Velikonoce patří UAC Easter Stages

Ostatně jak jinak, když třetí soutěž irského asfaltového mistrovství nese tento svátek i ve svém názvu.

Organizátoři tuto soutěž vynesli na světlo světa poté, co se jejich hlavní projekt Circuit of Ireland nepodařilo kvůli nedostatku financí udržet při životě. Pořádání soutěže na kompaktní trati obsahující zhruba 130 ostrých kilometrů se jim však daří a pro šampionát je rozhodně přínosem. Startovní číslo 1 neobdržel nikdo jiný než lídr mistrovství Craig Breen, který s Fordem Fiesta R5 vyhrál obě předešlé soutěže. Dobře si zatím počíná i Alastair Fisher, který v obou soutěžích podlehnul pouze Breenovi. Bratrům Moffettovým se letos zatím moc nedaří. Úřadující šampión Josh Moffett v Galway International Rally vybojoval třetí místo, ale z následující West Cork Rally si odvezl body jen za šesté místo. Jeho bratr Sam naopak novou sezónu zahájil havárií. Irské mistrovství při pohledu do výsledků vypadá jako celkem nudný Fiesta Cup, když do R5 vedle kompletní výše jmenované špičky usedli i další rychlí jezdci. Callum Devine do sezóny vstoupil až v druhé rally, ale hned se zařadil mezi nejrychlejší. S Fordem se pak představili ještě další zajímaví jezdci jako třeba někdejší mistr Declan Boyle.

Škodovek, kterých všude po Evropě startuje obrovské množství, si irští diváci moc neužijí. V předcházející rally v Clonakilty za volant Fabie R5 přesednul Robert Barrable, ale ten se na startu velikonoční rally neukázal. Na start bohužel nedorazil ani někdejší mistr Donagh Kelly, který si pro letošek rovněž pořídil zcela novou Fabii R5. A chyběl i Darren Gass, další bývalý mistr a nový majitel škodovky. Prapor české značky tak musel hájit britský jezdec Desi Henry, který si třetí soutěž šampionátu ujít nenechal. Hyundai i20 R5 až na bednu v předcházejícím podniku dovezl Tom Cave. Ten se však účastní britského mistrovství, do kterého byla West Cork Rally zařazena. Speciál korejské značky na start UAC Easter Stages každopádně přivezl jeho velšský krajan Meirion Evans a objevil se tam s i20 R5 i Manus Kelly.

Nejrychleji do rally vstoupil Josh Moffett, nicméně vedení mu vydrželo jen do druhé zkoušky. V té začal úřadovat favorizovaný Breen, ovšem Josh byl schopný se jej i nadále úspěšně držet. To ale platilo jen do předposlední páteční zkoušky, ve které kvůli problémům s palivem nechal minutu a půl. V sobotu už Josh na páteční rychlost nedokázal navázat, ale posunul se alespoň zpátky do top ten, na osmé místo. Kellyho Hyundai dokázal poslat jen šest vteřin za svá záda až v úplném závěru. Na sedmého Evanse, pilota nejrychlejší i20 R5 v soutěži, měl už propastnou ztrátu minuty a čtvrt. Ani Joshův bratr Sam na třetí pokus v letošní sezóně neslavil úspěch. První den zakončil na čtvrtém místě, ale v sobotu hned ráno jej předstihnul Devine, který se následně úspěšně zapojil do boje o pódiové příčky. Sam Moffett se pak musel střetnout ještě s Fisherem a i tomuto jezdci Fordu během druhé etapy podlehnul. Do cíle dojel jako šestý.

Breen tentokrát první etapu vyhrál jen s náskokem 12,2 sekundy, ale v sobotu v nasazeném tempu pokračoval a moc to na první letošní irskou porážku nevypadalo. Souboj tří jezdců hned za ním se tak stal spíše bojem o druhé místo. Po pátku jej držel Jonathan Greer, další z početné skupiny jezdců Fiest R5. Třetí místo naopak držel nejrychlejší jezdec jedoucí v jiném voze než americké značky, Henry. V druhé sobotní zkoušce jej sice předstihnul Devine, ale hned záhy si oba své příčky několikrát prohodili a ještě se dokázali přiblížit druhému Greerovi. V předposlední zkoušce soutěže zajel svůj třetí nejrychlejší čas v soutěži Devine, ale paradoxně zůstával i po něm uvězněný na čtvrté příčce, které se nedokázal zbavit až do cíle. Henry v rally také zaznamenal tři dílčí triumfy, všechny zajel až v závěrečných čtyřech zkouškách. V předposledním testu definitivně sebral Greerovi druhé místo a po havárii v předešlém podniku oslavil zatím největší úspěch sezóny. Breen v UAC Easter Stages úspěšně dodělal svůj hattrick a přímou cestou míří za ziskem titulu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!