6. 6. 2019 11:55 − 3914× − 1

Kanadský duel WRC vs. R5

Kanadský šampionát dlouhou dobu odolával vlně speciálů vyhovujících mezinárodních technickým předpisům.

Až v roce 2014 převezl přes oceán Joël Levac britský speciál Mini WRC, se kterým každoročně odjede několik soutěží domácího mistrovství. Speciál kategorie R5 se poprvé v Kanadě objevil před dvěma lety, když byla Rallye Baie-des-Chaleurs zařazena do mezinárodního šampionátu NACAM a s Citroënem DS3 R5 se jej účastnil Ricardo Trivino. Vloni na té samé kanadské rally Mexičan svůj Citroën dovezl do cíle na parádním druhém místě. Domácí pilot však vyrazil do kanadské soutěže vybaven speciálem R5 poprvé až letos. Stal se jím Brandon Semenuk, který poslední dva roky usedal za volant Subaru Crosstrek. Teď proti soupeřům vyrukoval s Fordem Fiesta R5 a hned se mu naskytla příležitost bojovat proti dalšímu vozu s mezinárodní homologací. Joël Levac si pro začátek letošní sezóny vybral stejně jako Semenuk Rocky Mountain Rally.

Úvodní zimní soutěž v Maniwaki opanoval kanadský multišampión Antoine L’Estage, ale ten se i v letošní sezóně bude na startu objevovat pouze sporadicky. S L’Estagovým Subaru, se kterým mistr ještě před dvěma roky soutěžil pod hlavičkou Subaru Canada, se na první letošní rally ukázal Maxime Labrie. Pro technickou závadu ale cíl nespatřil a kvůli přetrvávajícím problémům se složitou technikou vyrazil na start druhé soutěže se svým starším Subaru. Úřadující šampión Karel Carré sezónu odstartoval druhým místem, ale s přesunem šampionátu na západní pobřeží si připsal stejně jako vloni svou první letošní absenci. Startovním číslem 1 se mohl na svém Mitsubishi Lancer EVO X pyšnit Boris Djordjevic. Soutěž pro něho bohužel skončila předčasně odstoupením, stejně jako v loňském roce. Do cíle první etapy nedorazil ani Sam Albert, který úspěšně bojoval o pódium. Pak se ale začal nový motor jeho Subaru přehřívat a posádka, která se týden na to měla účastnit soutěže amerického mistrovství, raději odstoupila. Boj o třetí místo se tím zúžil na usilovně bojující dvojici dalších vozů Subaru. Do nedělní druhé etapy nakonec jako lídr odjížděl Mikael Arsenault. Labrie na něho však ztrácel pouhých 3,8 sekundy a tak se dalo očekávat pořádné drama.

A pořádné drama měl druhý den nabídnout i souboj o příčku nejvyšší. Nejsilnější speciál sice na krásných tratích Rocky Mountain Rally pilotoval Levac, ovšem tentokrát proti němu nestála jen smečka různě starých evolucí Subaru. Semenuk se s novou Fiestou R5 sžil překvapivě rychle a soupeře v Mini pravidelně porážel. Do závěrečného dne si však odvážel náskok jen 26,7 sekundy. O vítězství ve dvoukolkách tak zajímavý souboj neprobíhal. Úřadující šampión Wim van der Poel bojoval více než se soupeři s poškozenými transmisemi a během soboty v převodovce přišel o třetí rychlostní stupeň. Ten mu v neděli na horských cestách hodně chyběl, ale i tak svůj Ford Fiesta dovlekl do cíle na třetím místě. Druhý skončil další pilot Fiesty Jason Bailey, který po smolné úvodní etapě už zaostával o skoro dvě minuty. Z vítězství se tak nakonec překvapivě radoval Dave Clark pilotující BMW M3. Boj o třetí místo absolutně rozhodly problémy s brzdami u Arsenaultova Subaru. Etapa sestávala ze dvou dvakrát absolvovaných úseků Hawke, přičemž jeden se jel do vrchu a druhý z vrchu. A právě v tom vedoucím dolů měl Arsenault hodně co dělat, aby se vůbec udržel na cestě a nepřišel i o čtvrté místo. Levac se mohl uspokojovat tím, že mu soupeř v sobotu ujel díky blátivému povrchu, který přeci jen stírá výkonnostní rozdíly v technice. V neděli na suchu ale Levac ztrácel se silnějším vozem i na úsecích do kopce a nakonec musel uznat porážku. Semenuk sednul do nového vozu R5, nikterak se nezalekl konkurence v silnějším WRC a všem vytřel zrak. Potvrdil tím svůj několikrát už ukázaný talent a je jen škoda, že se následující soutěže na rozdíl od Levaca nebo Labrieho nezúčastní.

Stav šampionátu: 1. L’Estage a Semenuk 22, 3. Arsenault, Carré a Levac 17, 6. Labrie 15

Komentářů celkem: 1
6. 6. 2019 12:50 Upraveno 13:01
0 0
Semenuk je borec, jakožto možná nejlepší biker na světě, má rally jen jako bokovku... smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!