Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
1. 7. 2019 09:10 − 4469× − 0

Markko Märtin poměří síly s jezdci MS při Rally Estonia

Rally Estonia má snahy o zapsání do kalendáře MS a v rámci těchto snah se jí letos povedlo nalákat na start všechny tovární týmy.

Mimo zástupců továren, kdy každá vyslala do Pobaltí po jednom autě se na startu ukáže i bývalý špičkový jezdec Markko Märtin, jenž byl v první polovině minulé dekády prvním Estoncem, jenž se výrazně prosadil ve světě a jenž prošel továrními týmy Subaru, Fordu a Peugeotu. Od tragické havárie ve Walesu 2005, při níž zahynul spolujezdec Michael Park startuje Märtin pouze sporadicky a na start největší domácí soutěže se postaví po osmi letech. Premiéru pak zažije ve voze specifikace WRC 2017, jelikož se na start postaví s Fiestou, kterou nedávno testoval a jak se nechal při té příležitosti slyšet, rozhodování o startu bylo poměrně snadné a rychlé.

"V autě jsem už jednou v minulosti seděl, ale to jsem byl pouze spolujezdcem Otta Tänaka. Jel pěkně. Z auta jsem měl v rychlých zatáčkách dobrá pocit, cítil jsem, že aero funguje opravdu dobře. Jak se mi bude dařit v soutěži? Netuším. Jak si zvyknu na aseropaket současných WRC? Netuším. Kolikátý dokončím? Netuším… Ale budu docela šťastný, pokud mě neporazí žádný vůz specifikace R5. Soutěž jsem nejel od roku 2011 a se s autem aktuální generace WRC jsem nejel od roku 2007. Bude to zajímavé," říká serveru autosport.com a jak dodává, ke startu ho ponoukl rozhovor s Ottem Tänakem, "to, že startuju, je tak trochu jeho chyba. Bavili jsme se spolu o tom a když jsem zjistil, kolik by to stálo, tak jsem si řekl, kašlat na to. Ale Ott do mě dále hučel a nakonec jsem se rozhodl, že do toho půjdu. V té chvíli mi to přišlo jako dobrý nápad…"

Jelikož Markko Märtin byl u organizačního týmu (spolu s dalších soutěžákem Urmo Aavou) v době začátků soutěže, hodnotí krátce i to, kam se podnik povedlo dostat. "Je neuvěřitelné, jak soutěž roste. Před 15 nebo kolika roky jsem byl u jejích začátků a u rozhodnutí organizovat soutěž v regionu, kde se nyní jezdí. Nabízí totiž dobrou infrastrukturu a cesty podobné jako ve Finsku. Možná že jinde v Estonsku jsou zábavnější cesty, ale tady máme vložky lépe odpovídající Finsku, zejména ty menší cesty. Při pohledu na přihlášky to vypadá, že půjde o opravdu dobrou rally a jelikož je to můj domácí podnik, budu se též účastnit," uzavírá Markko Märtin, jehož Fiesta WRC je jedním ze sedmi současných vozů WRC na startu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!