1. 5. 2019 13:54 − 1629× − 0

Ferenc Vincze jun. vyhrál druhou maďarskou rally v řadě

V okolí Miskolce pokračovala válka o maďarský trůn, kterou před měsícem rozjel nejlépe pilot škodovky.

Soutěž v okolí Egeru se odehrála ve znamení duelu mezi Ferencem Vinczem jun. za volantem Fabie R5 a Frigyesem Turánem pilotujícím R5 od konkurenčního Fordu. Úřadující mistr András Hadik soutěž dokončil jen díky Rally2 a moc bodů si za tento neúspěch domů neodvezl. Zrovna slavně tehdy nedopadnul ani debut Ádáma Velenczeie za volantem Citroënu C3 R5 oficiální maďarské stáje této francouzské značky. Poslední dva zmiňovaní jezdci tak měli v Miskolci hodně co dohánět a to všechno se odehrálo na klasických rychlých asfaltech maďarského typu. Celkem se sedmašedesát zúčastněných posádek, mezi kterými mělo hrát prim osazenstvo třinácti speciálů R5, muselo popasovat se 154 ostrými kilometry.

Hadik vykročil do druhé letošní rally slabším šestým časem, ale už po druhé zkoušce se vyšvihnul na druhou příčku. Následně ale svou snahu bohužel přehnal a po havárii musel zapomenout na to, že si spraví chuť po nevydařeném Egeru. Velenczei soutěž začal jako lídr, nicméně toto výsostné postavení si udržel jen do následujícího druhého testu. V něm spadnul na třetí příčku a během dalších třech zkoušek ztratil kontakt s vedoucím duem. Daleko větší starosti jezdci Citroënu dělal László Kiss jun., který se na něho za volantem svého Fordu Fiesta R5 dotáhnul na rozdíl 4,1 vteřiny. Šestý test tento duel předčasně rozhodnul a radost z dění na tomto testu neměl ani jeden z účastníků. Velenczei defektem ztratil dvě a třičtvrtě minuty a spadnul na třinácté místo. Kiss jun. se kvůli havárii do cíle vůbec nedostal. Nejnižší pódiový stupínek od jezdce C3 R5 převzal László Nemét ve Fabii R5 a udržel si jej před dotírajícím Jánosem Baloghem na stejné technice až do cíle.

Velenczei ve zbytku rally už mohl pomýšlet jen na minimalizaci své ztráty a posun pořadím co nejvýše. Nakonec se mu podařilo vyšplhat alespoň na sedmou příčku. Turán byl do druhé letošní rally tak nažhavený, až ulil v RZ 1 start. Trvalo mu však jen pět testů, než desetivteřinové manko smazal a posunul se na vedoucí pozici. Hned v následující RZ 7 bohužel pilot Fordu nechal skoro půl minuty a to definitivně rozhodlo o jeho druhé porážce v řadě. Vincze jun. se sice musel podruhé v řadě utkat s hodně vyrovnaným soupeřem, ale nakonec Turána i na druhý pokus dokázal porazit.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!