26. 6. 2019 08:18 − 1453× − 0

Totální dominance Toyoty v australském mistrovství

Úřadující šampión Eli Evans se letošní sezóny neúčastní a tak dostává plný prostor jeho nejbližší loňský soupeř.

Harry Bates pokračuje s dnes již prověřenou Toyotou Yaris AP4 a již na prahu nové sezóny platil za hlavního favorita. Aby toho nebylo málo, stáj jeho otce Neala nasazuje pod oficiální hlavičkou Toyota Gazoo Racing ještě jeden Yaris AP4, a to pro mladšího syna Lewise. S tak silnou stájí se těžko bojuje a to se v doposud odjetých soutěžích jen projevilo. Harry dominoval všem třem dosavadním soutěžím a kromě celkových triumfů si připsal maximum bodů i ve všech šesti samostatně bodovaných etapách. Polovina sezóny skončila a půlmistr nemůže být jednoznačnější. Těžko očekávat, že se v druhé půlce roku něco změní a Harryho cesta za ziskem titulu nedosáhne úspěšného cíle. Jeho méně zkušený bratr Lewis mu v úvodní rally úspěšně kryl záda. V okolí Canberry už tak úspěšný nebyl a svůj Yaris AP4 hned první den převrátil. Mechanikům se vůz nepodařilo dát dohromady a Lewis si z hlavního města neodvezl ani bod. V Tasmánii, kde se odehrál třetí podnik, jej zaskočil zledovatělý povrch sobotních ranních zkoušek, takže první etapu zakončil na třetím místě za Molly Taylor. V neděli si Lewis Bates počínal lépe a etapu zakončil jako druhý. V celkových výsledcích rally ovšem skončil na třetí příčce.

Molly Taylor reprezentující již čtvrtým rokem oficiální australskou stáj Subaru se jeví jako nejsilnější soupeř Lewise Batese o post vicemistra. Poté, co skončila v obou etapách úvodního podniku mimo pódium, se jí výborně podařila druhá Netier National Capital Rally. V jejím průběhu Taylorová získala veškerá druhá místa, která byla k mání. Na druhém místě skončila i v první etapě tasmánského podniku, kde jí náramně vyhovovala ranní námraza. Druhý den se svým Subaru na trati do čehosi narazila a v následujících zkouškách se jí už nedařilo zajíždět tak dobré časy. Z druhé etapy si Taylorová odnesla body za třetí místo, ale celkově v Tasmanii skončila druhá. Na ostrovní soutěži se do hry po dvouleté pauze zapojil někdejší australský šampión Simon Evans, který dostal nabídku od stáje Les Walkden. Ta ještě vloni připravovala oficiální Subaru pro Molly Taylor, ale na konci roku spolupráce skončila. Evans se s bílým Subaru držel na parádním třetím místě právě za Taylorovou, než došlo k poruše převodovky. Druhý den se čtyřnásobný mistr Austrálie vrátil do hry a značkovou kolegyni dokázal dostat za svá záda. Ze třetího místa jej ale srazila dvouminutová penalizace za použití většího než povoleného množství pneumatik. Simon Evans je pro mistrovství každopádně přínosem a snad nezůstane jen u tohoto jediného vystoupení.

Díky Simonovu mladšímu bratrovi Elimu a jeho startům se Škodou Fabia R5 se vloni mistrem stal zástupce právě této kategorie. V letošní sezóně však speciály R5 tak významnou roli nesehrávají. John O’Dowd se sice s jednou škodovkou šampionátu účastní, ale ani v úvodní Make Smoking History Forest Rally ani v aktuální Subaru Rally Tasmania výraznějších úspěchů nedosáhnul a maximem zůstává čtvrté místo z první etapy nové sezóny. Pro evropské diváky zcela běžná technika, pro ty australské úplná novinka. Ford Fiesta R5 si na druhý konec světa nechal dopravit Luke Anear. Na novou techniku si na ostrovní rally teprve zvykal a nejbližším soupeřem se mu stal právě kolega z kategorie R5 O’Dowd. Anear jej v první etapě porazil o půl minuty, v té druhé pak těsnou přetahovanou o šestou příčku vyhrál jen o 1,2 sekundy. Kromě Fiesty je úplnou novinkou v Austrálii i Hyundai i20 R5. Jeden takový do své stáje pořídil Marcus Walkem a poprvé jej divákům předvedl v Tasmánii. Jelikož není registrován do šampionátu, nemohl bojovat o body, ale nic nebránilo porovnání jeho časů se zmíněnou zbylou dvojicí ve vozech R5. Během první etapy je Walkem porazil rozdílem třídy, ale druhý den se dostal do problémů a pro změnu s nimi zase o několik minut prohrál. Daleko zajímavější akci předvede tento Hyundai divákům na konci srpna u příležitosti další soutěže australského mistrovství. Během Pedders Eureka Rush totiž bude za jeho volantem sedět Hayden Paddon.

Stav šampionátu: 1. H. Bates 223, 2. Taylorová 162, 3. L. Bates 132, 4. Anear 113, 5. O’Dowd 84, 6. Wilde a Windus 52

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!