15. 7. 2019 07:50 − 1654× − 0

Hyundai vítězí v holandské soutěži

Bob de Jong již druhou sezónu tráví za volantem Hyundaie i20 R5 a korejské značce konečně vybojoval vítězství v šampionátu.

GTC Rally patří mezi vrcholy tamní sezóny a to se projevilo na atraktivní startovní listině, kterou ozdobila i devítka speciálů kategorie R5. Na trať vyrazil i Volkswagen Polo GTI R5 stáje Hans Weijs Motorsport, ovšem za jeho volant usednul Jeroen van den Heuvel. Sám Hans Weijs jun. se bohužel ukázal jen s BMW 132i F20. Rychlý pilot dokázal i s touto horší technikou zajet v první zkoušce pátý nejrychlejší čas. Bohužel jeho setrvání v první etapě nemělo kvůli poruše posilovače delšího trvání a Weijs jun. pak nedokončil ani etapu druhou. O vítězství měl samozřejmě bojovat Bob de Jong s Hyundaiem i20 R5, ale měl proti sobě těžké soupeře. V první řadě šlo o bratrské duo Jaspera a Jima van den Heuvelových, kteří usedli za volanty Fordů Fiesta R5. Z Belgie pak na start přijela Melissa Debackere, která jako jediná hájila barvy české značky Škoda.

Jasper van den Heuvel na úvod rally zajel dva druhé nejrychlejší časy a za vedoucím de Jongem zaostával jen o 7,7 sekundy. Následně ale v RZ 3 zatočil v jedné pasáži o něco dříve a vrazil do barelu s vodou. Náraz bohužel odneslo řízení jeho Fiesty a posádka na této a následující zkoušce nechala více než dvě minuty. V průběžných výsledcích se sice Jasper propadnul jen na třetí místo, ale odstup dvou a půl minuty mu už nedával moc velké naděje na boj o vítězství. Jeho bratr Jim bohužel doplatil na tu samou, třetí zkoušku. Zpětně se mu vůbec nelíbilo, že zkouška nebyla kvůli zpoždění v harmonogramu zrušena a musel se na ni vydat s hodně vychladlým vozem. Chybu, při které vlétnul do díry obnažené během prvního průjezdu úsekem, však vzal čistě na sebe. O ostrou hranu poškodil ráfek, udělal defekt a do cíle dorazil se skoro pětiminutovou ztrátou. Etapu tak Jim dokončil jako osmý a v sobotu se po technických problémech do dalšího zápolení už nezapojil. Noc v Achtmaalu vytrestala i další, když Debackere doplatila na stejnou díru jako Jim van den Heuvel. Výměnou kola přímo na vložce ztratila čtyři minuty a spadla na konec top ten. V závěru dne ještě musela Belgičanka řešit problémy se spojkou, ale mechanici vrátili Fabii R5 do skvělého stavu.

Debackere tak v druhé etapě mohla pořádně přitlačit na pilu a nakonec tři zkoušky vyhrála a v samostatném hodnocení etapy ji připadlo skvělé druhé místo s odstupem pouhých 4,8 sekundy. V celkových konečných výsledcích se však pilotka škodovky musela smířit se čtvrtou příčkou. Roald Leemans do soutěže odstartoval s Citroënem DS3 R5 a mezi největší favority úplně nepatřil. Na rozdíl od jiných se ale s noční částí první etapy dokázal popasovat bez větších problémů. Nic zásadního jej nepřibrzdilo ani v sobotu a tak si udržel pěknou třetí příčku. Na druhou se nakonec i přes noční problémy dokázal dostat Jasper van den Heuvel, kterého v sobotu pro změnu trápily potíže s motorem. De Jong začal na pozici lídra a po problémech soupeřů v RZ 3 už měl k dobru parádní náskok minuty a půl. Zrádnou první etapu ale pilot Hyundaie zakončil s vytékajícím olejem a bez posilovače řízení. Žádné větší poškození se naštěstí v servisu neprojevilo a lídr mohl v sobotu ráno pokračovat. Během druhé etapy de Jonga už žádné zásadnější potíže nezpomalily a tak mohl v mistrovství slavit první triumf s vozem korejské značky.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!