28. 5. 2019 17:52 − 1561× − 0

Dvojité kanárské zápolení španělských posádek

Dva podniky španělského asfaltového šampionátu se odehrály v týdenním rozestupu na Kanárských ostrovech.

Taková praxe se stala už takřka tradicí, když se letos odehrála popáté v řadě. Když už se musí posádky národního mistrovství vydat na dalekou cestu do Atlantiku, spojení dvou podniků jim umožňuje získat hned dvojnásobnou porci bodů. V týdnu po evropské soutěži na ostrově Gran Canaria se nemusel nikdo vracet na pevninu, stačilo sebe i techniku přesunout na sousední Tenerife. Tuto cestu nepodstoupil lídr mistrovství Pepe López, který po triumfu v úvodní Rallye Sierra Morena ovládnul i Rally Islas Canarias. Odtamtud si vedle maxima bodů do španělského šampionátu odvezl i maximum bodů do evropské klasifikace. Na Tenerife jeho červený Citroën C3 R5 bohužel k vidění nebyl a zůstává otázkou, kam se budou Lopézovy cesty ubírat v další části roku. Bude pokračovat v boji o asfaltový titul nebo se bude koncentrovat výhradně na nově vypsaný superšampionát?

Rally Villa de Adeje se tím pádem stala doménou početné skupiny posádek vozů Hyundai. Z nich nejlepší úvod roku zaznamenal Iván Ares, který v první soutěži pořádně proháněl vítězného Lópeze. Kvůli problémům s pneumatikami včetně defektu ale Ares i v druhém klání skončil na druhé příčce. José Antonio Suárez také pokračuje s vozem Hyundai i20 R5, ale oproti předloňskému šampiónovi Aresovi mu úvod sezóny moc nevyšel. Z Rallye Sierra Morena jej vyřadila technická závada a na Gran Canarii kvůli dalším technickým problémům a defektu skončil v hodnocení španělského mistrovství na devátém místě. Na Tenerife začal Suárez nejrychleji, ale už ve druhé zkoušce jej na čele vystřídal Surhayen Pernía se třetí i20 R5. Tomu ale brzy došel dech a tempu svých dvou značkových kolegů ve zbytku rally stejně jako v předešlých podnicích i loňské sezóně nestačil. Nakonec Pernía podlehnul i kanárskému Enrique Cruzovi s hodně rychlým Porsche 997 GT3 a po dvou třetích příčkách si ze třetí rally odvezl body jen za čtvrté místo.

Třetí zkouška Rally Villa de Adeje a třetí jezdec Hyundaie ve vedení. Tentokrát přišla řada na Arese a ten si vedení udržel až do konce etapy. Suárez jej ale pronásledoval a po etapě na něho ztrácel pouhých pět vteřin. V neděli ráno na tempu ještě přidal a dotáhnul se 1,5 sekundy za vedoucího Arese. Parádní duel dvou Hyundaiů pokračoval po celý den, oba se přetahovali o dílčí vítězství a jejich rozestup se roztahoval a následně zase stahoval. Na startu předposlední zkoušky Ares vedl jen o 2,2 vteřiny, ale v jejím průběhu zasadil soupeři zásadní úder. Před závěrečnou diváckou superspeciálkou tak náskok zvedl na 4,8 sekundy a během ní už si vítězství nenechal ujít. Body za vítězství Arese posunuly do čela šampionátu.

O minulém víkendu se odehrálo třetí dějství i nového španělského superšampionátu. Po první dvojici soutěží se na čele setkala se stejným počtem bodů dvojice jezdců. Xevi Pons se Škodou Fabia R5 nejprve vyhrál šotolinovou Rally Tierras Altas de Lorca, ale pak na Gran Canarii skončil až jako třetí. To López naopak třetím místem sezónu začal a Rally Islas Canarias pak opanoval. Tentokrát šampionát znovu zavítal na šotolinu a vedení se bez jakéhokoliv překvapení ujal Pons. V Rally Terra da Auga vyhrál pilot Škody Fabia R5 všech devět rychlostních zkoušek a v cíli se radoval kromě minutového náskoku i z osamostatnění se v čele šampionátu. López se na šotolině ještě má hodně co učit a jeho hlavním soupeřem se v této rally stal belgický kolega s druhým Citroënem C3 R5. Guillaume de Mevius zvolil španělský start jako přípravu před dvěma šotolinovými soutěžemi WRC2, které jej v nejbližší budoucnosti čekají. Belgičan se tentokrát vyvaroval havárii, domácího Lópeze zle prohnal a do cíle dojel za ním na třetím místě.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!