GTI R5 o třetí místo ve Spa. I tentokrát se oba jezdci střetli, v boji o páté místo. A znovu z tohoto miniduelu vyšel i přes potíže s pop-off ventilem vítězně de Mevius, který by ale jistě chtěl pomýšlet na lepší umístění. Role reprezentanta francouzské značky se tentokrát ujal Kevin Demaerschalk. S C3 R5 se ale držel kvůli problémům s brzdami až na konci top ten a tu po tříminutové penalizaci za nepovolenou pomoc nakonec uzavíral.

Nejrychlejší vstup do soutěže zaznamenal Cherain, ale časem jen o desetinku sekundy lepším oproti Princenovi. Ve druhém testu se lídr mistrovství propadnul na druhé místo a v tom třetím bohužel skončil mimo trať. Vedení v soutěži s vidinou převzetí vedoucí pozice v mistrovství získal Princen a první ze čtyř sekcí zakončil s náskokem deseti vteřin na Fernémonta. Loňský vítěz ze Spa ale v Tieltu startoval poprvé a nemohl přijít na chuť typickým kluzkým asfaltům. V druhé sekci tak Fernémonta na druhém místě vystřídal mladý Bedoret stěžující si na absenci protikatovacích kolíků. Na trati byla spousta nečistot a to nedělalo moc dobře ani Verschuerenovi. Předloňskému mistrovi se letos moc nedaří a v TAC Rally si chuť vůbec nespravil. S Fernémontem bojoval o třetí místo, ale souboj nakonec o 4,1 sekundy prohrál. Bedoret ve třetí letošní soutěži zajel svůj nejlepší výsledek dosavadní kariéry a ukázal, že mu tento rok vedle spolehlivosti nechybí ani pořádná dávka rychlosti. Princen se musel mít před mladým pilotem škodovky na pozoru, ale takovému tlaku jako předtím Cherain jej vystavit nedokázal. Druhé vítězství sezóny vrátilo pilota Volkswagenu do čela mistrovství. Následující soutěž ale vynechá a možná o vedoucí příčku zase přijde.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!