Z Čech rovnou na jih Evropy

Racing 21 míří na oblíbenou Rally Bohemia.

- Souboje se silnou konkurencí na staronových tratích
- Cílem je pozice v top 5 MČR
- Následný start týmu v Itálii na soutěži seriálu FIA ERC

Racing 21 Klokočka Volkswagen team se o víkendu zúčastní tradičního podniku domácího kalendáře v automobilových soutěžích – Rally Bohemia. Pátý podnik českého šampionátu nabídne posádkám i nové úseky rychlostních zkoušek. Náročný letní program týmu pokračuje hned o následujícím víkendu v italském Římě a jeho okolí. V rámci pátého dějství seriálu FIA ERC se poprvé v Evropském šampionátu představí posádka Vojtěch Štajf – Veronika Havelková s vozem Polo GTI R5, a to v rámci soutěže Rally di Roma Capitale.

Rally Bohemia patří k historicky nejznámějším soutěžím v českém šampionátu. Letos přicházejí její pořadatelé s mnohými změnami s cílem nabídnout divákům atraktivní souboje ve třech dnech na dvou desítkách rychlostních zkoušek s celkovou délkou 160 km. Na vybraných místech tratě se soutěž vrací do bohaté historie 80. a 90. let., což rozhodně přispěje k celkovému oživení.

Cílem posádky Štajf – Havelková je zajištění maximálního počtu mistrovských bodů k udržení či vylepšení současné páté pozice v celkové klasifikaci MČR. Vojtěch Štajf má při svém devatenáctém zdejším startu pozitivní bilanci třinácti dokončených ročníků. Vedle jednoho celkového vítězství v roce 2005 v rámci Evropského poháru upoutal velkou pozornost právě jeho loňský souboj o bronz v klasifikaci MČR. Ten nakonec získal dramatickým soubojem v závěru s rozdílem jedné desetiny sekundy na svého soupeře. Veronika Havelková bude v okolí Mladé Boleslavi startovat potřetí ve své kariéře a k dobru se jí počítá páté místo absolutně získané v roce 2015.

„Letos nás Rally Bohemia s Veronikou hodně láká už proto, že pořadatelé pozměnili tradiční tratě a zařadili erzety, jejichž části si vybavuji z prvního roku mé soutěžní kariéry, kdy jsem po nich v roce 1995 navigoval Honzu Trajbolda mladšího. Tehdy jsme závod dokončili v první desítce, což byl pro mě jako eléva snový výsledek. Samozřejmě dnes už je to nostalgie a po těch mnoha letech to bude pro mě neznámá trať, stejně jako pro naše soupeře. Jsem ale za tyto změny tratě od pořadatelů rád. Máme nyní dobře rozjetý český šampionát, a tak chceme co nejvíce bodů pro udržení v pětici nejúspěšnějších“ potvrdil před startem Vojtěch Štajf a dodal: „S autem jsme se nyní posunuli do druhé fáze, kdy po Hustopečích máme myslím dobře zvládnuté základní nastavení a na řadu teď přichází jemné vyladění detailů podle podmínek na trati. Předpovědi jsou takové, že nebudeme o víkendu pouze na suchém povrchu, a tak očekáváme i částečně kompromisní volbu pneumatik a nastavení. O to bude závod zajímavější. Naše auto bylo navíc jeden den v Německu ve Volkswagen Motorsport, kde prošlo úpravou odvzdušňovacího systému nádrže s cílem zamezit problémům, které dosud postihly jiné týmy v Evropě. Věřím, že tím je vše vyřešeno. Určitě mi to přidalo na klidu a můžeme se tak společně s Veronikou těšit na páteční start. “

Soutěž Rally Bohemia 2019 odstartuje v pátek 12. července v 18:30 hod. na závodišti v Sosnové u České Lípy.

Hned po skončení Rally Bohemia se celý tým přesouvá do Itálie, kde v rámci pátého podniku FIA ERC, Rally di Roma Capitale, nastoupí Štajf s Havelkovou premiérově s vozem Polo GTI R5 v zahraničí, a to opět jako členové reprezentačního týmu Autoklubu ČR. Soutěž se koná ve dnech 19. – 21. července a česká posádka týmu Racing 21 zde bude startovat vůbec poprvé.

„Okamžitý přesun týmu na jih Evropy je sice náročný, ale v Itálii nás čeká určitě zajímavá soutěž i proto, že tamní tratě neznáme. Vynechali jsme poslední dvě soutěže FIA ERC, abych nemusel stále přesedat do soutěžního vozu jiné značky a soustředil se výhradně na starty s naším Polem GTI R5. Přestože se jedná o soutěž rovněž s asfaltovým povrchem, jako je víkendová Rally Bohemia, bude to dost odlišný profil tratě. Z toho budou profitovat především jezdci, kteří tu již v minulosti startovali. I tak ale chceme s Veronikou bodově přispět, společně s dalšími českými posádkami, do celkového hodnocení týmů i Poháru národů.“ doplnil informace ke startu v Itálii Vojtěch Štajf.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!