Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
21. 4. 2019 10:53 − 5208× − 2

Tommi Mäkinen: Toyota R5 přece jenom bude

O tom, zda Toyota postaví nebo nepostaví speciál kategorie R5 se spekuluje dlouho. Nyní to však vypadá, že přeci jen bude.


Posledním přírůstkem do kategorie R5 je nová Škoda Fabia, která se dočkala homologace před několika dny a jak to vypadá, v blíže neupřesněném časovém horizontu bychom mohli očekávat další model, tentokrát zbrusu nové značky (pomiňme teď paraguajský národní projekt Etiosu R5), když plány na vůz R5 potvrzuje Toyota. Tým úřadujících mistrů světa mezi značkami je posledním z aktuálně zapojených týmů v MS, který vůz R5 nenabízí a to by se mělo změnit příchodem nového sériového modelu, který by měl navíc mít vhodný motor pro stavbu speciálu pro WRC2 a regionální šampionáty.


Dočká se Yaris WRC svého sourozence třídy RC2?

"Právě jsme ve fázi studie. Ale vůz R5 je v plánu. Očekáváme, že brzy bude představen nový model, který bude mít nový motor a to je přesně to, co potřebujeme," říká pro server autosport.com šéf Toyota Gazoo Racing Tommi Mäkinen a pokračuje, "ale musíme vyčkat, než dojde k homologaci a produkční verze motoru bude k dispozici. Bude to zajímavý projekt a dobrá cesta, jak dostat do závodů napříč světem více Toyot. Od FIA máme signály, že kategorie R5 se měnit nebude, což jsou dobré zprávy, jelikož se jedná o dobrou kategorii," dodává čtyřnásobný mistr světa.

Asi jen málokomu ušlo, že část operací a logistiky přesunula Toyota Gazoo Racing z finské domovské Puppolly do estonského Tallinnu a jak Tommi Mäkinen říká, vývoj může být společným úkolem obou základen. "Hodně znalostí máme díky vozu WRC a tyto aplikujeme na R5. Na vývoji budeme pracovat jak u nás, tak v TMC (Toyota Motor Corporation) a TMG (Toyota Motorsports)," uzavírá šéf týmu. Podle zdrojů britského serveru by R5 od Toyoty mohla vyjet na tratě v roce 2021, takže nezbývá než sledovat, jak se bude vyvíjet současný trh vozů tříd RC2, kde se dominanci Fabií R5 snaží narušit nové Polo R5 a stejný cíl bude jistě mít i připravovaná Fiesta Mk8 R5.

Komentářů celkem: 2
21. 4. 2019 16:461
0 0
smajlíksmajlíksmajlíksmajlík snad to stihnou dřív, než vymyslí novou třídu smajlík
22. 4. 2019 21:402
0 0
Pravdepodobne si počkajú na novú generáciu Yarisa (Vitz), lebo fakt neviem z čoho iného by mohla u Toyoty vychádzať R5. Aktuálna (model XP130) je tu s nami od 2011 a postúpila facelift a modernizáciu. Od približne 2021/2 majú platiť nové regulácie v oblasti bezpečnosti a všetkého. Preto to vychádza, že skôr ako v 2021 to teda nebude. Ale je to aj tak pozitívna správa, Toyota teda počíta s dlhodobým programom a podporou rally. Fakt obrovská škoda, že po 2000 s tým trhla vo všetkých oblastiach a zamerala sa len na F1.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!