Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
8. 6. 2019 21:30 − 10093× − 9

Nová Fiesta R5 oficiálně představena

Konečně jsme se dočkali a M-Sport vypustil do světa oficiální snímky své nejnovější soutěžní zbraně.

Vůz Fiesta R5 byl v roce 2013 prvním speciálem tehdy nové třídy R5 a o jeden z jeho vůbec prvních ostrých startů se postaral na Rally Bohemia Jan Sýkora. Za šest let však speciály ve třídě R5 ušly kus cesty a v M-Sportu se proto rozhodli o nástupci, který by navíc vycházel z aktuální osmé generace silniční Fiesty. A že Fiesta R5 Mk8 bude mít na co navazovat. Dosavadní generace se prodalo takřka neuvěřitelných více jak 250 exemplářů a podle statistik na serveru eWRC-Results odstartovaly speciály do 2884 jednotlivých soutěží a když bychom počítali všechny jednotlivé starty všech vozů tak se dostaneme na číslo 7151 přejetí startovní rampy. V 776 případech pak Fiesta R5 svého jezdce dovezla k vítězství a vzhledem k tomu, kolik vozů se každý týden objevuje na startu je jisté, že toto číslo není konečné.

Když se však zaměříme na Fiestu R5 Mk8, tak se jedná o vůz, který slibuje 290 koní a maximální krouťák 475 Nm ve 4 000 otáček. Novinkou jsou úpravy na přední a zadní nápravě typu McPherson, upraveny byly nastavitelné tlumiče Reiger, které jsou nyní lehčí díky použití hliníku. Nově je navržena pětistupňová převodovka Sadev a upraveny byly i brzdy Brembo. Úvodní fáze vývoje vozu započala v lednu 2018 a poprvé prototyp vyjel v prosinci téhož roku. Od té doby se ve voze vystřídalo osm testovacích jezdců v průběhu 30 testovacích dní. Zajímavostí je, že vývoj vozu vedl teprve 28 letý Bernardo Fernandes, jenž byl inženýrem Sébastiena Ogiera v roce 2017.

No a právě vedoucí týmu nové Fiesty R5 Mk8 k vozu říká: "Poprvé jsem vedl nějaký projekt. Byla to výzva, ale současně obrovská čest, že jsem dostat tento úkol. Aktuální Fiesta R5 byla ohromně úspěšná a stále je v dobrých rukou konkurenceschopným autem, ale při vývoji jejího nástupce jsme pečlivě revidovali a zlepšovali každou oblast vozu. V kategorii R5 je od začátku velká konkurence a největší výzvou je nalézt kompromis mezi náklady a výkonností. Máme množství zkušeností z dosavadního provozu auta a ty nám velice pomohly a mimo to jsme nastavili takový program testů, abychom vyzkoušeli širokou škálu povrchů a dostali poznatky od řady jezdců. Celý tým pracoval neobyčejně tvrdě a každý díl jsme dostali na limit při snaze najít nejlepší poměr mezi výkonností a spolehlivostí. Zároveň musím poděkovat Richardu Christensenovi, který vedl část týmu stojící za návrhem vozu a jehož přínos byl pro projekt neodmyslitelný a bez nějž by se to vše nepovedlo. Jsme si jistý, že jsme s novým vozem udělali výrazný krok kupředu a už teď jsem zvědavý, jak si nový Fiesta povede v rukou našich zákazníků."

Za M-Sport dodává jeho šéf Malcolm Wilson: "Fiesta R5 je náš celosvětově nejúspěšnější vůz. Pro M-Sport má zvláštní význam a přestože současná Fiesta pokračuje v získávání vítězství v soutěžích a šampionátech všude po světě, tak jsme dali u jejího nástupce na čas s vývojem, abychom si byli jistí, že bude ještě lepší a v každé oblasti se výkonově posune. Testy byly rozsáhlé a tvrdě jsme pracovali na tom, aby auto padlo do ruky každému jezdci. Při testech jsme doslova sjezdili svět – jezdili na různých površích, za různých podmínek a s různými jezdci. Vůz je pro nás mimořádně významný a jeho adaptabilita na podmínky je klíčová pro jeho úspěch. Na celý projekt jsme nesmírně hrdý. V M-Sportu jsme vždy podporovali talentované mladé lidi a vývoj Fiesty R5 Mk8 byl vedený jedním z našich nejambicióznějších mladých inženýrů – Bernardem Fernandesem. Mladým, kteří ukázali tah na branku a vášeň pro to, co dělají jsme vždy dávali šance. Bernardo je toho ukázkovým příkladem a když jsem se sám s autem projel, tak mohu říct, že Bernardo se svým týmem odvedli fantastickou práci. Už se těším až novou Fiestu uvidím v akci a doufám, že vybojuje ještě víc úspěchů jak první Fiesta," uzavírá Malcolm Wilson.

Komentářů celkem: 9
8. 6. 2019 23:11
0 0
Design jako vždy nádhera
8. 6. 2019 23:12
0 0
smajlíksmajlík
8. 6. 2019 23:59
3 0
Za mě nejhezčí R5 současnosti.
9. 6. 2019 08:08
0 0
Na Barumce by nová Fiesta měla jet minimálně ve třech exemplářích
9. 6. 2019 10:23
0 0
Původně napsal Čejda
Na Barumce by nová Fiesta měla jet minimálně ve třech exemplářích
však s tím cílem ji v M-Sportu stavěli smajlíksmajlíksmajlík
9. 6. 2019 13:34
1 0
Bomba. Dúfam, že pokým príde zákaznícka Toyota R5, tak to tým koncernovým poriadne zavarí. Dúfajme, že si to kúpi nejaký dobrý jazdec. Nakoniec, od Pola možno dajú mnohí ruky preč a skúsia to s M-Sportovým Fordom. Rozmanitosti to určite iba pomôže. ps: Nejaké drby a informácie, na čom by mohla byť postavená R5 Toyota? Asi jedine Yaris, či?
10. 6. 2019 09:08
0 0
Krásný. Jdu si vsadit Eurojackpot.
10. 6. 2019 17:14
0 0
Původně napsal Novej
Původně napsal Čejda
Na Barumce by nová Fiesta měla jet minimálně ve třech exemplářích
však s tím cílem ji v M-Sportu stavěli smajlíksmajlíksmajlík
Tak doufám, že jednu bude kormidlovat Ášín smajlíksmajlíksmajlík
10. 6. 2019 19:22
0 0
Původně napsal bart294
Původně napsal Novej
Původně napsal Čejda
Na Barumce by nová Fiesta měla jet minimálně ve třech exemplářích
však s tím cílem ji v M-Sportu stavěli smajlíksmajlíksmajlík
Tak doufám, že jednu bude kormidlovat Ášín smajlíksmajlíksmajlík
Bylo by to pěkné ale je to spíše nereálné. Navíc letos končí projekt s Inveltem ne ? Pochybuju že by na pár závodů pořizovali nový auto. Ale pronájem by byl možný :D
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!