Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
22. 5. 2019 09:12 − 5871× − 3

Značka Alpine zpět na soutěžní tratě

Moderní reinkarnace legendárního soutěžního vozu Alpine A110 se v brzké budoucnosti objeví i na soutěžních tratích.

Mezi soutěžními speciály ze 70. let najdeme několik ikonických vozů. Jeden, původem z Francie, znají velmi dobře i návštěvníci českých soutěží té doby, protože vůz k úspěchům dovezl legendárního Vladimíra Hubáčka. Takže když napíšeme, modrá barva, nízká silueta, čtyři světlomety na přídi, asi nikdo už nebude na pochybách, že mluvíme o Alpině A110. Tento vůz vybojoval i šest triumfů v MS a nyní se jeho moderní reinkarnace opět objevuje ve světě motorismu. Alpine A110 byla představena před dvěma roky v Ženevě a od té doby je toto dvoudveřové kupé poháněné řadovým čtyřválcem o sériovém výkonu 250 koní dostupné pro zákazníky. Letos pak Alpine rozjela značkový okruhový pohár Alpine Elf Europa Cup, který se v průběhu roku koná na šesti okruzích a prvního víkendu se účastnilo 20 jezdců.


… na moderní soutěžní A110 si ještě musíme počkat

Přípravu na soutěžní podmínky dostala na svá bedra společnost Signatech, která při přípravě speciálu vychází z cupové okruhové verze. Nic by se nemělo měnit na tom, že půjde o zadokolku a výkon vozu se čeká k 300 koním a i vzhledem ke koncepci pohonného ústrojí bude hlavní pozornost upřena na asfaltové soutěže, kde by dle představ svých tvůrců, měl vůz nabídnout příjemné svezení ve snadno říditelném vozu. Otázkou však zůstává, jakou a kam Alpina získá homologaci, protože to je nyní v jednání Signatechu s FFSA a FIA. Není tudíž jasné, zda bude vůz moci startovat v rámci R-GT (třída 4) nebo bude mít na počátku jen francouzskou národní homologaci. Tohle bude oznámeno v září, kdy by měla být uveřejněna i cena a přesná technická specifikace. Na konci roku pak budou první vozy k dodání, přičemž nejprve pro francouzské klienty a následně pro zbytek kontinentu.

Za Signatech říká k přípravě Alpine A110 pro rally Philippe Sinault: "Spolupráce se značkou, která má takové renomé jak v rally, tak na okruzích je fantastickou příležitostí. Nyní zajišťujeme starty Apline na okruzích ve World Endurance Championship a spolu s vybojovanými pódii, vítězstvími a tituly roste naše hrdost na toto partnerství. Díky představení sériového modelu A110 jsme mohli připravit jeho okruhové verze GT4 a Cup. První rok propagace modelu ještě není u konce, ale vozy už teď s neuvěřitelnou rychlostí získaly své místo v evropském motorsportu. Teď je však čas se zaměřit na návrat značky Alpine do rally…"

Komentářů celkem: 3
22. 5. 2019 11:201
0 0
Věřím, že homologaci R-GT dostane, Alpina do rally patří, Hubajdu pamatuju. V současnosti už pár bodů A 110 posbírala v Evropské sérii GT4. V domácím (francouzském) poháru GT4 už i vyhrála obě jízdy v Nogaru (Lemeret / Alexandre) a na mokrém Pau různé posádky 3. a 2. místa. A to v jednotlivých jízdách startuje kolem 30 vozů, žádný béčkový podnik.
22. 5. 2019 15:252
1 0
Ve své době byla A110 špičkové sportovní nářadí v rukou špičkových pilotů. V dnešní době už jen "pohárovka" pod slavným označením, stejně jako Abarth. smajlík
22. 5. 2019 15:493
0 0
Za mě teda určíte za 1. smajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!