8. 7. 2019 11:20 − 1585× − 0

Hattrick Yohana Rossela na francouzských asfaltech

Na silničkách v okolí města Rodez pokračoval o víkendu už pátým podnikem francouzský asfaltový šampionát.

Celé dění se tím přesunulo do své druhé poloviny, když tu první opanovaly dvě posádky Citroënu. Yoann Bonato vstoupil do letošní sezóny podruhé v řadě jako obhájce titulu, ale v první soutěži nestačil na dva rychlé Volkswageny Polo GTI R5. Následně pilot Citroënu C3 R5 zvítězil v Rallye Lyon-Charbonniéres a vyhoupnul se do čela šampionátu. Když ale výsledek ve třetí soutěži poznamenala jeho jezdecká chyba a ve čtvrté pro změnu technické problémy, propadnul se na druhé místo. Lídrem mistrovství se stal druhý pilot C3 R5 Yohan Rossel, který zvítězil v Antibes i ve Vosges a teď na Rallye Aveyron Rouergue měl na dosah hattrick. Quentin Gilbert sice zatím nezvítězil ani v jedné soutěži, ale pravidelně bodoval a po třetím podniku se dostal na první příčku v šampionátu. Před třemi týdny v Gérardmeru ale svůj Volkswagen při havárii zdemoloval a na start páté rally musel dorazit s náhradní Škodou Fabia R5. Stejnou techniku už od třetího podniku pilotuje vítěz úvodní Rallye Le Touquet Nicolas Ciamin a momentálně mu patří čtvrtá příčka.

Kvůli osobním důvodům se jen shakedownu na Rallye Aveyron Rouergue zúčastnil stále zrychlující pilot Hyundaie i20 R5 Raphaël Astier. Quentin Giordano pokračuje ve startech se stejným vozem, ale letos se mu moc nedaří. V první etapě se však i přes problémy s přehříváním a pop-off ventilem dokázal úspěšně popasovat s Williamem Wagnerem za volantem ojedinělého Pola GTI R5 a průběžně držel pátou příčku. V sobotu se Giordano od belgického jezdce Volkswagenu dokázal ještě více vzdálit a zároveň si dělal zálusk na pozici Sylvaina Michela před sebou. Někdejší mistr i letos startuje s osvědčenou Škodou Fabia R5, ale výsledky se těm z jeho mistrovské sezóny nepřibližují ani vzdáleně. Doposud bylo Michelovým letošním maximem páté místo v Antibes. Tady v Rouergue se však jezdci škodovky dařilo lépe, Giordana dokázal i v těžké druhé etapě udržet za svými zády a nic na tom nezměnila ani desetisekundová penalizace za pozdní příjezd. Michel díky tomu dokonce vystoupal na pódium.

Nejrychlejší start do soutěže zaznamenal Bonato, který dokázal vyhrát obě úvodní zkoušky. Už na té druhé vyhasly Gilbertovy veškeré naděje na solidní úspěch, když svou Fabii R5 zaparkoval mimo trať. Vůz nebyl nikterak poškozen, ale absence diváků posádce znemožnila jej vrátit zpátky na cestu. Ciamin v tom samém úseku chyboval, ale incident jej stál jen 12,5 vteřiny. Na druhé místo tak poskočil pilot druhé C3 R5 Rossel. Odpolední sekce patřila Ciaminovi, který dokázal vyhrát všechny tři rychlostní zkoušky a o dvě sekundy se posunul na druhé místo před Rossela. Bonato musel bojovat s problémy s motorem svého Citroënu, ale i tak si udržel o 3,1 sekundy vedení. Těsné rozdíly mezi první trojicí na sobotu slibovaly hodně zajímavou podívanou. Bonato však na druhém testu, kterým byl první průjezd nejdelším úsekem Luc – Moyrazés s délkou přes třicet kilometrů, zaútočil a zvýšil náskok na Rossela přes deset vteřin. Hned v následující zkoušce to ale úřadující francouzský šampión se svým snažením přehnal a po havárii musel skvěle rozjetou rally vzdát. Novým lídrem se stal Rossel, ovšem těsně za zády měl Ciamina a na všechny čekal druhý průjezd nejdelším úsekem. Ciamin tam skutečně se svou Fabií R5 zaútočil, ale Rossel nastolil podobně silné tempo a ztratil pouhé čtyři desetinky. Na závěrečné divácké superspeciálce se už nic zásadního nestalo a Rossel mohl začít slavit své třetí vítězství v řadě. Tentokrát to však bylo těsné, vyhrál jen o 6,7 vteřiny. V průběžném pořadí už to tak těsné není, Rossel si své vedení viditelně posilnil.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!