2. 7. 2019 08:47 − 2379× − 0

Poláci na Rajdu Polski

Rajd Polski jako největší polská soutěž hraje důležitou roli na mezinárodní scéně, když je už dva roky součástí evropského šampionátu.

I tak ale tato soutěž zůstává součástí domácího šampionátu, ve kterém ji vzhledem k delší a náročnější trati patří koeficient 2. Boj o mistrovské body tím nabral ještě většího významu než obvykle, na druhou stranu do konce sezóny jezdce čekají ještě další dva podniky s tímto vyšším koeficientem. V roli lídra do oblasti Mazurských jezer dorazil Mikolaj Marczyk, který se svou Škodou Fabia R5 ovládnul úvodní Rajd Swidnicki. V následujícím Rajdu Nadwiślański pilot škodovky chyboval a vítězství tak přenechal svému největšímu soupeři Tomaszovi Kasperczykovi ve Fordu Fiesta R5. Na třetí příčce se zatím držel Marcin Slobodzian s dalším Fordem a za ním už byl klasifikován nejrychlejší z početného pole vozů Hyundai Lukasz Byśkiniewicz.

Do bojů o mistrovské body se posádkám účastnícím domácího šampionátu připletl lídr ME Lukasz Habaj. Vítěz úvodní evropské soutěže na Azorských ostrovech rally rozjel druhým časem, ale už na první přírodní zkoušce šel do čela polského pole. Marczyk mu však nedal nic zadarmo a po RZ 4 se vrátil na první příčku. Těsná přetahovaná o pozici nejrychlejšího Poláka pokračovala až do konce první etapy a s dvouvteřinovým náskokem ji nakonec vyhrál Marczyk. Kromě Habaje domácím posádkám bral body i Aron Domžala, který se v soutěžích objevuje pouze sporadicky. V Rajdu Polském si nepočínal zle a v první etapě odsoudil na čtvrté místo Kasperczyka. Byśkiniewicz musel svou i20 R5 odstavit s poškozeným tlumičem už na třetím testu. Slobodzian svou Fiestu R5 vyválel v RZ 8. Habaj vkročil do druhé etapy ze všech Poláků nejlépe a už po první ranní zkoušce šel do čela. Body do polského mistrovství jej sice vůbec nezajímají, ale nakonec si jich na své konto připsal nejvíce ze všech. I druhou pozici nakonec vybojoval pilot, který se šampionátu pravidelně neúčastní. Marczyka totiž v RZ 12 hodně zpomalil defekt a druhé místo nakonec získal Domžala. Kasperczyk se po defektu soupeře se škodovkou dostal v průběžném pořadí před něho. V cíli musel být z účasti Habaje a Domžaly asi nejvíce zklamaný právě tento pilot Fordu. Domů si odváží více bodů než jeho úhlavní rival z polského mistrovství Marczyk, ale jsou to jen body za třetí příčku.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!