Mareš v Polsku čtvrtý absolutně a první v ERC1 Junior

Záludnou a velmi rychlou Rally Poland zajela skvěle posádka ACCR Czech Rally Teamu ve složení Filip Mareš – Jan Hloušek.

Po vítězství v páteční kvalifikaci si už od úvodu soutěže drželi velmi dobrou třetí pozici, ze které je na pověstnou „bramboru“ odsunula až smolná časová ztráta ve druhé etapě. I přesto si Filip s Honzou dojeli pro překvapivé vítězství v kategorii ERC1 Junior.

Filip začal velmi dobře už v kvalifikaci, kterou prolétl v nejrychlejším čase a díky tomu si jako první mohl vybírat startovní pozici. Volba poslední možné – patnácté příčky na startu, se brzy vyplatila. Už po druhé rychlostní zkoušce se posádka Mareš – Hloušek posunula na třetí místo v absolutním pořadí a do konce etapy za sebou držela všechny rychlé „Evropany“, s výjimkou obhájce titulu Lukyanuka a Fina Huttunena. „Vítězství v kvalifikaci nás utvrdilo v tom, že máme rychlost na boj o přední příčky a do závodu jsme šli s velkým odhodláním. Od první „rychlostky“ se nám jelo skvěle a fakt, že jsme v prvních i druhých průjezdech stabilně zajížděli časy mezi třemi nejlepšími, byl pro nás velkým povzbuzením,“ komentoval dění v první etapě mladoboleslavský jezdec.

Skvělou třetí příčku drželo duo Mareš – Hloušek až do RZ 12, ve které přišla téměř minutová ztráta a propad o jednu pozici. „Posádka startující před námi měnila defekt na trati rychlostní zkoušky a následně vjela přímo před nás. Více než dvanáct kilometrů jsme pak jeli v prachu za nimi. Několikrát jsme museli téměř zastavit, protože jsme nic neviděli. Odletující kámen nám poškodil čelní okno a nakonec jsme ještě udělali defekt o něco, co jsme ani neměli šanci vidět,“ smutnil nad časovou ztrátou spolujezdec Jan Hloušek.

Přestože v poslední sekci zajeli Filip s Honzou ještě jeden třetí a dokonce druhý nejrychlejší čas, na eliminaci časové ztráty na celkové pódium to již nestačilo. I čtvrté místo v absolutním pořadí však zůstává výborným výsledkem vzhledem k silné konkurenci a obtížnosti závodu. A co je ještě důležitější, posádka ACCR Czech Teamu přesvědčivě zvítězila v hodnocení kategorie ERC1 Junior. „Musím přiznat, že jsme z počátku byli trochu zklamaní. Během závodu jsme potvrdili naší rostoucí výkonnost, Fabia R5 fungovala fantasticky, stejně jako pneumatiky Michelin. První podiové umístění v ERC bylo na dosah,“ hodnotil s odstupem času Filip Mareš a pokračoval: „Zklamání ale brzy vystřídala radost z výsledku mezi juniory. Vítězství v obou etapách a plný počet bodů nás posunul na třetí příčku průběžného hodnocení, což je skvělé. Posílili jsme navíc i vedoucí pozici ACCR Czech Teamu v pořadí národních týmů.“

“Pro Rally Poland byla nejdůležitější kvalifikace, proto jsme vše podřídili přípravě na tento úvodní test, ale nikdo z nás nečekal, že ho Filip vyhraje. To je velký progres v jeho výkonnosti. Všechno do sebe zapadlo, strategie, nastavení vozu i Filipova jízda. Během celé soutěže zajížděl konzistentní časy, a i když ho defekt nakonec odsunul na čtvrté místo, zajel nad očekávání dobře. A bylo znát, že mediální zázemí ERC si všímalo především Alexeye Lukyanuka a hned potom Filipa s Honzou. To je veliká vizitka v porovnání s loňským startem. Teď se budeme snažit o co možná nejlepší výsledek v Římě,“ komentoval úspěšné vystoupení Filipa Mareše Roman Kresta.

V Mistrovství Evropy pojede posádka Filip Mareš – Jan Hloušek ještě dva podniky, a to v Římě a na Barum rally. Ze všeho nejdříve ale odstartuje průběžně vedoucí dvojice Mistrovství ČR do své domácí Rally Bohemia, a to už za necelých čtrnáct dní.

Komentářů celkem: 10
3. 7. 2019 23:26
0 0
Paráda! smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
4. 7. 2019 17:22
0 0
Neskutečnej progres smajlík
4. 7. 2019 17:31
0 0
Jen škoda že pořadatel klukům neupravil čas z 12 RZ, kde hodně ztratili když dojeli Marczyka. Díky tomu přišli o 3.místo absolutně smajlík Ale i tak je to vynikající výsledek smajlíksmajlíksmajlík
4. 7. 2019 19:15
0 0
No jo no, narodni zajmy..
6. 7. 2019 13:19
0 0
Také blahopřeji.Dobré výsledky se už dostavují a progres posádky je vynikající.Takže akce "talent" se povedla.
Ale chtělo by to začít hledat a podporovat nový talent.
6. 7. 2019 21:07
0 0
akce "talent" se skutěčně nepovedla, všichni vítězové tak nějak vyšuměli, nebo byli vyšuměni, Filip se soutěže neúčastnil, ale "pouze" zachraňoval Autoklub před obrovitánskou ostudou a propadákem, aspoň tohle ale vyšlo na jedničku smajlík
7. 7. 2019 09:13
0 0
Já ten příběh talentu sledoval , takže nějak vím ,jak to bylo. Jediný kdo se může smát je Filip , že akce dopadla jak
dopadla. A jede dobře , jede hlavou a nebourá. Činovníci Autoklubu jsou jistě spokojení, že našli dobrého jezdce.
Jen jsem myslel, že se talent bude nějakou dobu vybírat každý rok a tím se podpoří více mladých jezdců.
Takhle nevím , jestli spolupráce Filipa s Autoklubem je na věčné časy nebo je časově omezená, a pak se bude
hledat další talent.
7. 7. 2019 10:31
0 0
Jako další posádka RallyTalentu byla vybraná dvojce Jan Dvořák s Jiřím Kalkusem. Akorát že narozdíl od Filipa s Honzou tyhle dva neměli vůbec žádný zkušenosti se závodním vozem takže proto asi celý RallyTalent ztroskotal.
7. 7. 2019 18:11
0 0
Měli podpořit skutečné talenty a ne hledat někoho,máme jich dost.Cais,Talaš,Pilař,Uher,Semerád,Brož,atd.
7. 7. 2019 21:26
0 0
Jak píše hujer. Tyhle jména by se prosadily samy.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!